Pinot 'heeft veel stress' voor slotstuk in Lombardije: 'Ik voel meer druk dan toen ik in 2018 de wedstrijd won' Wielrennen
Wielrennen

Thibaut Pinot rijdt zaterdag in de Ronde van Lombardije zijn laatste koers als professioneel wielrenner. De Fransman, die de laatste jaren veel pech heeft gehad, kende ook dit seizoen een jaar waarin het niet allemaal mee zat. Lange tijd twijfelde de renner van Groupama-FDJ of hij überhaupt nog in actie zou kunnen komen in Italië, omdat hij na de Tour de France veel pech kende. De renner is toch nog in vorm geraakt, waardoor hij definitief kan afzwaaien in zijn geliefde Ronde van Lombardije.

Pinot kende een aantal lastige weken na afloop van de Tour de France. 'De valpartij in Poitou-Charentes (in augustus, tijdens de tweede etappe, red) heeft me volledig ontregeld, ik had vijftien dagen lang last van een rib (hij had ook een hersenschudding, red). Ik ben teruggekomen, maar heb daarna een darmparasiet opgelopen (in de Ronde van Slowakije, red). Toen moest ik een week antibiotica nemen, waaraan ik net voor de Italiaanse wedstrijden ben begonnen. Het heeft me volledig uitgeput.'

De Fransman geeft bij L'Equipe aan dat al deze omstandigheden er voor gezorgd hebben dat zijn afscheid een stuk minder mooi is. Toch is hij blij dat hij alsnog zijn geplande wedstrijden kan rijden. 'Sinds het einde van de Tour de France heb ik geen plezier meer gehad, elke week overkwam me wel iets en ik geniet enkel van fietsen als het goed gaat. Er was zelfs een concrete mogelijkheid dat ik de Italiaanse races niet meer zou kunnen rijden. Als je me een week geleden had gezegd dat ik de afgelopen drie races zou uitrijden (36e in de Ronde van Emilie op zaterdag, 70e in de Coppa Bernocchi op maandag, 43e in de Tre Valli Varesine op dinsdag), had ik het niet geloofd.'

Pinot wil hoe dan ook de finish halen in Lombardije

Pinot heeft nu nog maar één zorg over en dat is dat hij de Ronde van Lombardije uitrijdt. Dat heeft ook te maken met het feit dat hij per sé de 'Pinot-bocht' wil halen. Deze bocht bevindt zich ongeveer drie kilometer voor de finish. De winnaar van 2018 vindt het fijn dat Lombardije zijn laatste wedstrijd is, maar hij ervaart ook veel stress. 'Het is de mooiste wedstrijd voor mij, maar dan in de richting Bergamo-Como en niet Como-Bergamo (zoals zaterdag). Ik heb geen goed gevoel op die beklimmingen, dit is niet de juiste Lombardije voor mij en dat is jammer. Ik voel veel stress en ik hoop dat ik überhaupt de wedstrijd kan uitrijden, puur vanwegde de Pinot-bocht. Ik voel deze week meer druk dan in 2018, toen ik Lombardije als topfavoriet wist te winnen.'

Pinot heeft een mooie loopbaan gehad waarin hij veel wist te winnen. Hij werd lange tijd gezien als de Franse hoop in de Ronde van Frankrijk. Hij wist hierin drie etappeoverwinningen te pakken en zijn beste resultaat in het klassement was een derde plek in 2014. Ook wist hij etappes te winnen in de Giro en in de Vuelta.