Pogacar speelt hulpje van Majka en vlamt dan naar ritwinst en leiderstrui in Slovenië Wielrennen
Wielrennen

Pogacar speelt hulpje van Majka en vlamt dan naar ritwinst en leiderstrui in Slovenië

Pogacar speelt hulpje van Majka en vlamt dan naar ritwinst en leiderstrui in Slovenië

Tadej Pogacar heeft met heel veel overmacht de derde etappe in de Ronde van Slovenië gewonnen. De Sloveen nam ploeggenoot en klassementsleider Rafal Majka tot aan het laatste klimmetje op sleeptouw, maar op de laatste knik was het alle remmen los. Pogacar knalde naar de ritwinst en nam tevens de leiderstrui over van Majka. De Pool werd tweede in de rit, voor Nicola Conci van Alpecin-Fenix.

Om 11.25 uur vertrokken de renners voor een korte etappe van 144,6 kilometer. Onderweg twee korte beklimmingen aan gemiddeld meer dan 7 procent en de finish lag heuvelop na een pittig muurtje. De vlakke openingsfase was echter voor een kopgroep, met Samuele Zoccarato (Bardiani), Alan Banaszek (HRE Mazowsze Serce Polski) en Lucas De Rossi (China Glory) die de boel ontketenden.

Pogacar en Majka vertrekken op laatste klim

De drie koplopers kregen drie achtervolgers achter zich aan. Matej Drinovec (Cycling Team Kranj), Antonio Soto (Euskaltel) en Matic Zumer (Sloveense selectie). De drie bereikten nog wel de top van de eerste klim, maar van voren kwam ze nooit. Op zestig kilometer van de streep werden ze binnen gehengeld door het peloton, waardoor we alleen een vlucht van drie overhielden.

Richting de tweede en laatste gecategoriseerde klim van de dag was het een echte status quo, met de kopgroep die op 27 kilometer van het einde werd ingerekend. De blik kon worden gericht op de beklimming van de Svetina, van 5,6 kilometer aan 7,5 procent gemiddeld. Bahrain Victorious trok volle bak door richting de voet, maar de heren van UAE Team Emirates waren andermaal het beste. Pogacar vertrok en kreeg Majka mee. Domen Novak en Matej Mohoric van Bahrain waren de twee achtervolgers.

Natte en gevaarlijke afdaling, Mohoric maakt gat kleiner

Terwijl Mohoric in de achtergrond wegreed van Novak, was het vooraan Pogacar die zich ontpopte tot gangmaker. De Sloveen trok de hele klim op kop door, maar moest regelmatig even inhouden voor Majka. Daardoor werd de kloof naar Mohoric niet heel veel groter en zagen we Pogacar zenuwachtig in z'n radio communiceren. Richting de top vond Majka - kwijlend en wel - toch nog een vaatje energie, om ook zelf wat kopbeurtjes te doen.

Pogacar en Majka hadden op de top van de klim zo'n driekwart minuut voorsprong op Mohoric, die gezelschap had gekregen van een grote groep, met onder meer ploegmaat Novak, Davide Gabburo (Bardiani) en Lorenzo Fortunato (EOLO). De achtervolgers maakten in de afzink veel tijd goed, omdat Pogacar en Majka op de natte wegen geen enkele risico's wilden nemen.

Pogacar de sterkte op laatste klimmetje

Na de gevaarlijke afdaling was het niet Mohoric, maar de Italiaan Nicola Conci van Alpecin-Fenix, die de oversteek wist te maken. Hij had als enige de risico's niet geschuwd, en dus gingen we met drie mannen aan kop naar het laatste klimmetje van de dag, van dik twee kilometer aan dik zeven procent gemiddeld. Bahrain miste de slag met Mohoric, die veel energie verspilde, maar 22 seconden was te veel om te dichten.

Nadat Pogacar een klim en afdaling lang naar Majka had omgekeken, viel hij de slotklim van bijna onderaan aan. Majka liet meteen lopen en Conci moest uiteindelijk ook overboord. Klaar voor de Tour de France? Dat lijkt ons wel! UAE Team Emirates kon bovendien goedkeurend toezien dat Majka de strijd om plek twee won, voor de dappere Conci.

Uitslag etappe 3 Ronde van Slovenië 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws