Sepp Kuss blikt terug op Tour-winst Vingegaard: 'Roglic was een goede mentor voor hem' Wielrennen
Wielrennen

Sepp Kuss blikt terug op Tour-winst Vingegaard: 'Roglic was een goede mentor voor hem'

Sepp Kuss blikt terug op Tour-winst Vingegaard: 'Roglic was een goede mentor voor hem'

Het jaar van Jumbo-Visma was er een om nooit te vergeten. Naast de prestaties in het voorjaar van onder meer Wout van Aert, springt de Tour-overwinning van Jonas Vingegaard daar natuurlijk bovenuit. Meesterknecht Sepp Kuss blikt nog eens terug op deze memorabele Tour voor de Nederlandse ploeg, en kijkt alvast voorzichtig vooruit naar de volgende editie van La Grande Boucle.

Maar eerst gaat Kuss nog eens terug naar de Tour van 2020. De gele trui was al in het bezit van Jumbo-Visma, maar op de één-na-laatste dag ging het mis. 'We waren zo dichtbij. Toch zijn we nog steeds trots op wat we hebben laten zien in die ronde', vertelt Kuss in gesprek met Flobikes. 'Sinds dat moment is er een nieuw fenomeen, die we moeten verslaan', doelt de Amerikaan op Tadej Pogacar, die deze editie wist te winnen door met een verbluffende tijdrit Primoz Roglic wist te verslaan.

De tekst loopt verder onder de foto.

Sepp Kuss begint aankomend jaar aan zijn zesde seizoen in Nederlandse dienst. 
Sepp Kuss begint aankomend jaar aan zijn zesde seizoen in Nederlandse dienst. 

'In 2021 zat Jonas (Vingegaard, red.) in de selectie. Hij ontwikkelde zich zo goed, dat hij een nieuwe uitdager kon worden voor Pogacar. En zeker na de crash van Primoz (Roglic, red.) was Jonas op een hoog niveau', weet Kuss zich nog te herinneren. Vingegaard werd uiteindelijk tweede in deze Tour, die ook nu weer werd gewonnen door de Sloveen Pogacar.

Mentor Primoz

Voor Kuss was het geen verassing dat zijn ploeggenoot op het eindpodium kwam te staan: 'Hij had al geweldige dingen laten zien. Het was alleen zaak dat alles op zijn plek viel. Wat vooral een voordeel was voor Jonas, is dat Primoz echt een mentor voor hem is geweest. Daar leerde hij veel van.'

Toch zijn de twee kopmannen volgens Kuss verschillende leiders binnen de ploeg: 'Maar ze halen wel allebei het beste uit het team. En die eigenschap is erg belangrijk. Gelukkig hebben ze dat allebei.' Uiteindelijk wist Vingegaard met zijn leidersrol zijn grootste overwinning uit zijn tot nu toe jonge carrière te boeken, door de Tour de France van dit jaar te winnen.

'In 2023 wil ik graag weer een van onze kopmannen aan de overwinning helpen', vervolgt Kuss. Welke ronde dit gaat zijn? 'Ik houd van de dubbel Tour en Vuelta. Dat heb ik de laatste jaren ook gedaan. De Tour ziet er voor volgend jaar gunstig uit: er zijn geen hele hoge bergen en niet veel tijdritkilometers.'

Eerder liet Jumbo-Visma-ploegleider Merijn Zeeman al weten graag weer met Kuss als 'meesterknecht' naar de Tour te vertrekken. Dat zou voor de in Andorra woonachtige Kuss weer een mooi doel zijn. 'Het is altijd cool om daar van uit te mogen maken', sloot Kuss het interview af.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws