'Renners Caja Rural hadden contact met dopingarts Maynar'; ploeg dient klacht in bij Guardia Civil Wielrennen
Wielrennen

'Renners Caja Rural hadden contact met dopingarts Maynar'; ploeg dient klacht in bij Guardia Civil

'Renners Caja Rural hadden contact met dopingarts Maynar'; ploeg dient klacht in bij Guardia Civil

Het Spaanse Proteam Caja Rural-Seguros RGA heeft een klacht ingediend bij de Guardia Civil, zo laat het weten middels een statement. Er zou namelijk een politierapport zijn gelekt, waarin verschillende renners van de ploeg in verband worden gebracht met de dubieuze arts Marcos Maynar.

Het rapport in kwestie, dat in totaal 23 pagina's kent, is in handen van Marca en heet ’temaorganizeddoping.pdf’. In de laatste week van de Vuelta a España is het rapport naar vertegenwoordigers van de alle deelnemende teams verstuurd. Het document zou vooral van Caja Rural geen positief beeld schetsen. Zo zouden in het rapport Whatsapp-gesprekken en getranscribeerde audiofragmenten (uit de periode maart 2020 tot januari 2022) staan tussen renners van Caja Rural en Maynar.

Deze informatie is een bescheiden deel uit een onderzoek naar een criminele organisatie gevestigd in de Spaanse provincie Cáceres. Deze in het zogeheten ILEX-operatie onderzochte organisatie zou vermoedelijk actief zijn in de handel van verboden middelen binnen de topsport. Maynar zou bij deze activiteiten de centrale figuur zijn. De arts is intussen al in verband gebracht met meerdere zaken rond drugshandel en witwassen. Maynar adviseerde in het verleden ook de Colombiaanse renner Miguel Ángel López, die momenteel door de UCI geschorst is wegens het overtreden van de antidoping-regels.

Caja-Rural stelt dat reputatie wordt aangevallen

In het statement laat Caja Rural weten dat geen van haar renners onder verdenking staat. Verder benadrukt het team dat niemand binnen de ploeg, zowel renners als overig personeel, de dopingregels heeft overtreden. Het verspreiden van het rapport zou enkel het doel hebben gehad om de reputatie van de ploeg te schaden, aldus Caja Rural-Seguros.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws