Parcours en uitslagen Baloise Belgium Tour 2024 | Strijd om eindzege barst los op Muur van Durbuy! Wielrennen
Wielrennen

Parcours en uitslagen Baloise Belgium Tour 2024 | Strijd om eindzege barst los op Muur van Durbuy!

Parcours en uitslagen Baloise Belgium Tour 2024 | Strijd om eindzege barst los op Muur van Durbuy!

De Tour de France en nationale kampioenschappen zijn in aantocht en dat houdt in dat de voorbereidingskoersen zich rap opvolgen. In de tweede week van juni worden onder meer de Ronde van Zwitserland, Ronde van Slovenië en Baloise Belgium Tour verreden. In dit artikel houdt In de Leiderstrui je op de hoogte van die laatste wedstrijd, waar een opvolger van Mathieu van der Poel wordt gezocht.

De Nederlander van Alpecin-Deceuninck kiest er dit jaar voor om geen voorbereidingskoers op de Ronde van Frankrijk te betwisten en zal dus ook niet te zien zijn in deze Baloise Belgium Tour. Jasper Philipsen, zijn mede-kopman bij de Belgische formatie, maakt vanuit de hoogtestage in La Plagne wel zijn opwachting in eigen land.

De Belg treft heel wat collega-sprinters in deze Baloise Belgium Tour, waarin drie van de vijf ritten normaliter op een sprint zullen eindigen. Het beproefde recept van deze rittenkoers kent verder één tijdrit, op de openingsdag, en de koninginnenrit in de heuvels rondom Durbuy. Daarbij is er de Gouden Kilometer, die in elke rit in lijn zijn invloed kan uitoefenen op het uiteindelijke klassement.

Laatste winnaars Baloise Belgium Tour

2023 Mathieu van der Poel
2022 Mauro Schmid
2021 Remco Evenepoel
2020 Niet verreden
2019 Remco Evenepoel
2018 Jens Keukeleire
2017 Jens Keukeleire
2016 Dries Devenyns
2015 Greg Van Avermaet
2014 Tony Martin

Baloise Belgium Tour 2024: Parcours, beklimmingen, favorieten dagzeges en tijden

Etappe 1, woensdag 12 juni: Beringen - Beringen (12 km, tijdrit)

Parcours en uitslagen Baloise Belgium Tour 2024 | Strijd om eindzege barst los op Muur van Durbuy!

De Baloise Belgium Tour ging van start in Belgisch Limburg, in Beringen. Daar begon men met een individuele tijdrit van twaalf kilometer, die direct cruciaal ging zijn voor het eindklassement in de 2.Pro-koers. Technisch konden we deze niet noemen, dus het was vooral een kwestie van goed doortrappen. Na een vervelende onderbreking, door een fan die op het parcours een beroerte kreeg, stoomde Søren Wærenskjold net als vorig jaar naar de winst en eerste leiderstrui.

Beklimmingen
Geen.

Favorieten
Søren Wærenskjold (Uno-X)

Results powered by FirstCycling.com

Etappe 2, donderdag 13 juni: Merelbeke - Knokke-Heist (180,4 km)

baloise 2

Op dag twee trokken we naar de Belgische kust, richting aankomst in badplaats Knokke-Heist. Hier kwamen we al enkele jaren aan op een gekende korte, hellende strook aan zee, waar eerder al Fabio Jakobsen (2023), Jasper Philipsen (2022), Jan-Willem van Schip (2019) en André Greipel (2018) wisten te winnen. Nu was het voor Tim Merlier, die overduidelijk de sterkste (en slimste) was in de spurt.

Beklimmingen
Geen.

Winnaar
Tim Merlier (Soudal Quick-Step)

Results powered by FirstCycling.com

Etappe 3, vrijdag 14 juni: Turnhout - Scherpenheuvel-Zichem (188,3 km)

Parcours en uitslagen Baloise Belgium Tour 2024 | Strijd om eindzege barst los op Muur van Durbuy!

In de derde rit kregen we de eerste categoriseerde hindernissen van deze Baloise Belgium Tour, maar tussen Turnhout en Scherpenheuvel-Zichem werd normaliter wel gewoon een spurt verwacht. Die kwam er, ondanks een lastige finale, ook. Na voorbeeldig voorbereidend werk van zijn lead-out won Jasper Philipsen net als vorig jaar de etappe naar Scherpenheuvel-Zichem. Olav Kooij werd op gepaste afstand tweede.

Beklimmingen
111,7 km: Het Rot (1,8 km a 2,2%)
118,6 km: Roeselberg (1,3 km a 4,0%)
126,3 km: Kerkstraat (0,8 km a 4,2%)
160,7 km: Het Rot (1,8 km a 2,2%)
167,6 km: Roeselberg (1,3 km a 4,0%)
175,3 km: Kerkstraat (0,8 km a 4,2%)

Winnaar
Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)

Results powered by FirstCycling.com

Etappe 4, zaterdag 15 juni: Durbuy - Durbuy (177,0 km)

Parcours en uitslagen Baloise Belgium Tour 2024 | Strijd om eindzege barst los op Muur van Durbuy!

Vorig jaar mocht de Ardense toeristische trekpleister Durbuy voor een eerste maal de koninginnenrit van de Balosie Belgium Tour huisvesten en dat smaakte naar meer. Mathieu van der Poel wist destijds een knappe solo op de mat te leggen en ook dit seizoen mogen we ons met dit parcours opmaken voor een mooie strijd in de Ardennen.

Beklimmingen
0,1 km: Champs des Hêtres (2,1 km aan 2,7%)
3,6 km: Petitesomme (2,2 km aan 5,8%)
19,0 km: Côte de Hermanne (2,2 km aan 5,8%)
31,9 km: Mur de Durbuy (1,2 km aan 6,2%)

(lus wordt vier keer gereden)

Favorieten
Benoit Cosnefroy (Decathlon AG2R)
Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck)
Mathias Vacek (Lidl-Trek)

Tijden
Start: 12.55 uur
Finish: 17.15 uur

Etappe 5, zondag 16 juni: Brussel - Brussel (185,9 km)

Parcours en uitslagen Baloise Belgium Tour 2024 | Strijd om eindzege barst los op Muur van Durbuy!

Afsluiten doet de Baloise Belgium Tour - net zoals vorig seizoen - in de Belgische hoofdstad Brussel. Daar is het doorgaans sprinten, waardoor de snelle mannen nog eens de spurtersbenen kunnen teste richting de doelen die komen gaan.

Beklimmingen
Geen.

Favorieten
Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Olav Kooij (Visma | Lease a Bike)
Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty)

Tijden
Start: 13.09 uur
Finish: 17.01 uur

Favorieten eindklassement Baloise Belgium Tour 2024

Let op: de deelnemerslijst is nog niet officieel bevestigd, dus deze sectie is nog aan veranderingen onderhevig.

Er staat geen renner van het kaliber Mathieu van der Poel aan de start, dus het kan wel eens een open editie van de Baloise Belgium Tour worden. Daar zijn met een tijdrit en heuveletappe rondom Durbuy enkele mooie ritten voor, maar in deze rittenkoers heb je met de Gouden Kilometer nog een extra smaakmaker die seconden op kan leveren.

Dit speelt in het voordeel van iemand als Jasper Stuyven, die namens Lidl-Trek de Giro reed en in juni met deze Baloise Belgium Tour en het BK nog mooie doelen heeft. Met zijn ploeg kan hij amok maken in de Gouden Kilometer, maar Stuyven kan ook goed overweg in de Durbuy-rit en heeft stiekem ook een goede tijdrit tot zijn beschikking. Dat geldt zeker ook voor Mathias Vacek en Daan Hoole, twee andere kanshebbers.

1153789205

Sowieso zal die twaalf kilometer lange beproeving in Beringen invloed hebben op het klassement. Types als Rune Herregodts (Intermarché-Wanty), Rémi Cavagna (Movistar), Mick van Dijke (Visma | Lease a Bike) en Alec Segaert (Lotto-Dstny) kunnen hier tijd makken op de meer punchy types en de rit rondom Durboy mogelijk wat defensiever aanpakken. Soren Waerenskjold (Uno-X) toonde vorig jaar precies hoe dat moest en is er dit jaar opnieuw, met onder meer Jonas Abrahamsen en Rasmus Tiller aan zijn zijde. Kasper Asgreen van Soudal Quick-Step is nog zo'n Scandinaviër die ver kan komen.

Aan de andere kant heb je dan Benoit Cosnefroy en Pierre Gautherat van Decathlon AG2R en het Alpecin-Deceuninck-duo Quinten Hermans en Gianni Vermeersch. Movistar stelt naast Cavagna dan weer iemand als Alex Aranburu op, die we met zijn snelle benen bergop zeker ook niet uit mogen vlakken. Allrounders als Stuyven, maar ook Mike Teunissen (Intermarché-Wanty), Rhiley Sheehan (Israel-PremAnthony Turgis (TotalEnergies), Jenno Berckmoes (Lotto-Dstny) en Per Strand Hagenes (Visma | Lease a Bike) kunnen her en der ook wat meesnoepen. En tot slot: wat kunnen Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) en Hartthijs de Vries van TDT-Unibet?

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het eindklassement van de Baloise Belgium Tour 2024?

Topfavoriet: Jasper Stuyven (Lidl-Trek) en Benoit Cosnefroy (Decathlon AG2R)
Outsiders: Mathias Vacek (Lidl-Trek), Alex Aranburu (Movistar), Soren Waerenskjold (Uno-X), Riley Sheehan (Israel-Premier Tech) en Alec Segaert (Lotto-Dstny)
Long shots: Jonas Abrahamsen (Uno-X), Daan Hoole (Lidl-Trek), Quinten Hermans, Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck), Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), Mick van Dijke, Per Strand Hagenes (Visma | Lease a Bike), Rémi Cavagna (Movistar), Rune Herregodts, Mike Teunissen (Intermarché-Wanty) en Jenno Berckmoes (Lotto-Dstny)

Data powered by FirstCycling.com

TV Baloise Belgium Tour 2024

De Baloise Belgium Tour kun je deze week live volgen via Sporza (op VRT1) en Eurosport, dan wel de online kanalen Eurosport.nl/Discovery+. Dit zal dagelijks vanaf ongeveer 15.00/15.uur zijn.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news