Regelmaat van voortijdige vertrekkers bij DSM/Sunweb té negatief belicht? 'Ben ze juist dankbaar' Wielrennen
Wielrennen

Regelmaat van voortijdige vertrekkers bij DSM/Sunweb té negatief belicht? 'Ben ze juist dankbaar'

Regelmaat van voortijdige vertrekkers bij DSM/Sunweb té negatief belicht? 'Ben ze juist dankbaar'

Edward Theuns heeft in de welbekende Nederlandse podcast de Rode Lantaarn zijn visie gegeven over de vele voortijdige vertrekkers bij de Sunweb/DSM-structuur van Iwan Spekenbrink en de zijnen. De Belg, die zelf na één jaar zijn contract verbrak, ziet het niet per se als een negatief gegeven dat veel renners niet tot het einde van de looptijd meegaan.

Theuns wilde na een tweejarig dienstverband bij Trek-Segafredo in 2018 zijn vleugels uitslaan bij de ploeg van Iwan Sprekenbrink en begon daar ook voortreffelijk. 'Ik voelde mijzelf toen heel sterk, misschien wel op mijn sterkst', doelt hij op onder meer zijn zesde plek in Omloop Het Nieuwsblad. 'Maar vervolgens kwamen er wat kleine probleempjes, waardoor alles uiteindelijk een beetje in duigen viel.'

De Vlaming trok nog als beschermengel van kopman Tom Dumoulin - die één jaar later uiteindelijk ook vertrok - naar de Tour van dat jaar, maar weigert daarover te klagen. 'Dat ik geen vrijheid zou krijgen, was ook zo vastgelegd. Ik moest Tom door de sprints loodsen en als iemand dan ook nog tweede wordt in de Tour laat dat geen zuur gevoel na. Hij was toch iemand die voor het podium en de eindoverwinning reed. Dat vond ik ook superleuk', blikt Theuns terug op de tweede plek van Dumoulin.

Theuns over vertrek bij DSM: 'Ze gingen voor een goede uitkomst voor beide partijen'

Uiteindelijk bleek het toch geen goede match te zijn, alhoewel Teuns daar ook zelfkritisch over is. 'Elke situatie is een beetje anders', stelt hij over het hoge aantal renners dat zijn contract bij DSM/Sunweb niet uitdiende. 'Ik vind het niet iets slechts. Ik heb mijn contract in onderling overleg kunnen beëindigen en was daar superblij over, omdat het voor mij niet meer ging en ze zeiden ook dat het moeilijk ging. Waarom zouden we nog doorgaan als het voor allebei niet werkt? Eigenlijk ben ik dankbaar dat ze ook voor een goede uitkomst voor beide partijen gingen', doelt hij op zichzelf en de ploeg.

'Dat wordt vaak als iets negatiefs gezien, dat renners eerder vertrekken bij een ploeg', gaat hij verder. 'Als ik daar nog een jaar langer was gebleven, was het voor mij en hen niet leuk geweest. Het werkte gewoon niet voor mij. Veel meningsverschillen over hoe we dingen moeten benaderen of aanpakken, met ploegleiding of trainers. Het was voor mij een manier van werken die minder gewoon was', stelt hij, alhoewel Theuns daar wel een kanttekening bij heeft. 'Mocht ik er nu heen gaan, had ik er ook al beter mee om kunnen gaan. Ik heb nu een pak meer ervaring.'

Maar wat zijn dan precies de verschillen tussen Spekenbrink en co en de rest? 'Dat is moeilijk te zeggen. Ik denk dat ze meer naar het collectief kijken dan naar de renner. Het is een andere approach, die hen uiteindelijk ook superveel successen heeft bezorgd', stelt Theuns, die na zijn vertrek bij Sunweb alweer vijf jaar voor Trek-Segafredo koerst, in de Rode Lantaarn.

Luister hier de gehele aflevering van de Rode Lantaarn met Edward Theuns.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws