Shane Archbold: baan- en wegwielrenner, sprinter met New Kids-kapsel en binnenkort ploegleider van Primoz Roglic Wielrennen
Wielrennen

Shane Archbold: baan- en wegwielrenner, sprinter met New Kids-kapsel en binnenkort ploegleider van Primoz Roglic

Shane Archbold: baan- en wegwielrenner, sprinter met New Kids-kapsel en binnenkort ploegleider van Primoz Roglic

Het is weer tijd voor een nieuwe episode uit de 'Deze wielrenners zijn gestopt'-reeks! Dit keer behandelen we de carrière van Shane Archbold, de Kiwi die op 34-jarige leeftijd besloot zijn racefiets aan de wilgen te hangen. Helemaal uit de wielersport treden doet de 'man met mullet' echter niet...

Archbold is van origine een baanwielrenner die zich had gespecialiseerd in verschillende onderdelen van het pistewerk. Op de Olympische Spelen van 2012 deed hij mee aan het Omnium, maar zonder succes. Twee jaar later op de zogeheten Commonwealth Games ging het hem wel voor de wind: 'Novie' pakte de gouden plak op de Scratch. Een paar dagen later pakte hij samen met zijn Nieuw-Zeelandse compagnons het brons op de Ploegenachtervolging.

Archbold combineert baanwielrennen met wegwielrennen

In 2012 was Archbold hoofdzakelijk baanwielrenner, maar begon het toch steeds meer te kriebelen als het ging om het werk maken van zijn ambities op het asfalt. Als tiener had hij al enige ervaring opgedaan met het rijden van wegkoersen, maar die werden destijds door zijn baandoelen een soort van in de ijskast gezet. In 2012 sloot hij zich aan bij Marco Polo Cycling Donckers Koffie, een Continentale brigade uit Ethiopië. Daarmee had Archbold - van wie al snel duidelijk was dat hij een sprinter pur sang was - voor het eerst écht een werkgever, daar hij tussen 2008 en 2011 wel af en toe een wegkoers reed, maar dan als renner zonder contract. Marco Polo Cycling Donckers Koffie kwam uit in de UCI Africa Tour, maar werd aan het eind van het jaar opgegeven. Derhalve kon Archbold alweer vlug op zoek naar een nieuwe broodheer.

Die nieuwe broodheer, dat werd An Post - Chain Reaction, een Continentaal team dat toentertijd een Belgische licentie had. Archbold werd daarmee een ploegmakker van onder anderen Aaron Gate en Sam Bennett, die - met de kennis van nu - later allesbehalve een onverdienstelijke carrière zou hebben. In 2013 won Archbold een rit in An Post Ras, een 2.2-koers in Ierland. Zegevieren deed hij dat jaar verder niet, al wist hij in de ouverture van de Tour of Britain nog naar een knappe zevende plaats te sprinten. In 2014 kende Archbold andermaal een puik seizoen. Wederom zonder zeges, maar wel met talloze ereplaatsen: van een twaalfde plaats in Rund um Köln (gewonnen door Bennett) tot een tweede plaats in rit drie van de Tour de l'Oise (gewonnen door Magnus Cort). Ook in de Tour of Britain was hij weer op de afspraak, met een tweede plaats in etappe vijf als absoluut piekmoment.

Ralph Denk geeft Archbold het vertrouwen, Kiwi maakt in 2016 debuut in grote ronde (Tour de France)

Zijn goede spurt (maar ergens ook zijn jaren tachtig-kapsel) zetten Archbold meer en meer in the picture. De coureur uit Timaru - een havenstad in het zuiden van Nieuw-Zeeland - kwam als meer dan redelijke sprinter op de radar van steeds meer profploegen, met als gevolg dat hij in 2015 een stapje hogerop zette. Bora - Argon 18, het huidige BORA-hansgrohe, lijfde de Oceaniër in: 'The Flying Mullet' was officieel profwielrenner, al was de Duitse ploeg toen nog wel een ProTour-team. Nerveus of niet, ook bij Bora - Argon 18 deed Archbold het goed. Hij behaalde meerdere knappe ereplaatsen, zoals een derde stek in een rit van Driedaagse De Panne-Koksijde en derde plaats in de GP d'Isbergues.

Lees verder onder de foto!

Shane Archbold: baan- en wegwielrenner, sprinter met New Kids-kapsel en binnenkort ploegleider van Primoz Roglic
Archbold kreeg meermaals het vertrouwen van BORA-hansgrohe

In 2016 ging het iets minder voortvarend bij Archbold, die wél zijn debuut maakte in een grote ronde. In de Tour de France gaf hij acte de présence, maar gaf hij er vlak voor de start van etappe achttien - met Parijs dus in zicht - de brui aan. De reden? Gebroken bekken als gevolg van een vroege valpartij in etappe zeventien. Een lang revalidatietraject volgde en het duurde lang vooraleer Archbold namens BORA-hansgrohe - de qua naam omgedoopte ploeg van Ralph Denk was inmiddels een WorldTour-formatie - weer in actie te zien was. Pas op 13 september 2017, in de Coppa Agostini, maakte hij zijn rentree. Slechts enkele weken later werd wereldkundig gemaakt dat Archbold in 2018 naar Aqua Blue Sport, een ProTour-team, zou verkassen.

Archbold boekt eerste profzege in Czech Tour, verkast naar Patrick Lefevere én keert wederom terug op oude nest

Begin 2018 verliep het allemaal niet van een leien dakje voor Archbold, die tot overmaat van ramp in augustus zonder ploeg kwam te zitten: Aqua Blue Sport was opgeheven. Het was ook in die periode dat Archbold besloot om met landgenoot en maatje Gate weer samen op de baan te gaan rijden. Onderwijl vertegenwoordigde hij in wegwedstrijden de kleuren van EvoPro Racing (een Continentale ploeg), al was dat slechts van korte duur. Op 10 april keerde hij alweer terug op het oude nest: BORA-hansgrohe was opnieuw de werkgever van Archbold, die het gegunde vertrouwen in augustus beloonde met een ritzege in de Czech Tour. In de Vuelta a España reed hij voor de tweede keer in zijn loopbaan een grote ronde. En met 'succes': Archbold haalde de eindstreep in Madrid.

Patrick Lefevere zag het wel in Archbold, die zich op 1 januari 2020 bij de gelederen van Deceuninck-Quick-Step voegde. In februari pakte hij de titel op het Nieuw-Zeelands kampioenschap, in de maanden daarna ging het wat minder. Tussen begin maart en eind juli reed hij zelfs geen enkele koers, al was hij in september ten tijde van de Ronde van Slowakije wel weer op de afspraak. Archbold behaalde er meerdere dichte ereplaatsen. Ook in 2021 reed Archbold voor de ploeg van 'Patlef', met enkel in de Coppi e Bartali wat positieve uitschieters.

Lees verder onder de foto!

Shane Archbold: baan- en wegwielrenner, sprinter met New Kids-kapsel en binnenkort ploegleider van Primoz Roglic
Archbold reed in 2020 en 2021 voor de ploeg van Patrick Lefevere

Roglic krijgt goed gezelschap bij BORA-hansgrohe: Archbold wordt ploegleider

In 2022 keerde Archbold voor een tweede (en laatste, zo bleek later) keer terug op het oude nest. 2022 en 2023 waren echter geen vruchtbare seizoenen meer voor de man die nog altijd rondreed met zijn lange manen wapperend in de wind. Archbold vond het zodoende wel welletjes en besloot om een eind te breien aan zijn carrière als profwielrenner. De koers vaarwel zeggen deed hij echter niet. Recentelijk sijpelde namelijk het nieuws binnen dat Archbold ploegleider wordt bij BORA-hansgrohe, de ploeg die hem zo vaak vertrouwen gaf. In die functie hoopt hij bijvoorbeeld Primoz Roglic aan een nieuwe overwinning in een grote ronde te helpen.

'Ik ben heel blij dat het team me de kans heeft gegeven om door te gaan bij de ploeg in deze nieuwe rol als ploegleider. Het wordt heel leuk om met de neoprofs te werken. Op deze manier kan ik mijn ervaring en kennis overdragen aan de toekomstige generatie van BORA-hansgrohe. Ik zal samenwerken met de jongens om te zorgen dat ze het maximale uit zichzelf halen', zo liet hij optekenen toen bekendgemaakt werd dat hij ploegleider ging worden. En wij kunnen niet anders dan stellen: succes, Shane!

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Wil jij een gokje wagen op de duels van het Nederlands elftal? Via deze link kom je in aanmerking voor €60,- aan free bets!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws