Simon Yates kende grandioze offday op Galibier: zou zijn andersoortige voorbereiding de oorzaak kunnen zijn (en wat nu)? Wielrennen
Wielrennen

Simon Yates kende grandioze offday op Galibier: zou zijn andersoortige voorbereiding de oorzaak kunnen zijn (en wat nu)?

Simon Yates kende grandioze offday op Galibier: zou zijn andersoortige voorbereiding de oorzaak kunnen zijn (en wat nu)?

Fenomeen Tadej Pogacar zegevierde in de Galibier-etappe, terwijl het voor veel schaduwfavorieten in de Tour de France een dag was om snel te vergeten. Matteo Jorgeson, Felix Gall, Aleksandr Vlasov, Enric Mas, Pello Bilbao, Simon Yates... Allemaal verloren ze veel tijd in de vierde rit van La Grande Boucle. Laatstgenoemde genoot veel vertrouwen van zijn ploeg Jayco-AlUla, maar kon de verwachtingen dus niet waarmaken. Is daar een mogelijke verklaring voor?

Voorafgaand aan Tourrit numero vier - die later dus toch wel zou uitmonden in een heus slagveld - sprak deze website met Jayco-AlUla-ploegleider Mathew Hayman. In het Engels, want het besef dat het vraaggesprek ook in het Nederlands had gekund - de 46-jarige Aussie spreekt een degelijk woordje Nederlands - kwam pas later. 'Het openingsweekend was héél zwaar', duidde de winnaar van Parijs Roubaix 2016 over het lastige en tevens spectaculaire begin van de rittenkoers.

'Niet alleen door het parcours, maar ook nog door de hitte was het écht moeilijk. Dat heeft veel renners de das omgedaan of veel pijn gedaan. Die omstandigheden maakten het ook moeilijk om agressief te koersen. Simon kwam er relatief goed doorheen', vervolgde de goedlachse Hayman zijn relaas. 'Ik ben benieuwd wat hij kan laten zien in het echte hooggebergte, zoals op dag vier. Dan zullen de verhoudingen écht duidelijk worden.'

Kan Yates zich gaan focussen op ritsucces?

En óf de verhoudingen duidelijk werden. Yates kwam er niet aan te pas en kreeg net als vele anderen minuten aan de broek. Met terugwerkende kracht zou het niet afwerken van een voorbereidende rittenkoers daar (ten dele) aan ten grondslag kunnen liggen. 'Simon heeft inderdaad geen Dauphiné en geen Zwitserland gedaan. Hij heeft lang op hoogte vertoefd. Dat is geen probleem, want Simon is een renner die heel goed weet tot wat hij precies in staat is en op welke manier', was Hayman stellig.

'Hij kent zichzelf heel goed en is ook slim genoeg om te weten wat hij wanneer moet doen, zoals ook in zo’n openingsweekend. Hij kwam naar mijn mening goed voorbereid naar de Tour en had dus niet per se die extra racedagen nodig. Volgens mij was hij fresh and ready to go. Ik denk dus niet dat hij iets gemist heeft.' Het waren duidelijke woorden vanuit kamp-Jayco-AlUla, waar ze uiteraard zullen balen van hoe de dinsdag verliep.

We stelden dinsdagochtend de vraag al: wat als...? 'Dan zullen we verder moeten zien hoe de koers verloopt. Het is nog geen uitgemaakte zaak. Dag per dag alles bekijken is het devies. Misschien gaan we inderdaad voor dagresultaten als het klassement niets wordt. Het is de Tour en dus moet je iedere mogelijkheid aangrijpen. We zullen na de Galibier-rit al beter de balans kunnen opmaken.' Met de kennis van na de etappe lijkt het voor de 31-jarige Brit dus een kwestie van ritten najagen!

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws