Pithie krijgt bakken kritiek na manoeuvres bij Dekker en Hofstetter: 'Hij geeft geen moer om zijn collega's' Wielrennen
Wielrennen

Pithie krijgt bakken kritiek na manoeuvres bij Dekker en Hofstetter: 'Hij geeft geen moer om zijn collega's'

Pithie krijgt bakken kritiek na manoeuvres bij Dekker en Hofstetter: 'Hij geeft geen moer om zijn collega's'

Laurence Pithie kwam dinsdag eindelijk eens aan sprinten toe in de Giro d'Italia en finishte na de declassering van Tim Merlier (Soudal Quick-Step) als vierde. De 21-jarige Nieuw-Zeelander van Groupama-FDJ kreeg wel wat kritiek na de finish voor roekeloos rijgedrag.

Vooral Hugo Hofstetter (Israel-PremierTech) was na afloop enorm boos in Francavilla al Mare. 'Op vijf kilometer van de finish is Laurence Pithie de enige die niet remde. Hij geeft geen moer om de anderen. Je gaat met hem praten en hij zegt dan dat het niet zijn schuld is', klaagt de Fransman voor de camera van Eurosport, die zelf nog dertiende zegt.

Ook Arkéa-B&B Hotels voelde zich na afloop tekort gedaan en David Dekker in het bijzonder. Op de beelden van de herhaling is namelijk te zien hoe Pithie de Nederlander bijna in de dranghekken rijdt, waardoor Dekker moest inhouden en uiteindelijk vijftiende werd. 'David werd twee keer gehinderd in de laatste hectometers en bijna hadden we bijna een tweede valpartij', klinkt het bij ploegleider Mickael Leveau. 'Het is jammer, want er was zeker een kans op een topvijfplaats vandaag.' Ook de wedstrijdjury erkende het roekeloze gedrag van Pithie en gaf hem een boete van 500 Zwitserse frank en trok hem ook 25 UCI-punten af.

Lees verder onder de video.

Pithie zwijgt als een graf na onreglementaire sprint, ploegleider iets minder: 'Iedereen neemt steeds meer risico's

In het persbericht van Groupama-FDJ rept de Kiwi het er met geen woord over. 'Het team deed geweldig werk door me de laatste twintig kilometer vooraan te houden en toen kon ik mijn weg banen in de sprint. Met nog een kilometer te gaan lag ik een beetje achter, maar gelukkig kon ik met de wind tegen weer wat plaatsen winnen.' 'Voor het eerst in deze Giro kon ik vandaag goed sprinten, wat een positief teken is', gaat Pithie verder. Mijn benen zijn ook veel beter, dus dat is ook goed is. Nu hopen we voort te bouwen op dit momentum en verder te klimmen in de verschillende klassementen. Dit resultaat motiveert ons en als we zo blijven vechten, moeten we de komende dagen nog meer kansen krijgen.'

Ploegleider Frédéric Guesdon ging in een korte passage misschien wel onbedoeld in op het voorval van zijn renner. 'Door de tegenwind op het laatste stuk wilden we ook niet te vroeg op kop zitten. Pithie heeft het goed gedaan en er was veel gewoel in de sprint. We weten dat het niveau hier erg hoog is en iedereen neemt steeds meer risico's en het wordt steeds heter in het peloton.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws