Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2024 | Muurtjesrit, maar pas op voor Dowsett 2020-manier van winnen! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2024 | Muurtjesrit, maar pas op voor Dowsett 2020-manier van winnen!

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2024 | Muurtjesrit, maar pas op voor Dowsett 2020-manier van winnen!

De tweede Giroweek is pas twee dagen oud, maar toch is er op alle vlakken al het nodige voorgevallen. Donderdag staat er in en rondom Fano een nieuwe lakmoesproef op de rol, waarbij de vluchters één van de weinige uitgelezen kansen in deze Ronde van Italië met beide handen aan zullen willen pakken. In de Leiderstrui licht uit en toe!

Parcours etappe 12 Giro d'Italia 2024

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2024 | Muurtjesrit, maar pas op voor Dowsett 2020-manier van winnen!

Starten doen de renners iets na het middaguur in Martinsicuro, gelegen in de Abruzzen aan de Adriatische kust. In de eerste circa vijftig kilometer verliezen de coureurs de zee niet uit het oog, maar bij Civitanova Marche slaat men linksaf. In de Marken, zoals we de regio in Nederland noemen, betekent het dat de heuvels in het achterland nooit ver weg zijn.

Zo ook in deze rit. Richting Civitanova Alte loopt de weg al 2,8 kilometer aan 4,7 procent omhoog, wat het startsein zal zijn van talloze vieze, typische Italiaanse heuveltjes. Na Civitanova trekken we door Montelupone, waar Joaquim Rodriguez in 2008 en 2009 raak wist te schieten in Tirreno-Adriatico. Vervolgens volgt de tussensprint in Recanati, welke gelegen zal zijn op een heuvel van 2,3 kilometer aan 8 procent.

Tot dusver gaf de RCS de gepasseerde heuveltjes nog geen categorie, wat men wel doet bij die van Osimo: deze is 1,3 kilometer lang aan 5,5 procent, maar ook ervoor loopt het al omhoog. Vervolgens krijgt de grote groep ietwat ademruimte, alvorens de volgende heuvels elkaar alweer vrij rap opvolgen. Die van Monsano (1,8 km aan 6,0%, na 126 kilometer), Ostra (1,0 km aan 9,2%, na 138 kilometer) en La Croce (1,5 km aan 6,7%, na 150 kilometer) zitten allen in het middenrif van de etappe.

Een kopgroep is hier vermoedelijk al lang gaan vliegen, waardoor dit interessante momenten kunnen zijn om voor wat schifting te zorgen in de pre-finale. Na La Corce volgen er namelijk nog maar twee passages bergop, waardoor er in de vlakkere stroken zomaar al grote verschillen kunnen ontstaan. Alex Dowsett won bijvoorbeeld op die manier een soortgelijke etappe in de Ronde van Italië van 2020, door de beter klimmende vluchters op die manier te slim af te zijn als hardrijder.

Lees verder onder de foto.

Bij Mondolfo, op iets minder dan dertig kilometer van de aankomst, krijgen we bij de bonificatiesprint opnieuw wat hoogtemeters: 1,2 kilometer aan 5,2 procent. Vervolgens zetten we na een korte afdaling en circa tien kilometer vlak koers naar het laatste obstakel, de Monte Glove. Deze topt op negen kilometer van de aankomst en kent verschillende stroken boven de tien procent, wat het een ideale springplank maakt.

Lees verder onder de foto.

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2024 | Muurtjesrit, maar pas op voor Dowsett 2020-manier van winnen!

Het is de eerste keer dat deze beklimming wordt opgenomen in het Giro-parcours, waarna we vrij snel richting het historische centrum van Fano gaan. In de laatste vijf kilometer treffen we meerdere bochten en rotondes aan, waarvan de laatste bocht op 450 meter van de aankomst is. Deze loopt heel lichtjes omhoog.

fano finish

Beklimmingen
93,2 km: Osimo (1,3 km aan 5,5%)
126,8 km: Monsano (1,8 km aan 6,0%)
138,4 km: Ostra (1,0 km aan 9,2%)
150,6 km: La Croce (1,5 km aan 6,7%)

Tijden
Start: 12.25 uur
Finish: rond 17.15 uur

Weer etappe 12 Giro d'Italia 2024

Het zonnetje schijnt aan de Adriatische kust, waar de thermometer boven de 20 graden Celsius uit zal komen. De wind komt uit het zuidoosten en zal voor het overgrote deel van de dag schuin in de rug waaien, maar dit zorgt in de Giro d'Italia doorgaans niet direct voor waaierpraktijken.

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2024

Als er op voorhand één etappe aangewezen zou moeten worden waarin een breed spectrum aan vluchters de kans zou hebben, dan was het deze twaalfde rit richting Fano. Veel heuveltjes, maar nergens écht zwaar: dit zijn de dagen waarop veel vrijbuiters mikken, ook in deze Giro d'Italia. Zodoende dat we volledig de kaart-lange vlucht trekken, daar we niet verwachten dat één ploeg hier de controle in handen gaat nemen. Al moeten de klassementsrenners, helemaal met de heersende ziektekiemen, met Tadej Pogacar voorop wel scherp zijn.

INEOS Grenadiers is het team dat dit soort ritten al meermaals probeerde te animeren. De Britse formatie heeft met Jonathan Narváez een kerel in de rangen die zeker tuk zal zijn op deze etappe, maar met Filippo Ganna en Magnus Sheffield beschikt de ploeg over nog twee renners die al vorm toonden en het vermogen hebben om het op verschillende manieren af te maken.

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2024 | Muurtjesrit, maar pas op voor Dowsett 2020-manier van winnen!

Kijken we naar de spurters, dan zijn er enkele rappe mannen die in staat kunnen zijn om dit te overleven. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) is er daar zeker één van, maar de Australiër zit nog altijd in een felle strijd om de puntentrui met de iets minder klimmende Jonathan Milan van Lidl-Trek. Ook Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Andrea Vendrame (Decathlon AG2R) Madis Mikhels (Intermarché-Wanty) en zelfs Caleb Ewan (Jayco AlUla) gaan deze Giro goed omhoog.

Deze reeks mannen zal het vermoedelijk ook 'gewoon' via de vlucht moeten doen, daar het gros van het peloton daar op rekent. Teams als Visma | Lease a Bike (Attila Valter, Jan Tratnik en Tim van Dijke), EF Education-EasyPost (Michael Valgren en Andrea Piccolo), Soudal Quick-Step (Julian Alaphilippe en Mauri Vansevenant), Astana Qazaqstan Team (Cristian Scaroni, Davide Ballerini en Simone Velasco) en Tudor (Matteo Trentin) hebben namelijk weinig meer te verliezen.

Daarbij zijn er enkele ervaren aanvallers actief in deze Giro. Mannen als Max Schachmann (BORA-hansgrohe), Alessandro de Marchi (Jayco AlUla), Simon Clarke (Israel-Premier Tech), Andrea Bagioli (Lidl-Trek, let namens die ploeg ook op Jasper Stuyven), Kevin Vermaerke (dsm-firmenich PostNL) en Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R) probeerden het eerder al, maar zitten nog op hun honger. Pelayo Sanchez (Movistar) en Benjamin Thomas (Cofidis, waar ook Simon Geschke rijdt) kunnen met een ritzege op zak in die zin relaxter van start.

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers) en Max Schachmann (BORA-hansgrohe)
Outsiders: Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Michael Valgren (EF Education-EasyPosy) en Attila Valter (Visma | Lease a Bike)
Long shots: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates), Andrea Vendrame, Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R), Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Andrea Bagioli (Lidl-Trek), Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step), Alessandro de Marchi (Jayco AlUla), Matteo Trentin (Tudor), Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers), Cristian Scaroni (Astana Qazaqstan Team) en Kevin Vermaerke (dsm-firmenich PostNL)

Poll

Wie wint rit 12 in de Giro?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws