Roubaix, Giro voor Van Aert en wat met Tour Vingegaard? Zeeman maakt de balans op namens Visma | LaB Wielrennen
Wielrennen

Roubaix, Giro voor Van Aert en wat met Tour Vingegaard? Zeeman maakt de balans op namens Visma | LaB

Roubaix, Giro voor Van Aert en wat met Tour Vingegaard? Zeeman maakt de balans op namens Visma | LaB

Visma | Lease a Bike zat de afgelopen weken in de hoek waar de klappen vielen en dat zorgde ervoor dat de ploeg eigenlijk geen moment heeft kunnen meestrijden voor de grote ambitie: het winnen van de Ronde van Vlaanderen en/of Parijs-Roubaix. Sportief directeur Merijn Zeeman maakte in Noord-Frankrijk de balans op namens de Nederlandse ploeg tegenover onder meer In de Leiderstrui.

Wout van Aert: out met meerdere breuken. Jan Tratnik: out met een knieblessure. Matteo Jorgenson: out door ziekte. Dylan van Baarle: out door ziekte. Christophe Laporte: hele voorjaar gemist door ziekte/cyste, en rijdt vervolgens nét voor de eerste kasseistrook lek. Bleven over? Per Strand Hagenes (met gebroken neus) en de gebroeders Tim en Mick van Dijke, die het vege lijf van Visma | Lease a Bike nog knap wisten te redden in de Hel van het Noorden.

En dan nemen we Jonas Vingegaard zijn blessure nog niet eens mee. Het moge duidelijk zijn: alle ambities die Visma | Lease a Bike voorafgaand aan het seizoen had voor de eerste week van april, werden stevig gekortwiekt. ‘We hadden heel mooie plannen voor deze weken, maar dat is er helaas niet uitgekomen. We hebben geen Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix gewonnen, maar om dat nu echt eerlijk te evalueren of beoordelen… dat heeft niet zoveel zin als je dit soort tegenslagen hebt. Met het Openingsweekend en Dwars door Vlaanderen hebben we nog een doekje voor het bloeden, maar het is duidelijk dat we meer verwachtingen van dit voorjaar hadden', concludeert Zeeman.

De sportief directeur probeert logischerwijs de positieve punten - die waren er zondag in Frankrijk zeker - eruit te pikken. 'Wat ik heb gezien? Tim en Mick van Dijke hebben echt laten zien dat ze de komende jaren mee gaan doen. En Laporte wordt nog 25e, dat is eeuwig zonde. Hij reed lek voor de eerste kasseistrook en dat hij dan nog terug in koers kon komen, is echt knap. De laatste drie weken heeft hij niet langer dan twee uur kunnen trainen op een dag, dus dat is heel sterk. Ik had dat niet verwacht. Verder heb ik gezien dat Alpecin-Deceuninck de sterkste was. Vanaf kasseistrook één hebben ze de koers in handen genomen, met Mathieu van der Poel die er ver bovenuit steekt. In de snelste editie ooit, dus dat zegt ook wel wat', complimenteert hij de concurrentie.

1156473055

Zeeman over Van Aert, Vingegaard en de rest: 'Het is een extreem seizoen'

Zeeman is natuurlijk een people manager, maar nu lijkt hij zo onderhand eerder de hoeder van een gehavend bataljon dan een groep gezonde krijgers. En dat in de week dat hij zijn nakende vertrek bekendmaakte bij de ploeg. 'Ik heb net al lang met Dylan kunnen praten. Dat zijn moeilijke momenten. Voor ons, maar ook voor die jongens zelf. Ze hebben aandacht nodig, maar dat is ook wielrennen: ene moment sta je aan de top, dan lig je aan de grond. Zo was het met Dylan vorig jaar ook: hij werd Nederlands kampioen en won de Tour en Vuelta met de ploeg, maar lag er ook bij in Arenberg. Voor ons is het gewoon een extreem seizoen.’

Hoe ziet de nabije toekomst er dan uit in zo'n extreem seizoen? ‘Het is moeilijk om te plannen. Er moeten veel scenario’s gemaakt worden: haalt Wout de Giro wel of niet? Haalt Jonas de Tour wel of niet? Zo niet, wat dan wel? Wanneer nemen we de beslissing? Dat worden drukke weken… we zijn er al mee begonnen, ik heb er ook al lang met Grischa naar gekeken. Ik hoop dat de komende twee weken wat dingen duidelijk worden, maar duidelijk is dat ze honderd procent aan de start moeten staan. Wout en Jonas zijn renners die zorgen voor hoofdprijzen, die gaan niet ergens naartoe om maar mee te rijden. Dat staat dus als een paal boven water.’

Stand van zaken: ‘Voor Wout is het kort dag, maar voor Jonas is er wat meer ruimte. De komende weken moeten we bij Wout zicht krijgen of het wel en niet kan. Er is nog weinig zicht op wat wel of niet kan: het is een combinatie van zijn ribben, long en brandwond. Dat gaat vooruit, maar hoe snel? Dat is nog afwachten', kan Zeeman nog geen concrete uitspraken doen of datums opplakken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws