Roglic ontsnapt aan wurggreep Jorgenson, die eindzege Dauphiné nét misloopt; Rodriguez wint de rit Wielrennen
Wielrennen

Roglic ontsnapt aan wurggreep Jorgenson, die eindzege Dauphiné nét misloopt; Rodriguez wint de rit

Roglic ontsnapt aan wurggreep Jorgenson, die eindzege Dauphiné nét misloopt; Rodriguez wint de rit

Matteo Jorgenson heeft bijna voor een enorme stunt gezorgd in de achtste en laatste etappe in het Critérium du Dauphiné. De Amerikaan van Visma | Lease a Bike slaagde erin om Primoz Roglic op de slotklim los te rijden en de Sloveen van BORA-hansgrohe leek een dikke minuut voorsprong nog bijna te verspelen. Hij hield aan de streep uiteindelijk acht seconden over.

De slotrit trok van Thônes naar de top van Plateau des Glières, over 160,6 kilometer. Nog één kans om Primoz Roglic uit de gele leiderstrui te rijden, plaatsjes te winnen in het klassement en natuurlijk stond er ook nog een etappezege op het spel. Nadat er, net als in de dagen ervoor, veel renners opgaven met pijntjes en problemen, begon het peloton er om 10.30 uur aan.

Fortunato virtueel in de bergtrui vanuit sterke kopgroep

Net als op zaterdag was het klimmen vanuit het vertrek, met de Col de la Forclaz-de-Montmin van eerste categorie die het peloton meteen op de pijnbank legde. Interessante namen kwamen los, waaronder Marc Soler (UAE), Bart Lemmen (Visma | Lease a Bike) en Omar Fraile (INEOS). Lorenzo Fortunato glipte ook mee en pakte op de eerste klim de tien punten. Daarmee pakte de Italiaan van Astana virtueel de bergtrui.

Na de klim kregen de vijf leiders Soler, Lemmen, Fortunato en ook Nicolas Prodhomme (Decathlon-AG2R) en Sean Quinn (EF Education-Easypost) gezelschap van de teruggekeerde Fraile en verder ook Tim Wellens (UAE), Bruno Armirail (Decathlon-AG2R), David Gaudu (Groupama-FDJ), Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny) en Guillaume Martin (Cofidis). Een kopgroep van elf vormde zich zo richting de voet van de van Col des Esserieux. Het was Fortunato die ook op dit pukkeltje van derde categorie de twee puntjes raapte.

Lees verder onder de video

INEOS en Lidl-Trek bekennen kleur richting de slotklim

In het peloton was het lange tijd BORA-hansgrohe dat de kopgroep controleerde, in dienst van Roglic. De vijf vluchters liepen uit naar een kleine vier minuten, totdat INEOS Grenadiers op de beklimming van Le Saleve (eerste categorie) plots gas begon te geven. Terwijl Prodhomme en Fortunato vooraan moesten lossen door het tempo van Wellens (voor Soler), daar reed INEOS in dienst van kopman Carlos Rodriguez de kopgroep terug tot op twee minuten.

Wat alleen nog restte was de slotklim naar Plateau des Glières, met INEOS dat het werk richting de laatste dertig kilometer weer overliet aan BORA-hansgrohe. Lang duurde dat niet, want INEOS zette een mannetje bij toen Lidl-Trek in dienst van Giulio Ciccone gas begon te geven. Mads Pedersen had dienst en dat was slecht nieuws voor de negen overgebleven leiders. Toen ze op 9,3 kilometer begonnen aan de laatste klim van deze ronde, hadden ze nog slechts een halve minuut over.

Lees verder onder de video

Visma | Lease a Bike lanceert Ciccone, Roglic nog in de problemen

Na beulswerk van Pedersen was het Visma | Lease a Bike dat op Plateau des Glières opeens het initatief nam. Tiesj Benoot ging als een raket, maar hij lanceerde er Ciccone mee. De Italiaan van Lidl-Trek leek Roglic mee te krijgen, maar hij besloot het werk op te laten knappen door BORA-hansgrohe met Aleksandr Vlasov. Toen Ciccone wegliep naar meer dan twintig seconden, schakelde Laurens De Plus op voor INEOS. In no-time reden ze naar de leider toe. Op dik vijf kilometer van de top moest Rodriguez gaan en zo geschiedde.

Het was een aangekondigde aanval, maar Roglic kwam plots in de problemen. Rodriguez kreeg Derek Gee en Matteo Jorgenson mee, met Jorgenson die het meeste werk kreeg toebedeeld als nummer twee van het klassement. Dat nam de Amerikaan als een man, het gaf hem zelfs energie. De tijd tikte eerst niet hard, maar richting de laatste kilometers steeds harder. Jorgenson vloog en reed met Rodriguez zelfs Gee eraf. Bij het ingaan van de slotklimeter was het gat naar Roglic al 43 seconden, met nog bonificatieseconden op de streep. Een secondespel! Rodriguez won al profiterend de rit, met Jorgenson die zes bonificatieseconden bijschreef. Roglic kwam binnen op 48 tellen en hield Jorgenson daarmee acht (!) seconden achter hem in het klassement.

Uitslag etappe 8 Ronde van Zwitserland 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news