Interview | Pidcock voert ongelijke strijd met Van der Poel: 'Focus op wegklassementen nadeel in cross' Veldrijden
Veldrijden

Interview | Pidcock voert ongelijke strijd met Van der Poel: 'Focus op wegklassementen nadeel in cross'

Interview | Pidcock voert ongelijke strijd met Van der Poel: 'Focus op wegklassementen nadeel in cross'

Tom Pidcock mag dan wereldkampioen veldrijden zijn, de jonge Brit maakte zondag in de eerste cross van Mathieu van der Poel in dit seizoen meteen weer kennis met de kracht van de Nederlander. 'Ik heb niet het gewicht en de power van Mathieu en Wout', zo zegt hij tegenover In de Leiderstrui.

Dat Pidcock in uitstekende vorm aan het veldritseizoen is begonnen, moge duidelijk zijn. Na een roestige start in Merksplas (zevende) was hij een dag later in Overijse eigenlijk al de beste. Door een mislukte start en een val in de finale werd hij echter geklopt door Michael Vanthourenhout. Afgelopen zaterdag in Kortrijk was het in zijn derde cross alsnog raak voor Pidcock, die zondag in Hulst ook leek mee te dingen om winst. Na enkele foutjes werd hij echter overvleugeld door Mathieu van der Poel en brak hij tot overmaat van ramp zijn achterwiel in de voorlaatste ronde. Pidcock moest opgeven.

De benen voelen desondanks goed. 'De eerste cross in Merksplas was een snelle wedstrijd, een shock voor het lichaam. De dag erna in Overijse was fysiek veel zwaarder, waardoor ik met mijn inhoud veel beter voor de dag kwam. Technisch pas ik me altijd snel aan', zo zegt hij tegen deze website. Dat hij altijd een cross of twee nodig heeft om er echt in te komen, vindt hij niet zo gek. 'Op trainingen kun je een cross niet simuleren, ik ben ook een team voor mezelf en train niet met ploeggenoten. Dat maakt het moeilijker voor mij om meteen weer de wedstrijdsnelheid te hebben vanaf de start.'

Pidcock kan niet mee met Van der Poel

Aan snelheid geen gebrek in Hulst, ook bij Pidcock. Dat hij zijn op zekere tweede plaats zag verdampen door een gebroken wiel, was dan ook zonde. 'Ik denk dat ik iets raakte, wellicht een paaltje of misschien nog iets anders. Helemaal zeker ben ik het niet. Mijn wiel was daarna kapot. Ik liep nog wel even, maar het was nog ver, het had weinig nut', zo stelde Pidcock in een korte reactie na afloop, bij Het Nieuwsblad. De wereldkampioen friste zichzelf even op, deed wat warmere kleren aan en vertrok vervolgens met zijn broer Joe op de racefiets. Samen reden ze zestig kilometer naar huis in Merchtem. 'Het was gepland om met m’n broer naar huis te rijden', zei hij nog, en hij vertrok.

Op de racer had hij een kleine twee uur de tijd om de cross op zich in te laten werken. Pidcock was nog rustig gestart, alvorens hij er een hengst op gaf. Even leek de wereldkampioen los en op weg naar een indrukwekkende solo. Hij werd echter na een foutje heuvelop overvleugeld door Van der Poel en nadat Pidcock op nog een heuveltje stil kwam te staan, was de man vooraan gevlogen. Pidcock hield nog lang gelijke tred, op zo'n tien seconden. 'Hij deed wat ik had verwacht', zei Van der Poel na afloop, tegenover onder meer In de Leiderstrui. 'Ik kwam niet in de problemen, maar reed er ook niet even vijf seconden extra bij.'

Klassementsambities op de weg helpen Pidcock niet in het veld

Het was een verkapt compliment voor Pidcock, die er desondanks het zijne van zal denken. Voor de start werd hij geconfronteerd met de opmerkingen van zijn coach Kurt Bogaerts in een podcast. Die zei dat Pidcock met zijn fysieke gestel simpelweg heel moeilijk kan winnen van fysieke monsters als Van der Poel en Van Aert. 'Ze hebben meer absoluut vermogen, wat van pas komt in de modder en in het zand. Tom is een lichtgewicht, hij staat met 58 kilogram momenteel niet ver van zijn Tourgewicht', zo klonk het.

Pidcock kan dat alleen maar beamen, ook al omdat de alleskunner op de weg een andere toekomst voor zich ziet dan zijn twee cross-rivalen. 'Ik heb niet het gewicht en dezelfde power als die twee. Het is moeilijk om ze te verslaan in crossen zoals deze. Daar komt bij dat ik de focus meer en meer zal verleggen naar klassementen op de weg. Dat heeft voordelen op de weg, maar nadelen in de cross. Ik blijf het desondanks proberen en de regenboogtrui helpt daarbij wel een beetje', besluit hij met een glimlach.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Inzetten op de WK-wedstrijden van maandag 28 november? Check hier de odds!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws