Ploegleider Boven adviseerde Leemreize: 'Eten, drinken en een beetje met de Italianen spelen' Wielrennen
Wielrennen

Ploegleider Boven adviseerde Leemreize: 'Eten, drinken en een beetje met de Italianen spelen'

Ploegleider Boven adviseerde Leemreize: 'Eten, drinken en een beetje met de Italianen spelen'

Gijs Leemreize reed donderdag naar een knappe derde plaats in de twaalfde etappe van de Giro d'Italia. De 22-jarige renner van Jumbo-Visma wist samen met de Italianen Stefano Oldani en Lorenzo Rota te ontsnappen uit een grote kopgroep, maar moest in de sprint zijn meerdere erkennen in zijn twee vluchtmakkers. Ploegleider Jan Boven vertelde na afloop dat hij adviseerde om een beetje met de Italianen te spelen.

Het openingsuur van de heuvelachtige twaalfde etappe werd gekenmerkt door een uiterst hoog tempo, waarin Juan Pedro López na afloop zelfs aangaf dat er met een gemiddelde van 53 à 54 kilometer per uur werd gereden. Toch ontstond er uiteindelijk een kopgroep, waarin veel Nederlanders waren vertegenwoordigd. Daarin keken we vooral naar namen als Mathieu van der Poel, Bauke Mollema en Wilco Kelderman, maar was het Leemreize die op vijftig kilometer van de meet de beslissende aanval plaatste. Samen met Oldani en Rota kwam hij weg en ondanks inspanningen van Mollema en Kelderman, wisten de drie het vol te houden.

In de laatste kilometer probeerde Leemreize weg te springen, met de gedachte dat hij in de sprint tekort ging komen tegen deze mannen. Oldani pareerde zijn aanval en ook in de laatste driehonderd meter werd de eindsprint van Leemreize eenvoudig gepareerd door Oldani, die uiteindelijk de ritwinst greep. Ploegleider Boven vond dat Leemreize daarin geen fout maakte. 'Het is altijd een keuze natuurlijk. Op het einde ging hij misschien te vroeg, maar wanneer je ze kan verrassen als ze naar elkaar kijken, dan is het de juiste keuze. Ik denk dat het een goede keuze van Gijs was om het te doen.'

Ploegleider Boven adviseerde Leemreize: 'Eten, drinken en een beetje met de Italianen spelen'

Ploegleider Boven: 'Voor Gijs is het geweldig'

Het is voor de jonge Leemreize pas zijn eerste grote ronde, waarin hij in de rit richting de Etna ook als zesde wist te eindigen. 'Voor Gijs is het geweldig om in zijn eerste grote ronde zo'n etappe te rijden. Het was een zware battle om in de kopgroep te komen, maar hij reed erg alert op de laatste klim. Pascal (Eenkhoorn, red.) zat achter hem, maar Gijs vocht zich naar de finish met de andere twee. We adviseerden hem zo lang mogelijk te eten en te drinken en om een beetje met de Italianen te spelen. Uiteindelijk was het toch een sprint en het was een eerlijke strijd, met een indrukwekkende overwinning', zo laat hij na afloop tegenover Velon CC weten.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws