Pogacar en Ayuso verpletteren Strava-record aan het einde van intense trainingsrit Wielrennen
Wielrennen

Pogacar en Ayuso verpletteren Strava-record aan het einde van intense trainingsrit

Pogacar en Ayuso verpletteren Strava-record aan het einde van intense trainingsrit

Iets te klein voor een hele 'Gespot op Strava', maar daarom niet minder interessant: Tadej Pogacar en Juan Ayuso zijn de sterren van vandaag en morgen bij UAE Team Emirates en de twee lieten zondag zien waarom. De twee klimgeiten noteerden een zware trainingsrit op Strava, met een gigantisch klimrecord op de laatste col van de dag.

Pogacar reed zondagmiddag 190,45 kilometer, waarin hij 3.828 hoogtemeters verteerde. Zijn iets jongere ploegmaat Ayuso zette zijn meter iets eerder stop en stapte iets eerder af. Zijn rit van 183,95 kilometer aan 3.640 hoogtemeters spreekt echter ook tot de verbeelding. Het duo zat zo'n zes uur in het zadel en ze reden gemiddeld aan 31,4 kilometer per uur.

De training van beide kwam in het nieuws, omdat er onderweg een zogenaamde KOM werd gereden. Deze recordtijd - niemand reed er in Strava ooit sneller - werd gezet op de Col de Rates, een populaire trainingsklim vlakbij Calpe in Spanje. De col is 9,71 kilometer lang en stijgt gemiddeld aan 6,6 procent. Daar moet wel bij gezegd worden dat het tussen kilometer 7 en 9 aan maximaal twaalf procent gaat. Een slopend slot, dus.

Pogacar en Ayuso laten Kwiatkowski verbleken

Pogacar legde de gehele klim in 24 minuten en 50 seconden af, Ayuso deed dat in 25 minuten en 4 seconden. Daarmee verpletterden ze het oude record, dat sinds 2016 op naam stond van Michal Kwiatkowski. De Pool van INEOS Grenadiers deed het toen in 27 minuten en 1 seconde. Dat betekent dat Pogacar 2 minuten en 11 seconden sneller was dan Kwiatkowski bijna zes jaar geleden. In snelheid is dat ook duidelijk: Pogacar deed het aan 23,5 kilometer per uur gemiddeld, Kwiatkowski destijds aan 21,6 per uur. Pogi haalde een maximale snelheid bergop van dik 40 per uur.

Wat dit allemaal zegt? Niet per se heel veel. De eerste vraag is of deze klim door de jaren heen veel gebruikt is als klim om volledig hard omhoog te fietsen. Daarnaast fietsen er heel veel profs overheen, waarvan een boel er niets van op Strava zetten. Feit is wel dat Pogacar en Ayuso de benen gevonden hebben.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws