Plugge kijkt naar All Blacks én Ajax: 'Als zoiets bij ons zou gebeuren, moeten we nu al ingrijpen' Wielrennen
Wielrennen

Plugge kijkt naar All Blacks én Ajax: 'Als zoiets bij ons zou gebeuren, moeten we nu al ingrijpen'

Plugge kijkt naar All Blacks én Ajax: 'Als zoiets bij ons zou gebeuren, moeten we nu al ingrijpen'

Het wielerseizoen mag dan afgelopen zijn, stilzitten doen de grote ploegen allerminst. Richard Plugge en Jumbo-Visma hebben nu iets meer tijd om andere sporten in de gaten te houden, wat zich afgelopen week nog eens vertaalde in het aantrekken van de bekende zwemcoach Jacco Verhaeren.

Verhaeren, ook nog bondscoach van de Franse zwemploeg, gaat op de achtergrond meedenken over verschillende processen. 'Na ons beste seizoen ooit is het voor ons belangrijk dat we blijven zoeken naar verbetering en nieuwe inzichten', vertelde Merijn Zeeman in het persbericht. 'Samen met Mathieu Heijboer kwam ik tot de conclusie dat Jacco ons deze nieuwe ideeën en andere inzichten, afkomstig uit een andere sport, kan geven. We beginnen met een bescheiden samenwerking, die in de toekomst hopelijk uitmondt in meer.'

In de Leiderstrui trok met dit nieuws naar CEO Richard Plugge, die wel in kon komen met de vergelijking met een voetbaltrainer als Pep Guardiola die na succesvolle jaren toch durft te sleutelen aan zijn team. 'Ja, dat denk ik wel. Niet zozeer met het vertrek van Primoz Roglic, maar we kijken elk jaar hoe we onze organisatie kunnen verbeteren', aldus de ploegbaas na afloop van de Tour de France-parcourspresentatie in Parijs.

'Zo zijn we vorig jaar bijvoorbeeld bij de All Blacks geweest', stipt Plugge de belangrijke legacy-cultuur van de Nieuw-Zeelandse rugbyploeg aan. 'Dat was een eenmalig iets, maar met Jacco halen we nu gewoon één van de topcoaches in de performance van Nederland binnen. Hij kan ons een spiegel voorhouden en zeggen als: waarom doe je dit zus, waarom doe je dit zo? Daar kunnen we ontzettend veel van leren en op die manier de volgende stap zetten in onze ontwikkeling.'

Plugge zat zaterdagavond ook in het Stade de France te Parijs toen Nieuw-Zeeland de WK rugby-finale speelde tegen Zuid-Afrika. Bij het begin van het toernooi wenste de Nederlander zijn Nieuw-Zeelandse sport-evenknieën al het beste voor het toernooi, wat voor de All Blacks nog wel even slecht begon met een verlies tegen thuisland Frankrijk.

Plugge en Jumbo-Visma leren van All Blacks, maar op dit moment zeker ook van Ajax

De ploegbaas van Jumbo-Visma houdt dus zeker de rugbyers uit Nieuw-Zeeland in de gaten, maar kijkt ook met interesse naar wat zich er dichter bij huis afspeelt bij voetbalclub Ajax. Daar leefden ze enkele jaren op een roze wolk met talloze successen, maar nu zien ze plots de andere kant van de medaille. Op welke manier kijkt Plugge daarnaar, wetende wat Jumbo-Visma het afgelopen jaar voor elkaar heeft gebokst?

'Met de vraag of dat dan ook bij ons zo zou kunnen gebeuren', duidt hij zijn blik op de (bestuurlijke) chaos op en naast het veld bij Ajax. 'Wat kunnen wij daarvan leren en áls zoiets bij ons zou gaan gebeuren, dan moeten wij nu al proberen in te grijpen. Maar wat is er dan precies allemaal gebeurd bij Ajax? Er staat veel in de kranten, maar is dat allemaal waar?', vraagt hij zich hardop af. 'Dat moet je eerst uitzoeken, maar op die manier kijken we wel al langere tijd naar andere sporten.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws