Voorbeschouwing Ronde van Lombardije 2023 | Ultieme showdown Roglic, Evenepoel en Pogacar! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Ronde van Lombardije 2023 | Ultieme showdown Roglic, Evenepoel en Pogacar!

Voorbeschouwing Ronde van Lombardije 2023 | Ultieme showdown Roglic, Evenepoel en Pogacar!

Tsja, het is toch echt zover... de Ronde van Lombardije. Het is natuurlijk een schitterende koers, maar het markeert toch altijd weer een beetje het einde van een schitterend wielerjaar. Desondanks blikt In de Leiderstrui met evenveel plezier weer vooruit op de 2023-editie van de Koers van de Vallende Bladeren!

Fietsen door Italië heeft altijd iets magisch, maar bij de Ronde van Lombardije komt de historiek toch altijd net wat meer kijken. De herfst doet normaliter zijn intrede (al is het dit jaar nazomer), de renners werken nog één keer toe naar een grote koers en ook de journalisten sluiten traditiegetrouw hier hun wegkalender af voor 2023.

Toch stelt het nooit teleur wat we op de mat krijgen van de coureurs. Wat te denken van de editie van 2019, toen Bauke Mollema de zege pakte. Of de jaren 2021 en 2022, met tweemaal Tadej Pogacar als winnaar op het hoogste schavot. De Sloveen is er ook dit seizoen weer bij, maar de concurrentie zal vanuit de start in Como allerminst mals zijn.

Praktische informatie Ronde van Lombardije 2023

  • Zaterdag 7 oktober 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Ronde van Lombardije

2022 Tadej Pogacar
2021 Tadej Pogacar
2020 Jakob Fuglsang
2019 Bauke Mollema
2018 Thibaut Pinot
2017 Vincenzo Nibali
2016 Esteban Chaves
2015 Vincenzo Nibali
2014 Dan Martin
2013 Joaquim Rodriguez

Ronde van Lombardije 2023: Parcours, weer en tijden

Bergamo-Como of Como-Bergamo, dat is het beproefde recept van de Ronde van Lombardije. In deze editie kiest de RCS voor de tweede optie, met start aan het Comomeer dus. De laatste keer dat de organisatie daarvoor koos, was in 2021. Toen won Tadej Pogacar de koers op een identiek parcours als dat van 2023.

Dat houdt in dat we vanuit het noordelijke gedeelte van Italië koers zetten richting de Madonna del Ghisallo, in de tegengestelde richting vaak één van de scherprechters. Ditmaal zal de beklimming van negen kilometer aan 4,4 procent echter niet meer dan vermoedelijk een voetnoot zijn in het wedstrijdverhaal.

Het sloopwerk kan beginnen in het middenrif van de race. De Roncola (9,4 kilometer aan 6,6 procent), Berbeno (6,8 kilometer aan 4,6 procent), Crosseta (11,0 kilometer aan 6,2 procent) en Zambla Alta (9,5 kilometer aan 3,5 procent) volgen elkaar in die fase in rap tempo op, maar het is op dat moment nog altijd vrij ver tot aan de meet.

Dat verandert op het moment dat we de Passo di Ganda aanvatten. Deze beklimming van 9,2 kilometer aan 7,3 procent is één van de zwaarste heuvels die we voor de kiezen krijgen in deze Ronde van Lombardije en wordt aangevat met nog iets meer dan veertig kilometer voor de boeg.

passo di gandia

Eenmaal we daar boven zijn, dalen we in rap tempo af naar Nembro. Vanuit die plaats zetten we koers richting de laatste hindernis van de dag: de Colle Aperto in de oude stad van Bergamo, van 1,6 kilometer aan 7,9 procent. Vanaf de top van die beklimming is het nog drie kilometer dalen tot aan de finish op de Via Roma in Bergamo, waar we zullen weten wie de Ronde van Lombardije 2023 heeft gewonnen.

lombardia 2023

Beklimmingen
38,3 km: Madonna del Ghisallo (9,0 km aan 4,4%)
100.9 km: Roncola (9,4 km aan 6,6%)
129,0 km: Berbenno (6,8 km aan 4,6%)
161,9 km: Crosseta (11,0 km aan 6,2%)
174,7 km: Zambla Alta (9,5 km aan 3,5%)
206,6 km: Passo di Ganda (9,2 km aan 7,3%)
234,8 km: Colle Aperto (1,6 km aan 7,9%)

Weer
Het wordt heerlijk weer in Italië dit weekeinde. Zaterdag is het bij de start in Como al bijna 20 graden Celsius, terwijl het in finishplaats Bergamo bij een heerlijk zonnetje zelfs op kan lopen naar temperaturen die de 25 graden Celsius overstijgen.

Tijden
Start: 10.35 uur
Finish: ongeveer 17.00 uur

Favorieten Ronde van Lombardije 2023

Let op: de deelnemerslijst is nog niet compleet!

Showdown! Enkele van de beste renners ter wereld reizen voor zaterdag af naar Como, waar men begint aan deze uitgave van de Ronde van Lombardije. Primoz Roglic zien we namens Jumbo-Visma daarbij als absolute topfavoriet. De Sloveen sluit zijn periode bij de Nederlandse formatie af met deze Lombardia en hij is ongetwijfeld tuk op een mooi afscheidscadeau en zijn tweede Monument voor de Nederlandse ploeg.

Cadeau zal hij het alvast niet krijgen, want ook Remco Evenepoel heeft nog een appeltje te schillen met de Koers van de Vallende Bladeren. De Belg van Soudal Quick-Step viel in 2020 hard in de Italiaanse wedstrijd en heeft nadien zijn zinnen gezet op revanche. In tegenstelling tot veel concurrenten koerste Evenepoel niet in aanloop naar de wedstrijd, maar zijn trainingsbeelden beloofden al veel goeds.

Het zegt genoeg over het deelnemersveld dat Tadej Pogacar van UAE-Team Emirates onze derde man is. De Sloveen won de afgelopen twee edities van Il Lombardia en deed dat telkens na wat mindere beurten in de voorbereidingskoersen. Wat dat betreft, belooft het veel goeds dat hij dit najaar nog niet heeft kunnen zegevieren.

1141749906

Komen we bij de outsiders, waar we mannen terugvinden die zich de afgelopen weken al bewezen. Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost, met ook Ben Healy) en Enric Mas (Movistar) reden al meerdere ereplaatsen bijeen. Vlasov en Carapaz stonden dinsdag zelfs nog op het podium in Tre Valli Varesine, terwijl Mas vorig jaar tweede werd in Lombardije. Ook Soudal Quick-Step heeft met Andrea Bagioli iemand die heel goed in vorm is, wat hij donderdag nog bewees met winst in Gran Piemonte.

Met Simon Yates is ook een podiumklant van de Giro dell'Emilia van de partij, net als zijn broer Adam van UAE-Team Emirates. Nog een man die in vorm lijkt te komen voor de wedstrijd is Michael Woods van Israel-Premier Tech, die stiekem bezig is aan een heel goed najaar. Tot slot benoemen we Varese-winnaar Ilan Van Wilder, INEOS-klant Carlos Rodriguez en het Bahrain Victorious-duo Santiago Buitrago (derde in Luik) en Mikel Landa (vorig jaar derde in Lombardije) nog.

Bij Groupama-FDJ rijdt Thibaut Pinot zijn laatste wedstrijd aan de zijde van Lenny Martinez en Romain Grégoire, terwijl Cofidis en AG2R Citroën op de proppen komen met respectievelijk Ion Izagirre, Guillaume Martin, Felix Gall en Ben O'Connor. DSM-firmenich doet het dan weer met Romain Bardet, waar Lidl-Trek met Bauke Mollema over iemand die minder in vorm is beschikt. Giulio Ciccone van die ploeg viel dinsdag nog hard in Tre Valli Varesine.

Favorieten etappe Ronde van Lombardije 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
Outsiders: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates), Aleksandr Vlasov (Jayco AlUla), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) en Enric Mas (Movistar)
Longshots: Michael Woods (Israel-Premier Tech), Simon Yates (Jayco AlUla), Adam Yates (UAE-Team Emirates), Ben O'Connor (AG2R Citroën), Andrea Bagioli, Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step), Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers), Mikel Landa en Santiago Buitrago (Bahrain Victorious)

Poll

Wie wint de Ronde van Lombardije?

TV Ronde van Lombardije 2023

De Ronde van Lombardije is van begin tot einde te volgen via Eurosport 1, dat rond 10.00 uur in de ochtend in zal schakelen. Ook online kun je terecht op de gekende platformen van de sportzender: Discovery+, GCN+ en Eurosport.nl.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws