Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2024 | Kopgroep, Pog-groep of toch de Colombiaan op thuiswegen? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2024 | Kopgroep, Pog-groep of toch de Colombiaan op thuiswegen?

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2024 | Kopgroep, Pog-groep of toch de Colombiaan op thuiswegen?

De eerste welverdiende rustdag van de Giro d'Italia krijgen de renners op maandag, en dat zullen ze nodig hebben ook. Op dinsdag staat er namelijk weeral een serieuze bergrit op de rol, inclusief aankomst boven. Kansen voor de vluchters of heeft roze trui Tadej Pogacar nog eens honger? In de Leiderstrui zet het uiteen!

Parcours etappe 10 Giro d'Italia 2024

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2024 | Kopgroep, Pog-groep of toch de Colombiaan op thuiswegen?

Zondag finishten de coureurs in Napels, waar ze op de rustdag ook in de regio zullen verblijven. Dinsdag start men namelijk in Pompeï, die andere stad die een directe link heeft met de Vesuvius-vulkaan. De plaats werd bedolven onder het as van de vulkaan en dat maakt het een historische plek/toeristische attractie van jewelste. Pompeï staat op de Werelderfgoedlijst en wordt jaarlijks bezoekt door miljoenen mensen.

Vanuit de startplaats zetten we koers in noordelijke richting, waar de Giro d'Italia ook vandaan komt. Na de rustdag staan er niet direct hindernissen op de rol, maar toch kan inrijden wel eens geen overbodige luxe blijken: het kan namelijk zomaar zijn dat er in de eerste vijftig kilometer een flinke strijd om de vroege vlucht wordt gevoerd, daar die plekjes duur zijn.

Dan staan de eerste hoogtemeters op de rol, met twee ongecategoriseerde beklimmingen. De eerste is 5,6 kilometer aan 3,4 procent, terwijl de tweede - via Montesarchio - 3,1 kilometer aan 8,3 procent is. Mocht er nog geen vroege vlucht onderweg zijn, dan is dat het ideale moment voor enkele klimmers om de heuvel als springplank te gebruiken.

Na een afdaling staat de eerste wél categoriseerde beklimming op de rol: de Camposauro, een klim van 6,2 kilometer aan 7,5 procent gemiddeld. Nadien volgt er een lange afdaling tot in Solopaca, waar we een korte passage door de Titerno-vallei voor de kiezen krijgen. Volgende halte is de voet van de Cusano Vitro, waar we komen via de beklimming van Guardia Sanframondi, 4,8 kilometer aan 6,5 procent, en circa 25 vlakke kilometers.

Lees verder onder de foto.

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2024 | Kopgroep, Pog-groep of toch de Colombiaan op thuiswegen?

De slotbeklimming van de dag, waar we aan zullen komen op bijna 1400 meter hoogte, is 18 kilometer lang aan een gemiddelde van 5,6 procent. Toch kunnen we hem opdelen in meerdere stukjes: de eerste strook is zes kilometer aan 6,1 procent, welke gevolgd wordt door een fase van vijf kilometer aan slechts 2,6 procent.

Het venijn zit hem echter in de staart: de laatste 6,4 kilometer lopen aan 7,2 procent omhoog, met de laatste honderden meters aan 8,1 procent. Energie overhouden voor de slopende slotkilometer richting Bocca del Selva, dus!

Lees verder onder de foto.

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2024 | Kopgroep, Pog-groep of toch de Colombiaan op thuiswegen?

Beklimmingen
82,5 km: Camposauro (6,2 km aan 7,5%)
142,0 km: Cusano Mutri (18,0 km aan 5,6%)

Tijden
Start: 13.05 uur
Finish: rond 17.15 uur

Weer etappe 10 Giro d'Italia 2024

De renners hoeven niet te klagen over de weersomstandigheden. Bij de start van de rit is het 23 graden Celsius, waarna de renners met wind mee opstappen richting Cusano Mutri.

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2024

Zoals zo'n beetje elke bergrit is de grote vraag op voorhand: is het voor de vroege vlucht of hebben de klassementsrenners wel oren naar de zege? In deze Giro d'Italia kunnen we het dan beperkten tot één klassementsman: Tadej Pogacar, die zowel op Oropa als Prati di Tivo de ritzege wist te pakken. Ook de rit van dinsdag is op papier weer vrij makkelijk te controleren als ploeg, daar het geen lange etappe is en het eerste gedeelte vlak is.

Groot verschil ten opzichte van de vorige twee bergetappes is dat de verschillen inmiddels wel groter zijn. Richting Prati di Tivo besloot UAE-Team Emirates mannen als Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) en Michael Storer (Tudor) kort te houden, wat gevolgen had voor de andere mannen in die vroege vlucht. Inmiddels ligt het klassement al meer in een plooi, waardoor renners eerder de vrijheid krijgen.

Of de andere top tien-klanten een Bardet terug willen laten komen, is nog maar de vraag. Maar voor prima klimmers als Juanpe López (Lidl-Trek), Georg Steinhauser, Esteban Chaves (EF Education-EasyPost), Simon Geschke (Cofidis), Alex Baudin, Aurélien en Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R) en Attila Valter (Visma | Lease a Bike) is dit wel een kans om mee te schuiven en zodoende voorsprong te vergaren voor de slotklim.

1162718172

Ook klassieke types als Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) en Max Schachmann (BORA-hansgrohe) moeten dit kunnen. Ze hebben de tijdrijderskwaliteiten om zo'n slotklim te pacen en bezitten het vermogen om het tot het einde vol te houden, wat eveneens geldt voor een type als Luke Plapp van Jayco AlUla. Ook Filippo Zana en Alessandro de Marchi kunnen namens die ploeg wat proberen.

De factor-Pogacar maakt het voor andere mannen van de algemene rangschikking ook moeilijk om te winnen. Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike), Geraint Thomas, en Thymen Arensman (INEOS Grenadiers) staan allen te dicht bij om het via een vlucht te proberen.

Misschien dat Michael Storer (Tudor), Jan Hirt (Soudal Quick-Step), Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan Team) en Einer Rubio (Movistar) een kans zien, waarbij vooral die laatste gretig zal zijn. Rubio ziet Italië namelijk als zijn tweede thuis en woont ook deels in deze regio, waardoor hij de wegen rondom Benevento op zijn duimpje kent. Een mooie rit om eens voor de etappe te gaan voor hem, al staat hij nog redelijk dicht.

Tot slot geven we nog enkele mogelijke vluchters mee: Pelayo Sanchez, Nairo Quintana (Movistar), Damiano Caruso (Bahrain), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Cristian Scaroni (Astana), Nick Schultz (Israel) en de toptalenten Davide Piganzoli (Polti-Kometa) en Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani) kunnen ook mee in de tombola voor de kopgroepkanshebbers.

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Valentin-Paret-Peintre (Decathlon AG2R)
Outsiders: Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Simon Geschke (Cofidis), Einer Rubio (Movistar) en Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R)
Long shots: Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike), Juanpe Lopez (Lidl-Trek), Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers), Georg Steinhauser (EF Ecuation-EasyPost), Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step), Attila Valter (Visma | Lease a Bike), Max Schachmann (BORA-hansgrohe) en Luke Plapp (Jayco AlUla)

Poll

Wie wint rit 10 van de Giro d'Italia?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws