Slim trucje op helm Dylan Groenewegen lijkt uit den boze: legaal of niet? Wielrennen
Wielrennen

Slim trucje op helm Dylan Groenewegen lijkt uit den boze: legaal of niet?

Slim trucje op helm Dylan Groenewegen lijkt uit den boze: legaal of niet?

Dylan Groenewegen schreef afgelopen maandag de eerste etappe van de Saudi Tour op zijn naam. Na afloop ging het echter meer over zijn gedragen helm, vooral vanwege de zogenoemde cover die erop zat. En wat heet, Groenewegen reed in de derde etappe ineens weer met de originele helm van sponsor Giant.

Het viel gelijk op aan de vele foto's die er tegenwoordig worden gemaakt. De helm van Groenewegen was anders dan anders. Op de plek waar normaal gesproken ventilatiegaten zichtbaar zijn, zat een soort hoes die verdacht veel leek op een verboden cover.

Close-ups lieten echter zien dat het gaat om een gelijmde vormgeving die puur de ventilatiegaten bedekken. Team Jayco-AlUla geeft zelf tegenover Cyclingnews aan dat de bedekkingen puur zijn toegevoegd vanwege het vele zand in Saoedi-Arabië en niet permanent op de helm blijven zitten. Het zou niet bedoeld zijn om een aerodynamisch voordeel af te dwingen.

Onduidelijkheid over de regels

De regels van de UCI schrijven voor dat een bedekking als deze is toegestaan wanneer het een oorspronkelijk onderdeel is van het ontwerp. Het mag dus alleen geen modificatie zijn. Tegenwoordig worden er veelal tijdens tijdritten aerohelmen gebruikt. Ook die helmen zijn oorspronkelijk gemaakt zonder ventilatieopeningen en dus legaal.

Wat wel vraagtekens doet rijzen is waarom de Amsterdammer in de derde rit ineens met een normale helm rondreed. Zou Team Jayco-AlUla dan toch op de vingers getikt zijn door de UCI? De ploeg zelf reageerde ludiek op de geruchten door op Twitter te suggereren dat er minder zand verwacht werd. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws