Philipsen opvallend sterk, maar Aranburu zegeviert in koninginnenrit Belgium Tour: Vacek hijgt Wærenskjold in de nek Wielrennen
Wielrennen

Philipsen opvallend sterk, maar Aranburu zegeviert in koninginnenrit Belgium Tour: Vacek hijgt Wærenskjold in de nek

Philipsen opvallend sterk, maar Aranburu zegeviert in koninginnenrit Belgium Tour: Vacek hijgt Wærenskjold in de nek

Alex Aranburu (Movistar) heeft de vierde etappe in de Baloise Belgium Tour gewonnen. Nadat een sterke kopgroep met onder meer Mathias Vacek (Lidl-Trek) nét voor de lastige finale was ingerekend, was de Spanjaard het sterkste in het punch-sprintje bergop. Pierre Gautherat (Decathlon AG2R) werd tweede, Jasper Philipsen werd namens Alpecin-Deceuninck knap derde. Vacek had onderweg veel boniseconden opgeraapt, maar Søren Wærenskjold behoudt nog nét (op twee seconden) de leiderstrui.

Al dagenlang werd er naar deze rit gewezen voor het eindklassement. In de etappe van Durbuy terug naar Durbuy moest het beslist gaan worden en zo geschiedde. De Muur van Durbuy was de scherprechter van de dag en al vroeg mengden zich renners met een grote naam. Quinten Hermans, Jonas Abrahamsen, Rémi Cavagna... Ze reden er allemaal al van weg.

Er ontstond een groep van elf, dik twee minuten voor het peloton. Daar controleerde Uno-X Mobility de boel voor leider Søren Wærenskjold. Cavagna was op 36 seconden in het klassement de best geplaatste renner en met nog twee lokale rondjes zakte de voorsprong daarom onder de anderhalve minuut. Het was in deze fase wachten op de laatste beklimming van de Hermanne, voor de Gouden Kilometer en de jacht op bonificatieseconden.

Vacek zet Waerenskjold vol onder druk, Aranburu sprint naar ritzege: Philipsen opvallend sterk

Voor Uno-X kwam het goed uit als de vlucht er dan nog voor zou rijden, maar dat gebeurde niet. Bij het ingaan van de slotronde werden de vroege vluchters ingerekend en lag alles open. En dan kon de aanval van Mathias Vacek niet lang op zich laten wachten. De Tsjech van Soudal Quick-Step mikte vol op de Gouden Kilometer, waar hij met Joseph Blackmore, Jenno Berckmoes en Lorenzo Rota aan begon. Vacek pakte er bij alle drie de sprints de drie seconden.

Met negen bonificatieseconden trok hij door, want Uno-X kreeg in het peloton steun van onder meer Visma | Lease a Bike en Decathlon AG2R. De voorsprong van het leidende kwartet bedroeg in de laatste tien kilometer slechts dertig seconden, wat leidde tot een interessant kat-en-muisspel. Bij het induiken van de laatste drie kilometer waren dat er nog twintig, wat nog maar eens aangaf hoe ongekend sterk de Tsjech was (hij deed immers het merendeel van het kopwerk).

Op één kilometer van de aankomst was het echt nog enkel en alleen Vacek die - in zijn gele trui - op kop reed in de kopgroep. De andere drie heren gaven geen krimp en dus kwam het peloton ineens wel héél dichtbij. De laatste 600 meter ging de weg aan gemiddeld 6,2 procent omhoog, waardoor de koplopers tóch bij de lurven gevat werden. Iemand uit het peloton zou zich dus de winnaar van rit vier mogen gaan noemen. In de verkapte sprint der stervende zwanen (het leek een soort Muur van Huy) was Aranburu de sterkste en hij kon zijn eerste seizoenszege opschrijven. Wærenskjold kwam in dezelfde tijd als Vacek over de meet en heeft met nog één etappe te gaan nog twee tellen voorgift op Vacek.

Uitslag etappe 4 Baloise Belgium Tour 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws