Roglic zet in 2024 alles op alles om Tour de France te winnen: 'Maar het is geen obsessie voor me' Wielrennen
Wielrennen

Roglic zet in 2024 alles op alles om Tour de France te winnen: 'Maar het is geen obsessie voor me'

Roglic zet in 2024 alles op alles om Tour de France te winnen: 'Maar het is geen obsessie voor me'

Het is al een tijdje bekend dat Primoz Roglic vanaf 1 januari 2024 niet langer de kleuren van Jumbo-Visma vertegenwoordigt. De ervaren Sloveen verkast immers naar BORA-hansgrohe, de ploeg van Ralph Denk. Roglic is normaliter een man van weinig woorden, al heeft hij op het Gazzetta dello Sport-festival in Veneto uitgebreid de tijd genomen om terug te blikken op zijn laatste jaar bij de killer bees, alsmede vooruit te kijken naar wat hem komend jaar te wachten staat. Cyclingnews vatte dat gesprek nauwgezet samen.

Roglic mag eind oktober alweer 34 kaarsjes uitblazen, al voelt zich naar eigen zeggen nog erg jong. 'Ik ben pas laat begonnen met fietsen en het maakt me dus niet zoveel uit om de jaren te tellen. Als je de mogelijkheid hebt om de dingen te bereiken waar je van droomt, moet je het doen zolang je het leuk vindt', toont hij zich nog erg ambitieus. 'Ik blijf racen zolang ik er plezier in heb. Als ik besef dat ik andere dingen wil doen in het leven, maak ik ruimte voor de jonge jongens die snel opkomen.'

'Het is mijn verantwoordelijkheid om ervoor te gaan', aldus Roglic over Tour de France van 2024

In het tricot van het huidige Jumbo-Visma boekte Roglic talloze overwinningen, zowel in eendagskoersen als in meerdaagse wedstrijden. Ook schreef hij verscheidene eindklassementen bij op zijn palmares. De Tour de France wist hij nooit te winnen, de Vuelta maar liefst drie keer. Afgelopen mei kwam daar ook een Giro d'Italia-zege bij. Vooral zijn ijzersterke en tevens spectaculaire optreden op de flanken van de Monte Lussari - tijdens de beslissende individuele tijdrit - staan bij vele wielerliefhebbers in het geheugen gegrift. 'Ik was superblij dat ik alles kon geven op die klim, die een speciale betekenis voor me heeft vanwege mijn schansspringcarrière. Ik won op die berg immers een wereldtitel bij de junioren. Ik kreeg onderweg te kampen met een mechanisch probleem, loste dat op en wist het af te maken', kijkt hij nogmaals terug op zijn wonderdag in het noordoosten van Italië.

De Giro en de Vuelta heeft hij dus (meerdere keren) gewonnen, de Tour nog niet. Het is een publiek geheim dat Roglic in 2024 alles op alles zet om ook de eindzege in 'La Grande Boucle' op zijn erelijst te laten prijken. 'Ik weet wat er ontbreekt op mijn palmares', aldus de goedlachse klassementsrenner. 'Maar ik wil niet stellen dat de Tour een obsessie van me is. Ik heb veel gewonnen, dus zelfs als ik meteen stop, ben ik supertrots op wat ik heb gewonnen en wat er is gebeurd. Maar het is mijn verantwoordelijkheid om ervoor te gaan, alles te doen om te winnen, geen spijt te hebben en trots te zijn op wat er gebeurt', kan hij zijn torenhoge Tour-ambitie niet geheel wegsteken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws