Aike Visbeek: 'Misschien moet Girmay in toekomst meer naar Van der Poel-kant gaan' Wielrennen
Wielrennen

Aike Visbeek: 'Misschien moet Girmay in toekomst meer naar Van der Poel-kant gaan'

Aike Visbeek: 'Misschien moet Girmay in toekomst meer naar Van der Poel-kant gaan'

Na een derde plek in de Trofeo Ses Salines en een tweede plaats in de Trofeo Palma boekte Biniam Girmay woensdag zijn eerste seizoenszege. De Eritreeër won op overtuigende manier de eerste etappe van de Ronde van Valencia, waar hij Olav Kooij voorbleef. Als we Performance Manager Aike Visbeek mogen geloven, zit er nog veel rek op bij Girmay.

Op het trainingskamp van Intermarché-Circus-Wanty sprak Visbeek uitgebreid met de Nederlandstalige pers, waaronder In de Leiderstrui. Daarbij kwam uiteraard ook Girmay ter sprake, het paradepaardje van de ploeg uit Wallonië. Girmay verlengde afgelopen seizoen zijn contract bij het team tot en met 2026 en daarmee zette hij de hele ploeg voor de komende seizoenen uit de wind. 'Dat was een belangrijke mijlpaal, maar dan moet je hem als ploeg ook het fundament van een organisatie kunnen bieden.'

Eén van de pijlers daarvan was het aantrekken van lead-out Mike Teunissen van Jumbo-Visma, die Girmay van de nodige ervaring moet voorzien. 'Ik had vanaf moment één het gevoel dat Biniam en Mike een goede combinatie zou zijn', stelt Visbeek. 'Ook omdat die handigheid en ervaring die Mike heeft, nu de lessen zijn die Biniam aan het leren is. Mike heeft zijn leergeld al betaald. Bini heeft behoefte aan jongens die de koers goed kennen, maar ook het rustige karakter hebben. Toch is hij ook wel direct. Als we een meeting hebben en hij vindt iets, dan durft hij dat ook te zeggen. Wat dat betreft hebben we een goede balans', legt Visbeek de band met lead-outs Teunissen, Loïc Vliegen en Adrien Petit uit.

Met die goede balans bedoelt de Nederlander, die met zijn ploeg inmiddels eerste staat op de UCI World Ranking, dus de rust die er rondom Girmay heerst. 'Er rust wel wat druk op zijn schouders, maar ik denk niet dat Bini daar last van heeft. Hij is vrij onverstoorbaar en maakt zich, met alle respect voor jullie, niet echt druk om wat jullie over hem schrijven', vertelt Visbeek aan het journaille uit de Benelux. 'Als pakweg Mike Omloop Het Nieuwsblad rijdt, is hij nerveus. Bij Bini is dat niet het geval en dat is een zegen. Hij is zich, om het zo te zeggen, wat minder bewust van de impact van zo'n koers.'

Aike Visbeek sprak in Spanje met de Nederlandstalige pers over onder meer zijn paradepaardje Biniam Girmay
Aike Visbeek sprak in Spanje met de Nederlandstalige pers over onder meer zijn paradepaardje Biniam Girmay

Visbeek denkt dat Girmay zich in toekomst ook op zwaardere koersen kan gaan richten

Maar hoeveel rek zit er nog op de winnaar van Gent-Wevelgem? Volgens Visbeek nog wel genoeg. 'Er is nog veel potentie', zegt hij zonder blikken of blozen. 'De factor ervaring, de factor waarbij we als team met hem werken. We kunnen nog finetunen en hij is nog altijd pas 22 jaar oud', stipt Visbeek meermaals de leeftijd van zijn poulain aan. 'Dat vergeten we nog wel eens, hij heeft nog altijd pas een heel korte historie in de wielersport.'

Daarbij kan de sprinter Girmay zich over enkele jaren ook meer gaan richten op andere koersen. 'Hij is nu iemand die het in de snelle sprints doet, maar misschien moet je naar de toekomst nog meer naar de Van der Poel-kant gaan. Dan kunnen we hem misschien nog wat lichter maken, ook omdat hij op het gebied van voeding nog niet aan de max zit. Dat proberen we rustig en op een goede manier te doen. Er is al bij al nog heel veel progressie mogelijk', klinkt het veelbelovend uit de mond van het brein achter het succes van Intermarché-Circus-Wanty.

Girmay rijdt na de Ronde van Valencia Trofeo Laigueglia, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo, wat zijn eerste grote doel van het seizoen is. Zijn andere grote ambities liggen bij de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Tour de France.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Volgende week lees je een uitgebreid interview met Aike Visbeek op de site van In de Leiderstrui, waarbij hij onder meer ingaat op de transfers van Rui Costa en Mike Teunissen en de visie van Intermarché-Circus-Wanty nader toelicht.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news