Pidcock over fotofinish in Amstel Gold Race 2021: 'Ik won hem misschien wel. Laat die misschien maar weg' Wielrennen
Wielrennen

Tom Pidcock is zich dezer dagen aan het uitleven in het veld, waar hij mag rondrijden in de regenboogtrui. Toch is niet dat WK veldrijden in Fayetteville zijn mooiste overwinning van 2022, maar wel zijn etappezege in de Tour de France op Alpe d'Huez, zo vertelt hij in een interview met het Cycling Weekly Magazine. Verder heeft de Brit het ook nog over zijn valpartij in de Ronde van de Toekomst, zijn klassementsambities en ... zijn 'overwinning' in de Amstel Gold Race van 2021.

Pidcock wist dan wel de etappe met aankomst boven op Alpe d'Huez te winnen tijdens de Tour de France, echt tevreden is de wereldkampioen veldrijden niet met afgelopen seizoen. 'Ik heb een aantal goede resultaten behaald, maar 2021 was veel beter. Het was toen mijn eerste jaar als prof en ik won de Brabantse Pijl en misschien ook wel de Amstel Gold Race. Nu ja, laat die misschien maar weg', zo lacht hij over de wedstrijd die beslist werd door een dubieuze finishfoto.

'In 2022 gingen er te veel dingen fout. Op een gegeven moment werd ik erg ziek. Het had dus veel beter kunnen zijn', aldus Pidcock. Door ziekte en blessure kon de 23-jarige Brit niet deelnemen aan de Strade Bianche en moest hij opgeven in Milaan-Sanremo. 'Om op mijn allerbest te zijn, heb ik nood aan een vlotte aanloop naar een race, met goede resultaten die mij vertrouwen geven en met goede trainingen.'

Pidcock draagt nog steeds gevolgen van val Ronde van te toekomst: 'Als het wegdek nat is, twijfel ik nog steeds'

Het voorjaar werd dus niet wat Pidcock ervan verwachtte, zijn debuut in de Tour de France daarentegen was wel een schot in de roos. Tijdens de twaalfde etappe reed hij dankzij fenomenale stuurmanskunsten in een afdaling weg van het peloton richting de vroege vlucht, om tenslotte te zegevieren boven op Alpe d'Huez.

Toch geeft Pidcock aan dat het niet altijd zo goed gesteld was met zijn dalerskunsten. 'Na mijn valpartij in de Ronde van de Toekomst (waar hij verschillende breuken opliep, naast een hersenschudding en afgebroken tanden, red.) verloor ik het vertrouwen. Wanneer het wegdek nat ligt, twijfel ik nu nog steeds. Voor je een groot ongeluk hebt, kan je naïef zijn over wat er fout kan gaan. Ik kan me de valpartij niet meer herinneren, maar ik sta nog steeds versteld van hoe het is kunnen gebeuren want ik ben meestal zeer berekend met het nemen van risico's.'

De schade na Pidcock's valpartij in de Ronde van de Toekomst was niet min.

Door zijn prestaties in het hooggebergte tijdens de Tour de France, wordt de vraag gesteld wanneer Pidcock voor het klassement wil gaan in La Grande Boucle. Een wedstrijdprogramma met én de voorjaarsklassiekers en het nastreven van een goed klassement in de Tour de France, ziet de renner van INEOS Grenadiers niet meteen zitten.

'Om een goed klassement in de Tour de France te rijden, moet je de voorjaarsklassiekers op een of andere manier toch opofferen. Je zou ze dan niet meer allemaal kunnen doen. Tadej Pogacar reed dit jaar meer klassiekers dan ooit tevoren en hij heeft de Tour niet gewonnen. Het één zou misschien met het ander te maken kunnen hebben', aldus Pidcock.