Pogacar blaast met twee vingers in de neus naar ritwinst in UAE Tour, offday voor Dumoulin Wielrennen
Wielrennen

Pogacar blaast met twee vingers in de neus naar ritwinst in UAE Tour, offday voor Dumoulin

Pogacar blaast met twee vingers in de neus naar ritwinst in UAE Tour, offday voor Dumoulin

Tadej Pogacar heeft de vierde etappe in de UAE Tour gewonnen. De rit finishte bovenop de Jebel Jais, waar Tom Dumoulin z'n klassementsambities kon doorstrepen. Pogacar wachtte tot de laatste meters voor een verschroeiende sprint bergop. Adam Yates werd tweede, Aleksandr Vlasov derde.

Na drie dagen vlakke woestijn ging de blik op dag vier op de Jebel Jais. 18,7 kilometer aan 5,7 procent, de generale repetitie bergop, met later deze ronde nog de Jebel Hafeet. De 162 kilometer lange aanloop naar de slotklim ging volgens vast recept: een kopgroep, minuten voorsprong en de klassementsploegen die de controle hielden in het peloton.

EF achtervolgt, Philipsen zorgt voor vertier

Luca Rastelli (Bardiani) en Jakob Egholm (Trek-Segafredo) waren de twee dappere dodo's die de etappe kleurden vanuit de vlucht. De maximale voorsprong groeide tot een kleine acht minuten, alvorens EF Education-EasyPost voor klassementsleider Stefan Bissegger besloot te achtervolgen. Ook UAE-Team Emirates zette een mannetje op kop. Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer was de voorsprong van het leidende duo gedaald naar 3.45 minuten.

Naast de kopgroep van twee zorgde Alpecin-Fenix in de aanloop naar de Jebel Jais voor het vertier. Jasper Philipsen had in zijn groene sprinttrui beide tussensprints gewonnen in het peloton en besloot na de tweede en laatste sprint door te gaan. Ploeggenoot Jonas Rickaert trok hem aan, Dmitry Strakhov (Gazprom-Rusvelo) sloop mee. Ze pakten snel een halve minuut voorsprong, met nog veertig kilometer te gaan. Tien kilometer later was het echter gewoon gedaan voor de drie.

Dumoulin lost door toedoen van ploeg Pogacar

De vroege vlucht hield het vol tot aan de voet van de Jebel Jais, maar ook niet veel langer dan dat. EF Education-EasyPost hield het tempo strak, waardoor Rastelli en Egholm er al op zeventien kilometer van de streep aan waren voor de moeite. De sprinters wapperden er aan de achterkant van het peloton snel af op de lopende en lange klim, waar UAE het tempo nog wat de lucht in gooide. Eerst deed Mikkel Bjerg z'n best, daarna was het de beurt aan George Bennett. Het peloton dunde richting de laatste tien kilometer flink uit.

Bissegger bleef desondanks keurig vooraan het peloton ronddraaien, terwijl mannen zoals Michal Kwiatkowski toch al lieten lopen. Rafal Majka was de volgende man voor Pogacar die er eens voor ging zitten en plots was Dumoulin eraf. Terwijl de Nederlander zijn klassementsambities zag verdwijnen, met ook Bissegger die het nu niet meer kon volgen. UAE-Team Emirates maakte de wedstrijd hard met Majka en ook een eerste steek van Pogacar.

Volop aanvallen in finale, wie gaat er winnen?

Nu de eerste klassementsmannen overboord gingen, was het even kijken naar elkaar, alvorens Jan Hirt (winnaar van de Ronde van Oman) in de aanval ging. Hij kreeg Majka op z'n wiel en ook Thymen Arensman (DSM) en Luke Plapp (INEOS) gingen mee. UAE trok duidelijk niet alleen de kaart-Pogacar, want zes kilometer onder de top ging Majka nog een keer. Dit keer kon gingen Rein Taaramäe (Intermarché), Chris Harper (Jumbo-Visma) en Ruben Guerreiro (EF) mee. Ook Gino Mäder (Bahrain), Andreas Leknessund (DSM) en Ruben Guerreiro (EF) wilden wel rijden.

Dankzij Plapp werd het peloton terug vooraan gebracht, en wie nu? Het was hollen en stilstaan, totdat Intermarché het heft in handen nam. Taaramäe trok in de laatste drie kilometer vol door voor Hirt, die meteen zijn aanval plaatste. Nu kwamen de grote mannen vooraan, met onder meer Pogacar, Adam Yates (INEOS) en Aleksandr Vlasov (BORA).

Nog zo'n twintig renners maakten zich vooraan op voor de lastigste laatste twee kilometers, waarin er naar elkaar werd gekeken en het dus bergop sprinten wordt voor de dagwinst. UAE trok aan voor Pogacar met João Almeida en Majka en de Sloveen reed iedereen uit het wiel toen hij op de pedalen ging staan. Yates en Vlasov bleven het meest in de buurt, maar konden niet voorkomen dat Pogi een dubbelslag sloeg, met naast ritwinst ook de leiderstrui.

Uitslag etappe 4 UAE Tour 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws