Sivakov springt op brug weg van Carapaz in Toscane, licht gefrustreerde Pogacar rijdt geen prijs Wielrennen
Wielrennen

Sivakov springt op brug weg van Carapaz in Toscane, licht gefrustreerde Pogacar rijdt geen prijs

Sivakov springt op brug weg van Carapaz in Toscane, licht gefrustreerde Pogacar rijdt geen prijs

Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) heeft in Italië de Giro della Toscana naar zich toe weten te trekken. Na een spectaculaire koers rekende hij in de finale af met medevluchter Richard Carapaz. Tadej Pogacar kon net niet mee op de laatste beklimming.

Het Italiaanse wielernajaar: voor de één een bak overbodige vlaflip als je al vol zat, voor de ander een overheerlijke tiramisu na een uitgebreid diner. Je moet ervan houden, maar dat was bij de Giro della Toscana die deze woensdag verreden werd niet echt een probleem. De reden? We zagen een heel aantal renners sinds enige tijd weer eens in koers.

Pogacar begon namens UAE-Team Emirates hier zijn voorbereiding op de Ronde van Lombardije, terwijl Carapaz (EF Education-EasyPost) en Louis Meintjes (Intermarché-Circus-Wanty) terugkeerden na breuken die ze overhielden aan hun valpartijen in de Tour de France.

Vroeg in de race ontstond er een kopgroep met negen renners, waarvan we de volledige samenstelling door gebrekkige informatie uit Italië nooit kregen. Wat we wel weten, is dat drie renners uiteindelijk het langste standhielden: Alessandro de Marchi (Jayco AlUla), Andrea Garosio (EOLO-Kometa) en Walter Calzoni (Q36.5). Het peloton liet ze echter niet direct de vrije loop gaan, waardoor het verhaal van het trio op veertig kilometer van de meet over was.

Pogacar kan Sivakov en Carapaz niet volgen

UAE-Team Emirates posteerde vervolgens hun mannetjes op kop in dienst van kopman Pogacar, terwijl ook Michael Valgren (EF) zijn neus nog eens aan het venster stak. Pogacar zelf bleek echter nog niet in topvorm te steken, daar hij geen antwoord klaar had op de aanval van zijn toekomstige knecht Sivakov, die zondag nog tweede werd in de GP Montréal.

Op de Monte Serra reed de Fransman weg van Carapaz en Pogacar, die respectievelijk op tien en twintig seconden bovenkwamen. De Ecuadoriaan dichtte het gat naar voren, terwijl de Sloveen wachtte op zijn achteropkomende ploegmaat Felix Grossschartner. Zij probeerden nog naar de koplopers te rijden, maar slaagden daar door de goede samenwerking vooraan niet in.

Met nog tien kilometer te gaan kregen we plots een gek beeld: Pogacar die de achtervolging staakte en met armgebaren richting zijn ploegleider kwam, maar net als de beslissende aanval van Sivakov op Monte Serra werd de oorzaak hiervan gemist door de Italiaanse regie. Ploegmaat Grossschartner deed ondertussen door voor plek drie.

Sivakov en Carapaz reden ondertussen voor de overwinning in deze Giro della Toscana. De Fransman van INEOS gebruikte op slimme manier een brug om weg te rijden van zijn opponent uit Ecuador.

Uitslag Giro della Toscana 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws