Roglic toont topvorm op Col de Turini en zet voorlopige handtekening onder eindzege Parijs-Nice Wielrennen
Wielrennen

Roglic toont topvorm op Col de Turini en zet voorlopige handtekening onder eindzege Parijs-Nice

Roglic toont topvorm op Col de Turini en zet voorlopige handtekening onder eindzege Parijs-Nice

Primoz Roglic heeft de koninginnenrit van Parijs-Nice weten te winnen. De Sloveen was veruit de beste op de Col de Turini en verstevigde op die manier ook zijn positie als leider in het klassement.

Met slechts 104 waren ze nog: het aantal renners dat van start ging in de zevende rit van Parijs-Nice. Vlak voor de rit was er nog een slachtoffer te betreuren. Kevin Geniets peddelde rustig door de mixed zone heen, toen een reclamebord omwaaide en hem ten val bracht. Geniets zou niet van start gaan, terwijl Mike Teunissen ook al vlotjes uitstapte met het oog op de klassiekers.

Een achttiental renners was op dat moment al vertrokken, toch bijna twintig procent van het peloton. Daarbij de Nederlanders Cees Bol (Team DSM) en Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), maar ook goede klimmers als David Gaudu, Quentin Pacher (beiden Groupama-FDJ), Gregor Mühlberger (Movistar) en Franck Bonnamour (B&B Hotels). Namens België was Thomas De Gendt present, terwijl Wout van Aert geen ruimte kreeg van het peloton.

Roglic toont topvorm op Col de Turini en zet voorlopige handtekening onder eindzege Parijs-Nice

INEOS Grenadiers gaat er vol voor

In de grote groep geen Jumbo-Visma aan het front, maar INEOS Grenadiers en Arkéa Samsic. Deze twee ploegen gunden de achttien vooraan nog geen twee minuten. Met name de Britse ploeg verzette veel werk, zij hadden duidelijk een plannetje met Adam Yates en Daniel Felipe Martínez.

Op die manier hadden de vluchters nooit écht uitzicht op de dagzege: Luke Rowe en co hielden de voorsprong rond één minuut, bij lange na niet genoeg om vooruit te blijven. Gaudu zag het nutteloze ervan in, hij liet zich voor de slotklim al uitzakken tot het peloton.

Vooraan spatte het aan de voet meteen uiteen, terwijl Van Aert het vanaf de voet rustiger aan begon te doen. Een landgenoot van de renner van Jumbo-Visma. De Gendt, was verantwoordelijk voor het sloopwerk vooraan en hield de mannen van INEOS nog knap op afstand.

Dennis imponeert bergop, Roglic pakt over

Mühlberger pakte op imposante wijze over van zijn vluchtgenoten, hij koos ervoor om solo te gaan. In de achtergrond was het ondertussen Jumbo-Visma dat met Rohan Dennis de handschoen oppakte. De eerste slachtoffers daarvan waren witte trui Matteo Jorgenson en nummer drie Pierre Latour.

De eerste aanval kwam van Adam Yates, waarop Dennis paste en Roglic het zelf moest opknappen. Dat deed de Sloveen met verve, waarop Martínez het probeerde. Roglic zat echter als een Sloveense lynx op de Britse wielen. Op zes kilometer van de finish kwam de definitieve uithaal van Roglic, die Mühlberger voorbijstoof alsof hij niet bestond en enkel Martínez meekreeg.

Op drie kilometer van de streep keerden Simon Yates en Nairo Quintana terug, waarna er een interessante strijd volgde. De vier hielden elkaar in de tang, waarna Yates als eerste aanging. Roglic kleefde aan het wiel van de Brit, om het vervolgens in de laatste honderden meters vakkundig af te maken.

Uitslag etappe 7 Parijs-Nice 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws