Schachmann heeft klassementsambities: 'Verbeteren in het hooggebergte' Wielrennen
Wielrennen

Schachmann heeft klassementsambities: 'Verbeteren in het hooggebergte'

Maximilian Schachmann maakte in 2019 de overstap van Deceuninck-Quick-Step naar BORA-hansgrohe en lijkt één van de weinige renners waarbij dat geen slechte keuze is geweest. Hij lijkt zich elk jaar te verbeteren en wist vorig seizoen zelf Parijs-Nice te winnen, de laatste koerst voordat de coronapandemie uitbrak. Het gaf hem een hogere status in het team en de ambities van de Duitser reiken verder dan rondjes van een week.

De 27-jarige Schachmann maakte bij Deceuninck-Quick-Step voor het eerst indruk in 2018, toen hij een etappe in de Giro d'Italia en de Ronde van Catalonië won. Het Duitse BORA-hansgrohe was al snel geïnteresseerd om een landgenoot binnen te hengelen, al moest Schachmann daar nog even over nadenken, zo vertelt hij in een interview met Procycling. 'Bij sommige teams doe je soms maar wat in de wedstrijd, maar bij Deceuninck-Quick-Step had ik altijd een taak, of het nou in het midden of het eind van de wedstrijd was. Het was geen gemakkelijke keuze om te gaan, want bijna iedereen die vertrekt, wordt niet meer beter.'

Toch waagde de Duitser zijn kans en zodoende maakte hij de overstap naar BORA-hansgrohe, waar hij nu al een contract heeft tot 2024. Hij won er in 2019 meteen drie ritten in de Ronde van het Baskenland en werd later dat jaar nationaal kampioen. Zijn hoogtepunt kwam vorig jaar met een ritoverwinning en de winst in het eindklassement van Parijs-Nice. Dat kunststukje herhaalde hij in 2021, nadat Primoz Roglic op de laatste dag een aantal keer ten val kwam. 'Door die uitslagen heb ik nu in de meeste wedstrijden die ik rijd een leidersrol. Vooral met het oog op successen in de Ardense klassiekers en rondjes van een week.'

'Er zijn genoeg renners die pas vanaf hun 28e of 29e voor het klassement gingen'

Maximilian Schachmann

Echter reiken de ambities van Schachmann verder dan rondjes van een week en sluit hij niet uit dat hij in de toekomst voor een klassement in een grote ronde gaat. 'Ik ben nu 27, maar er zijn genoeg renners die pas vanaf hun 28e of 29e voor het klassement gingen. Waarom zou ik het niet kunnen? Ik wil het proberen, maar zal moeten verbeteren in het hooggebergte, dat is geen geheim. Als ik die stap kan maken, dan is het misschien mogelijk.' Maandag vijf april start Schachmann in de Ronde van het Baskenland en bereidt hij zich voor op de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.