AG2R Citroën Team: 2023 wordt jaar van de waarheid voor Franse ploeg, die niet geheel tevreden zal zijn Wielrennen
Wielrennen

AG2R Citroën Team: 2023 wordt jaar van de waarheid voor Franse ploeg, die niet geheel tevreden zal zijn

AG2R Citroën Team: 2023 wordt jaar van de waarheid voor Franse ploeg, die niet geheel tevreden zal zijn

De laatste maand(en) van het jaar staan traditioneel in het teken van vooruit- en terugblikken en dat is bij In de Leiderstrui niet anders. Om het seizoen 2022 af te sluiten en het jaar 2023 voor te bereiden leggen we elke grote ploeg nog eenmaal onder de meetlat op alfabetische volgorde, waarbij we aftrappen met AG2R Citroën Team.

Eendagswedstrijden 2022: AG2R Citroën Team

In totaal wist AG2R Citroën Team in 2022 twee eendagswedstrijden te winnen: Benoît Cosnefroy boekte een zeer knappe overwinning in de GP Quebec, waar hij op onnavolgbare wijze wegreed van onder meer Wout van Aert en Michael Matthews. Daarnaast wist Ben O'Connor de Tour du Jura te winnen, maar overall zijn de meubelen toch wel gered door één man: Cosnefroy.

Naast de zege in Quebec was hij namelijk ook heel even winnaar van de Amstel Gold Race, ware het niet dat de jury de omroeper terugfloot en alsnog Michal Kwiatkowski aanwees als winnaar van de millimetersprint. Enkele dagen later was Cosnefroy ook in de Brabantse Pijl al op de positie van runner-up geëindigd, toen achter Magnus Sheffield van INEOS Grenadiers.

De mannen waar de laatste jaren flink in is geïnvesteerd voor de klassieke wedstrijden kwamen opnieuw niet volledig uit de verf. Greg Van Avermaet en Oliver Naesen begonnen nog prima met een derde en vierde plek in de Omloop Het Nieuwsblad, maar in het verdere verloop van het voorjaar eindigden ze toch vooral in de tweede en derde groep. Datzelfde gold voor ex-Luik-Bastenaken-Luik-winnaar Bob Jungels.

Rondes 2022: AG2R Citroën Team

Qua rondes heeft de Franse formatie toch een prima jaar achter de rug. Met name Ben O'Connor liet zich gelden: na zijn vierde plek in de Tour de France van vorig jaar trok de Aussie zijn goede vorm gedurende dit jaar door. Zevende in de Ruta del Sol, zesde (inclusief ritzege) in de Ronde van Catalonië, vijfde in de Ronde van Romandië en derde achter Primoz Roglic en Jonas Vingegaard deden hem met het nodige vertrouwen richting de Tour trekken als absolute kopman. Opgave in Parijs-Nice was eigenlijk het enige smetje.

In de Tour reed O'Connor na een valpartij op dag twee constant achter de feiten aan en uiteindelijk moest hij met een bilblessure de koers verlaten. Gelukkig was daar Jungels, die met een zesde plaats in de Ronde van Zwitserland al teken van leven had gegeven, om de meubelen te redden. De Luxemburger won vanuit de vroege vlucht op prachtige wijze de negende rit naar Chátel les portes du Soleil, waarna hij ook nog naar de elfde plek in het klassement wist te rijden. Geen top tien, maar wel een voldoende voor de Tour. Overigens finishten ze de Tour slechts met drie man.

Zowel Jungels als O'Connor trokken ook nog naar de Vuelta, waarin laatstgenoemde op redelijk anonieme wijze naar de achtste plek in het klassement reed. Eerder was de Giro met Felix Gall ook al een redelijk matige ronde gebleken, al kwam Andrea Vendrame nog wel in de buurt van een ritzege. Op lager niveau werden dagsuccessen geboekt in de Tour of the Alps, Ronde van Burgos en Tour Poitou-Charentes, evenals ereplaatsen in Boucles de la Mayenne en de Vierdaagse van Duinkerke. Maar of de sponsors daar nu zo tevreden mee zijn?

Bob Jungels was maar wat blij met zijn zege in de Tour. 
Bob Jungels was maar wat blij met zijn zege in de Tour. 

Eindcijfer met onderbouwing 2022: 5,7

Noot: dit cijfer is vastgesteld op basis van beoordelingen van (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui.

Uiteindelijk zijn we voor AG2R Citroën Team tot een eindoordeel van 5,7 gekomen. Een nipte voldoende, die de ploeg met name te danken heeft aan de uitschieters van Cosnefroy, constante van O'Connor en die ene Tourrit van Bob Jungels. Toch is het de vraag wat automerk Citroën inmiddels na twee jaar denkt van de sponsoring, daar de zo vurig gewenste overwinningen in klassiekers uitblijven.

Transfers 2022/2023: AG2R Citroën Team

AG2R Citroën heeft zich overduidelijk koest gehouden op de transfermarkt. Blikvangers zoals Bob Jungels (BORA-hansgrohe), Clément Champoussin (Arkéa Samsic) en Lilian Calmejane (Intermarché-Circus-Wanty) zeggen de ploeg vaarwel, evenals de Belg Gijs Van Hoecke (Human Powered Health) en de Fransman Anthony Jullien. Het vertrek van Jungels, alhoewel die zijn potentie niet helemaal heeft waargemaakt, en de Fransman Champoussin, ritwinnaar in de Vuelta van 2021, zal zich wel doen voelen.

Desondanks werd er niet ingekocht. Bastien Tronchon mag na zijn formidabele stageperiode logischerwijs blijven, terwijl de ploeg verder de jonge Fransen Alex Baudin (Tudor) en Pierre Gautherat binnenhaalde. Blijft er onder de streep voldoende kwaliteit over?

Clément Champoussin verlaat AG2R Citroën Team.
Clément Champoussin verlaat AG2R Citroën Team.

Ones to watches 2023: AG2R Citroën Team 

Na 2023 loopt het grootste deel van de contracten van de oudere garde bij AG2R Citroën af, dus het zal interessant zijn om te kijken hoe de jongere generatie zich gaat manifesteren komend seizoen. Zo mocht Stan Dewulf naar het WK wielrennen in Australië, ten koste van onder meer Van Avermaet en Naesen, wat mogelijk ook wat gaat zeggen over de rolverdeling van komend voorjaar.

Daarnaast zijn er natuurlijk de jonge Fransen. Hoe kan Tronchon zijn stage (met ritzege in Burgos, vijftiende plek in de Ronde van Luxemburg en een goed WK voor beloften) vervolgen? Komt het er na de vijftiende plek in de Tour van 2021 uit bij Aurelién Paret Peintre? Wat met Damien Touzé, die bij zijn entree bij de profs zo'n sterke indruk maakte? En hoe gaan Paul Lapeira en Jaakkoo Hänninen, respectievelijk winnaar van de Ronde van Lombardije en derde op het WK bij de beloften, het doen?

Leuke namen, maar het lijkt in 2023 vooral weer van O'Connor te moeten komen, die opnieuw voor een topnotering in de Tour de France wil gaan. Mogelijk dat Gall uit Oostenrijk zich in de schaduw van zijn Australische ploeggenoot kan ontwikkelen tot gevaarlijke klant, zoals hij afgelopen april en mei bewees in de Rondes van het Baskenland en de Alpen. Voor de rest, zowel jong als oud, wordt het echter een jaar van de waarheid.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws