Nieuw UAE-feestje in Zwitserland: Almeida gunt klassementsleider Yates de zege, schouder aan schouder over de meet Wielrennen
Wielrennen

Nieuw UAE-feestje in Zwitserland: Almeida gunt klassementsleider Yates de zege, schouder aan schouder over de meet

Nieuw UAE-feestje in Zwitserland: Almeida gunt klassementsleider Yates de zege, schouder aan schouder over de meet

Adam Yates heeft de zevende etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. Net als op vrijdag stond er ook zaterdag geen maat op hem en UAE-ploegmakker Joao Almeida, die de Britse klassementsleider de zege 'cadeau gaf'. Schouder aan schouder passeerden zij de finish, waarmee het gat in de algemene rangschikking nog wat groter werd. Matthew Riccitello werd knap derde, Wilco Kelderman vierde.

Een kort ritje op zaterdag, maar wel eentje om u tegen te zeggen. 118,3 kilometer, bijna 3.000 hoogtemeters en verdeeld over vier gecategoriseerde beklimmingen. De Col de la Croix en de klim naar Villars sur Ollon moesten beide twee keer gedaan worden. Tevens de laatste rit in lijn, dus wie nog mee wilde in de vlucht, kreeg vandaag z'n kans.

De strijd om de kopgroep was dan ook pittig, maar op de top van de eerste klim noteerden we zes sterke beren: Maxim Van Gils, Sylvain Moniquet, Einer Rubio, Johannes Staune-Mittet, Jan Christen, Harold Martin Lopez, Finlay Pickering en Valentin Paret-Peintre... Dat waren geen pannenkoeken! Nadat in het peloton in de afzink was gevallen - en Ion Izagirre (Cofidis) moest opgeven - kregen we een overzichtelijke situatie.

Acht leiders kwamen voorop, anderhalve minuut later gevolgd door het peloton onder leiding van INEOS Grenadiers. Het tempo lag hoog, wat in het pak al ten koste ging van onder meer Cian Uijtdebroeks en Lenny Martinez. In de kopgroep had Staune-Mittet duidelijk betere benen. De jonge Noor van Visma | Lease a Bike ging op 57 kilometer van de finish solo en haalde alleen de top van de laatste keer Col de la Croix. In de afzink had hij duidelijk geen angst.

Lees verder onder de video

Staune-Mittet kan niet op tegen UAE-overmacht

INEOS Grenadiers hield de eenzame leider ondertussen onder controle op een dikke minuut. UAE-Team Emirates lachte in het wiel. Bij het ingaan van de laatste veertig kilometer nam de ploeg uit de Emiraten het heft in handen. Naarmate de tweede en tevens laatste bestijging van de klim naar Villars-sur-Ollon dichterbij kwam, zag Staune-Mittet zijn voorsprong langzaam maar zeker als sneeuw voor de zon verdwijnen, al hield hij toch opvallend lang stand.

Wat verwacht werd geschiedde uiteindelijk ook: alles zou gaan losbarsten op de slotklim. Het was vanuit de selecte elitegroep Felix Gall (Decathlon AG2R) die er als eerste vantussen piepte, waarna het gat op de eenzame Staune-Mittet al gauw gedicht was. Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech) wilde ook wel, waardoor het spel direct op de wagen zat. Gall was echter erg sterk en begon aan een solo-onderneming.

De Oostenrijkse klimmer had op vijf kilometer van de aankomst een voorsprong van vijftien seconden, terwijl in de favorietengroep steeds meer zenuwen te zien waren. Joao Almeida, een dag eerder nog ongenaakbaar sterk en primus, koos voor de aanval en kreeg mannen als Egan Bernal en Tom Pidcock (beiden INEOS Grenadiers) op zijn wiel. Ook Wilco Kelderman was bij de pinken, evenals klassementsleider Yates.

UAE-boys zijn klaar voor de Tour: duo-onderneming leidt tot schouder aan schouder-finish; Almeida gunt Yates de ritzege

Op anderhalve kilometer van de aankomst kwamen de achtervolgers bij solist Gall, die daarna direct moest passen. Dat kwam hoofdzakelijk door een verschroeiend tempo van UAE-boys Yates en Almeida, precies zoals we dat een dag eerder hadden gezien. De twee Pogacar-knechten waren duidelijk aan een duo-onderneming begonnen en hadden in no-time een flink gat op de rest te pakken.

Gingen we erom koersen of liet de een de ander winnen? Dat was dan nog een beetje de vraag bij het passeren van de vod. Het antwoord kwam al vrij snel, daar de heren al vlug bij de finish aankwamen in de niet al te steile slotkilometer. Erom koersen deden ze zeker niet, daar de Portugees en de Brit schouder-aan-schouder over de meet kwamen, waarbij de Yates de rit 'mocht' winnen en daarmee dus ook nog wat meer bonificatieseconden mee snoepte. Almeida werd logischerwijs tweede, revelatie Riccitello derde. Kelderman was de nummer vier, gevolgd door Mattias Skjelmose.

Uitslag etappe 7 Ronde van Zwitserland 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws