Simmons koerste ook bij de junioren tegen Evenepoel: 'Kan het gevoel krijgen dat je achterop hinkt' Wielrennen
Wielrennen

Simmons koerste ook bij de junioren tegen Evenepoel: 'Kan het gevoel krijgen dat je achterop hinkt'

Simmons koerste ook bij de junioren tegen Evenepoel: 'Kan het gevoel krijgen dat je achterop hinkt'

Quinn Simmons liet de afgelopen twee jaar al enkele mooie dingen zien, maar toch is het voorlopig nog wachten tot zijn definitieve doorbraak in het profpeloton. De nog altijd maar 21-jarige Amerikaan blikt in gesprek met VeloNews terug op de afgelopen jaren en heeft het ook over de druk die op jonge renners gelegd wordt door de prestaties van bijvoorbeeld Remco Evenepoel.

Simmons werd in 2019 bekend bij het grote publiek toen hij in het Britse Harrogate wereldkampioen werd bij de junioren. Enkele maanden later maakte hij de overstap naar Trek-Segafredo, waardoor hij de beloftencategorie oversloeg en in 2020 al prof werd. Simmons legde dus een gelijkaardig parcours af als Evenepoel, die in 2018 wereldkampioen bij de junioren werd en het seizoenen nadien prof werd bij de troepen van Patrick Lefevere.

Maar net in die vergelijking schuilt het gevaar, zo beseft ook Simmons. 'Je kunt jezelf niet vergelijken met iemand als Evenepoel of Tadej Pogacar. Ik herinner me dat ik bij de junioren koerste met Remco. En nu heeft hij de Vuelta gewonnen. Het is inspirerend en cool om te zien dat iemand tegen wie je hebt gekoerst dat doet, maar je kan het gevoel krijgen dat je achterop hinkt. Het is op dit moment geen leuke tijd om een jonge renner te zijn als je niet bovenmenselijk bent.'

Simmons: 'Ik geloof dat ik ooit de grootste wedstrijden ter wereld kan winnen'

Dat Simmons over bakken talent beschikt, toonde hij al in de Strade Bianche van 2021. De Amerikaan zat in de finale in een elitegroepje met onder andere Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Pogacar, tot een lekke band hem wegsloeg uit de kop van de koers. Toch blijven de klasseflitsen van Simmons vooralsnog eerder schaars.

'Misschien kost het me een paar jaar extra om op het hoogste niveau te komen, of misschien gebeurt het nooit. We weten het niet. Maar ik geloof er wel in dat ik ooit de grootste wedstrijden ter wereld kan winnen. Ik weet niet wanneer het zal zijn, maar ik zal elk jaar proberen', zo is Simmons strijdlustig.

Simmons moest bijna huilen door Tour de France-debuut

Het uitblijven van overwinningen - Simmons heeft nog maar twee zeges op zijn palmare staan - is wel 'frustrerend', aldus de renner van Trek-Segafredo. 'Omdat ik dit jaar en vorig jaar al zo vaak het gevoel heb gehad dat ik in de positie ben om iets goeds te doen. En dan gebeurt het niet. Het zijn gewoon misrekeningen van mijn kant. Soms heb je aan het einde van de dag gewoon dat ene geluksmoment nodig om weg te geraken en te winnen. Dat heb ik nog nooit gehad.'

Toch is het zeker niet allemaal kommer en kwel voor Simmons. Een zevende plaats in de Strade Bianche van 2022 bevestigde dat die wedstrijd hem uitstekend ligt en ook zijn debuut in de Tour de France was een geluksmoment. 'Ik was zo blij dat ik bijna begon te huilen', aldus Simmons.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws