Promotie-degradatiestrijd: Lotto en Israel degraderen, Alpecin en Arkéa worden WorldTour Wielrennen
Wielrennen

Promotie-degradatiestrijd: Lotto en Israel degraderen, Alpecin en Arkéa worden WorldTour

Promotie-degradatiestrijd: Lotto en Israel degraderen, Alpecin en Arkéa worden WorldTour

Het wielerseizoen 2022 zit er op: de balans van de WorldTour kan opgemaakt worden. Na drie jaar koers wordt duidelijk dat Lotto Soudal en Israel-Premier Tech degraderen, terwijl Alpecin-Deceuninck en Arkéa-Samsic juist een niveau omhoog gaan.

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar na de finish van de Tour de Langkawi mag het dan toch bijna officieel genoemd worden. Lotto Soudal heeft te weinig punten behaald en zal gaan degraderen. De Belgische formatie kon in de laatste wielerweken alleen theoretisch gezien nog handhaving veiligstellen, maar praktisch bleek dat onmogelijk. Voor de Israëlische formatie viel het doek al wat eerder dit jaar. Zij behaalden van alle WorldTour-Teams de minste punten over de laatste drie jaar.

Voor Arkéa-Samsic en Alpecin-Deceuninck is het feest. Beide ploegen hebben promotie veilig gesteld, waardoor zij voor de komende drie jaar op het hoogste niveau zullen rijden. De Franse formatie was sinds de instelling van de nieuwe regels omtrent promotie en degradatie hard bezig met het optimaliseren van de koerskalender. Door te rekenen waar de meeste punten behaald konden worden, wist Arkéa-Samsic de allerlaatste WorldTour-plek weg te snoepen voor Lotto Soudal. Vooral door in kleinere koersen te winnen, zoals Parijs-Camembert, de GP Indurain en de Tro-Bro Léon, sprokkelde de Franse ploeg de nodige punten bij elkaar.

Sinds het begin al kritiek op promotie-degradatiesysteem

Vooralsnog is de UCI niet met een bevestiging gekomen omtrent de promotie en degradatie: na de kritiek op het systeem is nog niet zeker wat er gaat gebeuren. Israel-Premier Tech-baas Sylvan Adams sprak zich uit tegen het systeem, waar ook Michael Woods wilde dat het afgeschaft werd. Bij Lotto Soudal zien zij echter een voordeel in de degradatie: omdat zij als 'besten' zijn gedegradeerd krijgen zij automatisch een wildcard voor WorldTour-koersen. Zij mogen dus zelf bepalen of zij aan de start zullen staan. UCI-baas Lappartient vindt de kritiek te ver gaan. Hij houdt voet bij stuk en stelt nog altijd dat degradatie bij de sport hoort. Vooralsnog wil de UCI dus de regels niet veranderen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws