EF Education-EasyPost: zonder Cort, maar met speerpunten Healy, Carapaz en Van den Berg vol goede moed naar 2024 Wielrennen
Wielrennen

EF Education-EasyPost: zonder Cort, maar met speerpunten Healy, Carapaz en Van den Berg vol goede moed naar 2024

EF Education-EasyPost: zonder Cort, maar met speerpunten Healy, Carapaz en Van den Berg vol goede moed naar 2024

Het jaar van EF Education-EasyPost, de ploeg die voorheen bekendstond als onder meer Cannondale Pro Cycling Team en Garmin Sharp, kan omschreven worden als een puik jaar. Waar de ploeg in 2022 slechts negen overwinningen boekte, zegevierden de in het roze gehulde coureurs dit seizoen in totaal 26 keer. En mede daarom scoort de ploeg een ruime voldoende.

Eendagswedstrijden 2023: EF Education-EasyPost

Hoewel de allergrootste successen in de (grote) rondes werden geboekt, deed de ploeg van Jonathan Vaughters het ook niet onverdienstelijk in het eendagswerk. Eind januari snoepte Marijn van den Berg al een eerste triomf mee: op Mallorca won hij de Trofeo Ses Salines - Alcudia door Ethan Vernon en Biniam Girmay te kloppen in de sprint. Een paar dagen later was het ook voor Amerikaan in Amerikaanse dienst Neilson Powless raak. Hij won de GP La Marseillaise.

Begin februari leverde de ploeg een aantal nationaal kampioenen af, met bijvoorbeeld Richard Carapaz in Ecuador en Esteban Chaves in Colombia. Niet veel later - hooguit een paar weken - begon Ben Healy met het zich ontpoppen tot absolute voorjaarsrevelatie. De jonge Ier baarde eerst al opzien met een ritzege in de Coppi e Bartali, gevolgd door het victorie kraaien in de GP Industria. Het was echter in de daaropvolgende klassiekers dat hij écht naar voren kwam als serieuze gegadigde, daar hij tweede werd in zowel de Brabantse Pijl als de Amstel Gold Race. Tel daar een vierde plaats in Luik-Bastenaken-Luik bij op en je spreekt van een zeer degelijk voorjaar.

In mei won Carapaz de Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes, terwijl Healy zich in juni (na een ijzersterke Giro, daarover later meer) nog even doodleuk tot Iers kampioen kroonde. In het najaar werd er buiten de Zwitserse tijdrittitel van Stefan Bissegger geen eendagswedstrijd meer gewonnen, al waren de heren van EF Education-EasyPost er wel regelmatig dichtbij. Ondanks dat het WK wielrennen een landenwedstrijd is, kleurde Alberto Bettiol namens Italië met een solo de wedstrijd en werd hij uiteindelijk tiende, één plaatsje voor Powless, die kort daarvoor nog vierde was geworden in de Clasica San Sebastián.

EF Education-EasyPost: zonder Cort, maar met speerpunten Healy, Carapaz en Van den Berg vol goede moed naar 2024
Healy kende een geweldig voorjaar

(Grote) rondes 2023: EF Education-EasyPost

Niet alleen in het klassieke werk, maar ook in het rondewerk was de Amerikaanse WorldTour-formatie direct vanaf de seizoensopeners bij de pinken. In de Tour Down Under, de Australische koers die al sinds jaar en dag als officieuze aftrap van het wielerjaar op de weg wordt gezien, schreef Alberto Bettiol de proloog op zijn naam. Ook in de Ronde van de Algarve ging het van een leien dakje, met twee ritzeges voor Magnus Cort.

We noemden het daarjuist al even: Healy was ook ijzersterk in de rondes. Nadat hij in maart een etappe won in de Coppi e Bartali, zette hij zichzelf eens en voor altijd op de kaart met de karakteriserende solo in de achtste etappe van de Giro d'Italia (de zogeheten muurtjesetapppe). Eenieder die Healy na zijn geweldige voorjaar nog niet kende - en dus eigenlijk onder een steen leefde - deed dat daarna wél. En het bleef niet bij die solozege: de goedlachse puncheur, met wie In de Leiderstrui begin september nog een uitgebreid interview afnam, deed meermaals mee om een nieuwe ritoverwinning én mengde zich op vermakelijke wijze in de strijd om het bergklassement.

Ook Cort won een rit in de Giro d'Italia en nestelde zich daarmee in het illustere rijtje van renners die in alle grote rondes minstens één etappe hebben gewonnen. In de Tour de France en de Vuelta a España ging het wel wat minder voor EF Education-EasyPost. De grote aanwinst Carapaz kende een rampseizoen en kon dus ook in de Grand Tours niet waarmaken wat van hem verwacht werd. Datzelfde gold ook voor Hugh Carthy, al mag dat de pret zeker niet drukken. In de Ronde van Polen boekte Van den Berg immers zijn eerste triomf op WorldTour-niveau, in de Ronde van Luxemburg snoepte Healy op voor hem karakteriserende wijze (lees: een solo) een rit mee en de Tour of Langkawi ging één rit in lijn én het eindklassement naar Simon Carr.

richard carapaz
Carapaz kende een rampseizoen

Eindcijfer 2023: EF Education-EasyPost

EF Education-EasyPost boekte in totaal liefst 26 overwinningen, al waren het er slechts vier op WorldTour-niveau. Er kan echter zeer zeker gesproken worden van een topseizoen, daar er veel verschillende winnaars waren en de 'leegte' van Carapaz meer dan uitstekend werd ingevuld. De redactie van In de Leiderstrui komt uit op een 7,5.

Transfers 2023/2024: EF Education-EasyPost

Ingaand: Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty), Harry Sweeny (Lotto-Dstny), Archie Ryan (Jumbo-Visma Development Team), Darren Rafferty (Hagens Berman Axeon), Jack Rootkin-Gray (Saint Piran), Lukas Nerurkar (Trinity), Jardi van der Lee (Willebrord Wil Vooruit) en Markel Beloki (MMR Cycling Academy)

Uitgaand: Magnus Cort (Uno-X), Julius van den Berg (Team DSM-firmenich PostNL), Jens Keukeleire (gestopt), Diego Camargo (Petrolike), Sean Quinn (nnb), Tom Scully (nnb), James Shaw (nnb), Jonathan Caicedo (Petrolike), Lukasz Wisniowski (nnb), Owain Doull (nnb), Christian Eiking (nnb), Merhawi Kudus (nnb) en Andrey Amador (nnb)

Ones to watch 2024: EF Education-EasyPost

Er gaan aardig wat renners weg bij EF Education-EasyPost, al worden die 'lege plekken' logischerwijs ook weer opgevuld. Vaughters en de zijnen zetten duidelijk in op de jeugd. Het is dan ook met name uitkijken naar hetgeen die jonkies gaan proberen. Zo zijn we enorm benieuwd naar wat Van der Lee - recentelijk door ons geïnterviewd - kan laten zien, maar ook naar de bij Jumbo-Visma vertrokken Ryan. Het is echter niet enkel en alleen jong grut wat de klok slaat, daar de Amerikaanse ploeg met Costa een heuse routinier heeft ingelijfd.

Marijn van den Berg ontwikkelde zich afgelopen seizoen tot meer dan redelijke heuvelsprinter. Gaat hij die progressielijn in 2024 doortrekken? Het lijkt zeer aannemelijk. Carapaz is zoals ieder jaar een man om in de gaten te houden, zowel in het eendagswerk als de (grote) rondes. De Zuid-Amerikaan zal zich immers maar wat graag willen revancheren voor zijn teleurstellende jaar, temeer omdat hij gepresenteerd werd als - en dat was hij ook - de absolute topaanwinst. En wat kan Urán op zijn oude dag nog bewerkstelligen? Weet Michael Valgren nog een verrassing uit de hoge hoed te toveren? Het zijn vragen waar we héél graag een antwoord op willen hebben! Nog even geduld...

marijn van den berg

Selectie EF Education-EasyPost 2024

 1. Markel Beloki
 2. Alberto Bettiol
 3. Stefan Bissegger
 4. Richard Carapaz
 5. Simon Carr
 6. Hugh Carthy
 7. Jefferson Cepeda
 8. Esteban Chaves
 9. Rui Costa
 10. Stefan de Bod
 11. Ben Healy
 12. Mikkel Honoré
 13. Lukas Nerurkar
 14. Mark Padun
 15. Andrea Piccolo
 16. Neilson Powless
 17. Darren Rafferty
 18. Jack Rootkin-Gray
 19. Jonas Rutsch
 20. Archie Ryan
 21. Georg Steinhauser
 22. Harry Sweeny
 23. Rigoberto Urán
 24. Michael Valgren
 25. Marijn van den Berg
 26. Jardi van der Lee

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws