Slagveld na de rustdag: Visma | Lease a Bike verliest kopman Kooij, ook andere sprinters ziek naar huis Wielrennen
Wielrennen

Slagveld na de rustdag: Visma | Lease a Bike verliest kopman Kooij, ook andere sprinters ziek naar huis

Slagveld na de rustdag: Visma | Lease a Bike verliest kopman Kooij, ook andere sprinters ziek naar huis

De rustdag van de Giro d'Italia heeft voor flink wat slachtoffers gezorgd in het peloton. Voor de start van de tiende etappe kwamen meerdere ploegen met slechts nieuws, opvallend genoeg allemaal over hun rappe mannen. Belangrijkste naam was die van Olav Kooij, die op de rustdag ziek werd en namens Visma | Lease a Bike niet verder kan.

'Deze Giro stuurt ons door een achtbaan van emoties', kopt de Nederlandse ploeg in een bericht op X. En dat is natuurlijk best wel een understatement. Kooij won etappe negen, maar moest het daar ook al doen zonder zijn vaste lead-out Christophe Laporte, die door een crash moest opgeven. Bovendien was wegkapitein en knecht in de bergen Robert Gesink al uitgevallen na een valpartij. En om dan nog maar te zwijgen over de rest van het jaar, met de zware valpartijen van Wout van Aert en Jonas Vingegaard, de twee kanonnen van de ploeg.

Kooij voelde zich gedurende de rustdag niet top en stond op met koorts. Daarop is besloten hem niet meer te laten starten. De spurtbom toonde zijn uitstekende vorm op zondag dus nog, toen hij de negende etappe naar Napels na een prachtige sprint tegen Jonathan Milan op zijn naam wist te schrijven. De ploeg wenst hem beterschap en benadrukte ook nog maar eens de hoeveelheid pech die het team teistert, eigenlijk al het hele seizoen.

In deze Giro is het dan nog uitkijken naar het klassement van Cian Uijtdebroeks. De Belg staat vijfde en draagt het wit. Uijtdebroeks was over het restant van de Giro zeer opgetogen tegenover onder meer deze site. 'Ik wilde mijn achterstand in de eerste week vooral zo klein mogelijk houden, maar dat ik nu in het wit sta en vijfde in het klassement, na punchy etappes, de gravelrit en de tijdrit… Dat is een heel goede situatie. Ik ben heel blij.'

Lees verder onder de foto

Ook Astana en Israel-Premier Tech komen met slecht nieuws

Ook bij Astana Qazaqstan zullen ze zich vanaf dag tien richten op de algemen rangschikking. De Kazachse ploeg raakte Alexey Lutsenko al kwijt door ziekte en maakte dinsdagochtend melding van het wegvallen van sprinter Max Kanter. De Duitse sprinter, die zondag tiende werd in Napels, voelde zich na de negende rit naar Napels al niet fit en moet nu de strijd staken. Astana van Kanter meldt dat het gaat om een vrij acute infectie in de luchtwegen. Kanter heeft ook koorts en dat maakt het zeer onverstandig om door te koersen, zo oordeelde de medische staf op de rustdag.

Het maakt dat ook Astana de focus zal moeten gaan verleggen richting de bergen. Lorenzo Fortunato staat er nog altijd goed voor na de tweede rustdag. De Italiaan staat keurig in de top tien van het algemeen klassement en zal door zijn landgenoten Simone Velasco en Cristian Scaroni verder geholpen worden in de missie die plek ook in Rome nog te bezetten. Dinsdag wacht daarvoor weer een belangrijke rit, naar Bocca della Selva.

Daarmee waren we er dinsdagochtend nog niet met het slechte nieuws. Israel-Premier Tech, dat Michael Woods , Nadav Raisberg en Riley Pickrell al zag wegvallen in de eerste week, moet door zonder rappe man Ethan Vernon. Dat maakte de ploeg bekend op X. De 23-jarige Brit liet in de ochtend via de teamkanalen ook al teleurgesteld zijn licht schijnen over de opgave. Vernon voelde zich al langer niet goed en heeft de strijd nu opgegeven om nog wat van deze Giro te maken. 'Ik heb met antibiotica nog geprobeerd om de ziekte die me al een tijdje teisterde, te doorbreken, maar dat is me op de rustdag helaas niet gelukt. Voor de Olympische Spelen, een groot doel dat mij nog wacht in de zomer, is besloten om geen risico's te nemen door de dokter. Ik heb enorm genoten van de eerste dagen van mijn eerste grote ronde en ik hoop in de komende jaren snel weer terug te keren.'

Ook Mayrhofer van Tudor naar huis vanwege ziekte

Met Kooij, Kanter en Vernon was de pijp nog niet leeg wat betreft de opgaves op dinsdag. Ook Marius Mayrhofer, de sprintaantrekker van Alberto Dainese namens Tudor Pro Cycling, moest opgeven. De Duitser start niet meer in de tiende etappe vanwege maagproblemen. Dat meldt de ploeg op X. 'Het is vreselijk jammer dat ik deze wedstrijd al na negen dagen moet verlaten. Ik zal de mannen vanuit huis blijven aanmoedigen', verklaarde Mayrhofer nader over zijn vertrek.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws