Woods (Israel Premier-Tech) stellig: 'Het degradatiesysteem zou afgeschaft moeten worden' Wielrennen
Wielrennen

Woods (Israel Premier-Tech) stellig: 'Het degradatiesysteem zou afgeschaft moeten worden'

Woods (Israel Premier-Tech) stellig: 'Het degradatiesysteem zou afgeschaft moeten worden'

Het zijn spannende tijden voor Israel Premier-Tech, dat nog lang niet zeker is van een plekje in de WorldTour voor de komende jaren. Als het aan hun renner Michael Woods ligt, had het degradatiesysteem helemaal niet ingevoerd moeten worden. De Canadees noemt daarvoor een wel heel opvallende reden: het milieu.

Via Twitter haalt Woods, die al drie jaar voor Israel Premier-Tech rijdt, een artikel van Cycling Weekly aan waarin de invloed van de wielersport op het milieu wordt besproken. De renner kan zich helemaal vinden in dat stuk en heeft er nog een opvallende toevoeging op: 'Het degradatiesysteem zou afgeschaft moeten worden', roept hij. Dat terwijl er na dit jaar pas voor het eerst ploegen gaan degraderen uit de WorldTour.

Volgens Woods heeft de degradatieregeling een grote impact op het milieu. 'Het systeem dwingt ploegen om gedurende het seizoen driedubbele programma's uit te voeren, met een veel grotere ecologische voetafdruk als gevolg', stelt hij. 'Ook moet de grootte van het peloton verkleind moeten worden en zou de racekalender een logischere structuur op het gebied van reisafstanden moeten hebben', denkt de coureur die onlangs nog de Vuelta a España moest verlaten met een hersenschudding.

Gevolgen volgens Woods al goed zichtbaar

Woods laat weten dat de gevolgen van het probleem al goed zichtbaar zijn geworden in de afgelopen seizoenen. 'Als je ProCyclingStats erbij neemt, zie je dat de zeven onderste teams het aantal racedagen drastisch verhoogd hebben ten opzichte van de vorige jaren. Dat betekent: meer vluchten plus extra auto's, bussen en vrachtwagens op de weg. Wil je de impact verminderen, dan zou dit systeem heroverwogen moeten worden.'

Op basis van de huidige cijfers rijdt Israel Premier-Tech volgend jaar niet meer op WorldTour-niveau. De Israëlische formatie staat namelijk op plek twintig in de ranking, terwijl er maar achttien plekjes te vergeven zijn. Ook Lotto Soudal, dat negentiende staat, lijkt dit jaar te gaan degraderen. Beide ploegen zullen dus nog even flink aan de bak moeten in de laatste koersen van het seizoen!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws