Oldani geeft ploeg Van der Poel nieuw succes, Leemreize derde, Kelderman pakt veel tijd terug Wielrennen
Wielrennen

Oldani geeft ploeg Van der Poel nieuw succes, Leemreize derde, Kelderman pakt veel tijd terug

Oldani geeft ploeg Van der Poel nieuw succes, Leemreize derde, Kelderman pakt veel tijd terug

Stefano Oldani heeft de twaalfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Na een weergaloos snel openingsuur werd hij onderdeel van een groep van 25, die op de voorlaatste klim van de dag uit elkaar spatte. Oldani was in een sprint van drie sneller dan Lorenzo Rota en Gijs Leemreize. Het is het tweede dagsucces voor Alpecin-Fenix, na de etappezege van Mathieu van der Poel op dag één.

Na de (mede door de wind) snelle etappe van 203 kilometer op woensdag, stond donderdag een rit van 204 kilometer op het programma. En snel ging het opnieuw! Vanuit de start liep de weg vals plat omhoog, eigenlijk tot aan de voet van de eerste klim, na dik negentig kilometer. Het was dan ook een aanvalsgolf van jewelstie, die maar niet leek op te houden. Mathieu van der Poel, Wilco Kelderman en Pascal Eenkhoorn waren in die aanvalslust heel actief.

Zes Nederlanders in kopgroep van 25, stilte voor Weylandt

Pas na dik zestig kilometer viel de beslissing en dat kwam door de tussensprint. Nadat Arnaud Démare de sprint had gewonnen en uitbolde, zette Alpecin-Fenix aan en ontstond plots een grote groep van 22. Zij vonden elkaar en kregen nog versterking van drie achtervolgers. Er waren met Van der Poel, Kelderman, Eenkhoorn en ook Leemreize, Bauke Mollema en Oscar Riesebeek zes Nederlanders van de partij. Ook leuke namen zoals Rota, Oldani, Andrea Vendrame, Santiago Buitrago en Matteo Sobrero zaten mee.

De 25 koplopers bereikten als eersten de voet van de Passo del Bocco en die klim werd zonder aanvallen omhoog gereden. In de afdaling die volgde, paste stilte. De afdaling was elf jaar geleden het noodlottige eindstation van Wouter Weylandt, die in de Giro van 2011 overleed na een val in de afzink. Even geen commentaar, even geen koers-updates, maar louter stilte paste in de kilometers die naar beneden liepen.

Leemreize in kopgroep van drie, Kelderman en Mollema achtervolgen

Eenmaal beneden - en met nog 85 kilometer voor de wielen - was het verschil van de 25 naar het peloton een kleine vijf minuten. Een status quo volgde, tot aan de tweede klim van de dag. Op La Colletta was het Rota die als allereerst een aanval waagde en het was meteen een voltreffer. De Italiaan van Intermarché-Wanty-Gobert keek niet om, beukte omhoog en zag op de top dat hij Leemreize en Oldani mee had. Bij de achtervolgers liep het voor geen meter, waardoor het verschil snel veertig seconden was.

Na de tweede klim werd er hard gekoerst richting de voet van de laatste klim van de dag. De Valico di Trensasco was met 4,3 kilometer aan 8,0 procent de moeilijkste, maar de drie leiders hielden dapper stand. Kelderman, Mollema, Buitrago en Lucas Hamilton kwamen bij de achtervolgers samen, maar kregen het gat aan de top niet verder dicht dan driekwart minuut. Wat nu volgde was nog louter een afdaling en 25 vlakke kilometers naar de streep. Was het gelopen?

Kelderman doet gouden zaak in klassement, wie wint de rit?

Ja, vooral omdat Rota, Leemreize en Oldani geweldig bleven samenwerken en zo de vier achtervolgers nooit de kans gaven om dichterbij te komen. Voor Kelderman was het desondanks zaak om toch door te beuken in de tweede groep, omdat het peloton een snipperdag nam. Trek-Segafredo vond de Nederlander kennelijk niet gevaarlijk en gaf dik acht minuten toe. Daarmee lag een potentiële sprong in het algemeen klassement plots heel erg voor de hand voor Kelderman. Ook Mollema en Hamilton hadden een mooie kans op dat vlak.

In de laatste tien kilometer gebeurde gek genoeg weinig meer. Het was wachten op de slotkilometer, met de verschillen die reeds gemaakt waren en louter nog de sprint voor de dagzege die van belang was. Daarin was het Leemreize die op de verrassing speelde vanuit de laatste bocht, maar hij werd ingerekend. In de laatste honderden meters was het kijken naar elkaar en was het Oldani die in een strijd met Rota mocht juichen. Leemreize mocht trots zijn op plek drie.

Kelderman en Mollema kwamen bij de achtervolgers binnen op een minuutje. Aangezien het peloton pas op dik negen minuten over de lijn rolde, mag Kelderman misschien zelfs weer een beetje hopen op een goed klassement.

Uitslag etappe 12 Giro d'Italia 2022

Volg LIVE etappe 12 in de Giro d'Italia 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws