Pogacar doet blokje om in eigen achtertuin: Sloveen vernedert tegenstand met derde ritzege en eindwinst Wielrennen
Wielrennen

Pogacar doet blokje om in eigen achtertuin: Sloveen vernedert tegenstand met derde ritzege en eindwinst

Pogacar doet blokje om in eigen achtertuin: Sloveen vernedert tegenstand met derde ritzege en eindwinst

Tadej Pogacar heeft ook de achtste en laatste etappe in Parijs-Nice gewonnen. In een traditioneel korte en explosieve bergrit, stak hij alweer voor de derde keer deze ronde zijn armen in de lucht. Pogacar is tevens eindwinnaar. David Gaudu verdedigde zijn tweede plaats in het klassement, Jonas Vingegaard eindigt als derde.

Op de slotdag van Parijs-Nice stond een rit van slechts 118 kilometer op het programma. Op de voor velen populaire trainingswegen rond Nice was het dan ook vroeg oorlog. Bergkoning Jonas Gregaard moest mee zitten en zat dat ook. De 26-jarige Deen van Uno-X pakte de volle buit op de Cote de Levens en kreeg vervolgens gezelschap van uiteindelijk vijftien medevluchters. Onder hen zaten onder meer David de la Cruz (Astana), Clément Champoussin (Arkéa) en Pascal Eenkhoorn (Lotto)

Gregaard verzekert zich van bergtrui, Poels valt aan

Ondanks twee cols in het eerste uur werd er aan 40,5 kilometer per uur gekoerst. Gregaard pakte ook op de Cote de Chateauneuf de volle bergpunten en verzekerde zich zo al van de bollen. Maar goed ook, want UAE Team Emirates leidde in het peloton de achtervolging. Pogacar wilde duidelijk nog eens winnen en de derde col van de dag werd met slechts twintig seconden voorsprong gerond. Gregaard pakte op de Cote de Berre-les-Alpes de punten.

Vanuit de grote kopgroep waren het Champoussin, Oliver Naesen (AG2R), Lucas Hamilton (Jayco-Alula), Jan Tratnik (Jumbo-Visma) en Stefan Küng (Groupama-FDJ) die een voorgift namen. Wout Poels (Bahrain) en De la Cruz gingen in de achtervolging en Poels slaagde erin de oversteek te maken. De Nederlander wachtte niet en viel meteen aan op de Cote de Peille, de vierde klim van de dag. De vluchters kwamen nog voor het peloton over de top, maar alleen Poels bleef in de afzink nog vooruit. Alle anderen werden ingerekend door het peloton.

Alle ogen gericht op Pogacar op laatste klim

Poels had echter nog veertig kilometer voor de wielen en UAE was niet van plan vaart te minderen. Pogacar snoepte nog doodleuk vier bonificatieseconden bij de tussensprint en bij het ingaan van de laatste dertig kilometer was Poels eraan voor de moeite. Vanaf hier was het alleen de Col d'Eze die nog moest worden beklommen, een col van zes kilometer aan 7,6 procent gemiddeld. De finish lag vervolgens na een snelle afdaling beneden.

Het was Simon Yates die namens Team Jayco-AlUla als eerste in het offensief ging. Hij kreeg gezelschap van Pogacar en verder konden alleen Jonas Vingegaard (Jumbo) en David Gaudu (Groupama) mee. Matteo Jorgenson haakte z'n karretje namens Movistar nog aan. Op het moment dat de groep van achteren groter leek te worden, ging Pogacar al aan. Vingegaard besloot het tempo te bepalen bij de achtervolgers, maar de klassementsleider trapte duidelijk een verzetje hoger. Hij was alweer gevlogen.

Op de top had hij al dik veertig seconden voorgift en in de afdaling hield Pogacar niet in. Als een held werd hij verwelkomd in de straten van Nice, waar hij het feestje uitgebreid vierde. Bij de achtervolgende groep werd het sprintje gewonnen door Vingegaard, voor Gaudu.

Uitslag etappe 8 Parijs-Nice 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws