Quick Step: wonderjaar Evenepoel moet ook Alaphilippe en Asgreen motiveren voor 2023 Wielrennen
Wielrennen

Quick Step: wonderjaar Evenepoel moet ook Alaphilippe en Asgreen motiveren voor 2023

Quick Step: wonderjaar Evenepoel moet ook Alaphilippe en Asgreen motiveren voor 2023

2022 loopt stilletjes aan op zijn einde en dat betekent dat alle WorldTour-ploegen nog eens langs de meetlat gelegd worden door In de Leiderstrui. In deze episode het Quick Step-Alpha Vinyl van Patrick Lefevere, dat opnieuw terug mag kijken op een mooi seizoen.

Eendagswedstrijden 2022: Quick Step

Het was even wachten, maar dan krijg je ook wat: zo is het voorjaar van Quick Step-Alpha Vinyl misschien wel het beste samen te vatten. Na een relatief anonieme Omloop Het Nieuwsblad wist Fabio Jakobsen op machtige wijze Kuurne-Brussel-Kuurne naar zijn hand te zetten. Vervolgens kwam de ploeg - die tussendoor nog wel met Mark Cavendish Milaan-Turijn wist te winnen - door verschillende redenen tekort in het voorjaar. Pech, valpartijen en ziekte; allemaal kwam het voorbij.

Ploegbaas Patrick Lefevere bleef hameren op het feit dat hij na Luik-Bastenaken-Luik de balans opmaakt en zo geschiedde. Toch kende die dag twee gezichten voor de Belgische formatie. Julian Alaphilippe raakte zwaar geblesseerd bij een harde valpartij, maar zag vanuit zijn ziekenhuisbed wel ploegmakker Remco Evenepoel naar de zege stomen. Met de zege in het Monument kreeg Lefevere zijn gelijk: het rapport na Luik was voldoende.

Quick Step: wonderjaar Evenepoel moet ook Alaphilippe en Asgreen motiveren voor 2023

Waren het de afgelopen jaren nog Kasper Asgreen en Alaphilippe die vele klassieke zeges bemachtigden, dit seizoen was hét jaar van Evenepoel. In het Baskenland zette hij op fenomenale wijze Clasica San Sebastian naar zijn hand, om in Australië de kroon op zijn seizoen te zetten op het WK wielrennen.

Rondes 2022: Quick Step

Met zijn overwinning in de Vuelta boekte Evenepoel een historische zege voor de formatie van Quick Step-Alpha Vinyl. De Belg wist daarnaast twee etappezeges te boeken, waardoor Quick Step - zoals eigenlijk elk jaar - succesvol was in elke grote ronde. Cavendish (Giro), Jakobsen en Lampaert (Tour) wonnen in de andere rondes, waarbij de laatste twee natuurlijk memorabel waren. Lampaert als daverende verrassing en Jakobsen na de weg die hij fysiek en mentaal heeft afgelegd, het leverde prachtige TV op.

In de rondes van één week op WorldTour-niveau wist Evenepoel dit seizoen nog niet te bevestigen. Zowel in Zwitserland als het Baskenland kwam hij tekort, terwijl de rondes van België en Algarve dan weer wel winnend werden afgesloten. Tel daar een heel resem ritzeges in tal van koersen bij op en dan kan je weer spreken van een klassiek Quick Step-jaar met een hele hoop zeges.

Eindcijfer met onderbouwing: 8,1

Noot: dit cijfer is opgemaakt uit de algemene beoordelingen van (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui.

Al bij al komen we op een 8,1 uit voor The Wolfpack. De ploeg werd het afgelopen seizoen voornamelijk gedragen door Evenepoel, die een werkelijk wonderjaar kende. In het voorjaar werd er in de geliefde Vlaamse klassiekers niet gescoord, waardoor er nog wel wat ruimte is voor verbetering. Daar moet bij gezegd worden dat de factor pech in 2022 zeker van toepassing was bij de ploeg.

Transfers 2022/2023: Quick Step

Quick Step zag een pak ervaring de deur uitgaan: met Iljo Keisse, Stijn Steels, Zdenek Stybar en Cavendish verdwijnen er enkele oudgedienden uit de ploeg. Daarnaast mocht Mikkel Honoré van CEO Lefevere de stap maken naar EF Education-EasyPost, ondanks een doorlopend contract.

Quick Step: wonderjaar Evenepoel moet ook Alaphilippe en Asgreen motiveren voor 2023

Het team uit België haalde er drie gerichte aankopen voor terug. Tim Merlier moet Cavendish doen vergeten in de sprints, waar Casper Pedersen van Team DSM overkomt om op den duur de rol van Michael Mørkøv over te nemen. Tot slot trok de ploeg Jan Hirt aan, die één van de belangrijkste adjudanten van Evenepoel gaat worden.

Ones to watches 2023: Quick Step

Quick Step (of Soudal-Quick Step, zoals de formatie komend seizoen heet) gaat opnieuw met een A-selectie van start. Evenepoel trekt zoals bekend naar de Giro, maar in zijn schaduw staan nog een heel aantal renners die een stap kunnen maken. Wat te denken van Andrea Bagioli, in de GP Montréal de nummer drie achter Tadej Pogacar en Wout van Aert)? Of Mauro Schmid, winnaar van de Ronde van België?

Qua sprinters is het interessant om te zien hoe de Brit Ethan Vernon zich zal gaan ontwikkelen in de schaduw van Jakobsen en Merlier, terwijl Asgreen en Alaphilippe zoals gezegd uit zullen zijn op revanche na een kwakkeljaar. Er is in ieder geval weer genoeg om naar uit te kijken voor Lefevere en de zijnen...

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws