Beschuldige arts zegt dat hij López alleen van voedingadvies voorzag: 'Een slachtoffer van de situatie' Wielrennen
Wielrennen

Beschuldige arts zegt dat hij López alleen van voedingadvies voorzag: 'Een slachtoffer van de situatie'

Beschuldige arts zegt dat hij López alleen van voedingadvies voorzag: 'Een slachtoffer van de situatie'

Dopingdokter Marcos Maynar heeft in zijn verdediging verklaard dat hij Miguel Ángel López niet heeft voorzien van doping. De Spaanse arts vertelde volgens Marca dat hij de Colombiaanse renner alleen voedingadvies heeft gegeven.

Volgens Maynar heeft hij López wel geadviseerd om bepaalde (volgens hem legale) middelen te nemen, maar hij benadrukt dat de klimmer daar nooit gebruik van heeft gemaakt. López is al maanden verstrengeld in een dopingonderzoek naar Maynar, waarbij López wordt gezien als mogelijke gebruiker. Zijn ploeg Astana Qazaqstan ontsloeg hem om die reden al richting de start van het nieuwe seizoen. Bij het Colombiaanse Medellin vond López nog onderdak op continentaal niveau.

Maynar heeft naar eigen zeggen bij meerdere atleten het gebruik van Actovegin aangeraden. Volgens hem is dat geen verboden middel, maar zorgt het er wel voor dat de hartspier tijdens grote inspanningen minder aan het lijden is. López wordt door Maynar neergezet als 'een slachtoffer van de situatie', iemand die het niet heeft verdiend om te worden ontslagen bij Astana. López gaat mogelijk ook stappen ondernemen tegen dat besluit van de Kazachse ploeg, nadat hij eerder al aangaf voor 2023 gewoon een licentie en een schoon biologisch paspoort te hebben.

Arts Maynar overtuigd van onschuld López

'Voor andere atleten niet, maar voor López steek ik mijn hand in het vuur dat hij geen verboden middelen heeft gebruikt', aldus Maynar tijdens zijn verdediging. Daarbij wijst de Spaanse dokter ook naar de zaak rond Nairo Quintana, die in de Tour de France van 2022 positief werd getest op Tramadol en nu zonder ploeg zit. 'Simpelweg omdat hij een middel gebruikte dat is goedgekeurd door de UCI. Hij heeft nu geen ploeg door één van de vele regels van een instatie die leeft van de atleten', zo sneert hij naar de wielerbond. Maynar acht zichzelf ook onschuldig, daar hij volgens hem alleen met middelen gewerkt heeft die niet officieel verboden zijn.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws