Powless over Tourklassement: 'Zó gespecialiseerd, ik kan beter in andere koersen om de zege strijden' Wielrennen
Wielrennen

Powless over Tourklassement: 'Zó gespecialiseerd, ik kan beter in andere koersen om de zege strijden'

Powless over Tourklassement: 'Zó gespecialiseerd, ik kan beter in andere koersen om de zege strijden'

Het is voor veel renners die goed kunnen klimmen en lang mee kunnen in zware finales na een paar jaar in het profpeloton een veel opkomende vraag: kan ik voor een klassement rijden in een grote ronde? Veel renners geven toe aan die verleiding en storten zich op een toptienplek in een drieweekse koers. Voor een deel van hen sterft dit plan in schoonheid. Mede daarom is Neilson Powless, die afgelopen Tour lang de bollentrui droeg, voorzichtig. 'Op dit moment ligt de focus ergens anders', stelt de Amerikaan tegenover Velo.

In de editie van 2022 stond Powless tot ver in de eerste week bij de beste renners van de Tour de France. Uiteindelijk werd de Amerikaanse klimmer dertiende in het eindklassement. Hij is helder over zijn eventuele kansen in die wedstrijd. 'Ik denk dat ik er qua fysiek voor mezelf nog niet helemaal uit ben of ik het zou kunnen. Maar in de Tour ligt het helemaal anders. Daar zijn drie of vier jongens voor wie de kans realistisch is dat ze kunnen winnen.'

Allrounder Powless geeft voorkeur aan eendagswedstrijden of bergtrui

Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard bestrijden, wil Powless zich dus vooralsnog niet aan wagen. Waar zullen de aspiraties van de 27-jarige allrounder dan wel liggen? 'Ik denk dat ik in de toekomst voor etappezeges kan gaan in een grote ronde, of misschien de bergtrui kan winnen.' Dat eerste was het doel van Powless in de jongste Tour, vervolgens reed hij lang in de bollentrui. 'Maar ik was oké, en niet super. En je kan geen trui winnen in de Tour als je niet super bent', zo doelt hij op het verliezen van de trui in de laatste week aan concurrent Giulio Ciccone.

Is het rijden van een klassement dan helemaal uit het hoofd van Powless gezet? 'Zeg nooit nooit. De Giro of de Vuelta is wat dat betreft een ander verhaal. Maar in de Tour is de concurrentie zo groot en vergt het rijden van een klassement zoveel specialisatie, dat ik voorlopig de focus leg op klassiekers en wedstrijden waar ik meer kansen heb om te winnen', besluit de renner van EF Education-EasyPost.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws