Solo Kristoff verrast sprinters Alpecin-Fenix en BORA in waanzinnig waaiergevecht in Scheldeprijs Wielrennen
Wielrennen

Solo Kristoff verrast sprinters Alpecin-Fenix en BORA in waanzinnig waaiergevecht in Scheldeprijs

Solo Kristoff verrast sprinters Alpecin-Fenix en BORA in waanzinnig waaiergevecht in Scheldeprijs

Alexander Kristoff heeft op indrukwekkende wijze de Scheldeprijs voor mannen gewonnen. In een werkelijk schitterende waaierkoers was het uiteindelijk een klein groepje dat finale mocht rijden. Kristoff verraste daarin door alleen weg te rijden en de anderen achter te laten.

Er werd chaos verwacht en chaos kregen we. De heren waren amper twintig kilometer onderweg of de boel scheurde al in het peloton. Vanuit startplaats Terneuzen was het op de open vlaktes meerdere keren raak. De eerste keer werd de boel nog gerepareerd, na 25 kilometer werden er bij de tweede poging tot waaiers wel brokken gemaakt.

Jakobsen en Groenewegen meteen in de penarie, lange tijd strijd

In de eerste groep hadden we zeventien mannen mee. Jasper Philipsen en Tim Merlier waren namens Alpecin-Fenix van de partij, Alexander Kristoff was bij de pinken namens Intermarché. Ook Sam Bennett (BORA), Cees Bol (DSM) en Edward Theuns (Trek) noteerden we in de eerste groep. In de tweede groep was het Quick Step-Alpha Vinyl dat moest werken. Zij hadden de slag gemist met Fabio Jakobsen. Ook Arnaud De Lie (Lotto Soudal), Dylan Groenewegen (BikeExchange) en Pascal Ackermann (UAE) reden in dit gezelschap.

Met 50,5 kilometer in het eerste uur was het hard tegen hard en het leek er even op dat de tweede groep met Jakobsen de aansluiting ging maken met de voorste groep. Op een bepaald moment kon Quick Step de voorsten zien rijden, maar ze slaagden er niet in het gat helemaal te dichten. Na 120 kilometer keiharde koers brak de veer dan toch bij de tweede groep. De mannen vooraan leken het te mogen uitmaken. Dat gebeurde wel zonder Bol, die met materiaalpech had moeten afhaken. Gerben Thijssen (Intermarché) viel door een crash letterlijk uit de voorste groep weg.

Quick Step en Lotto Soudal maken het nog even spannend

Nog twee uur koers te gaan, was het dan al gelopen? Niet helemaal. Terwijl er vooraan zo langzamerhand wat naar elkaar werd gekeken, sloegen Quick Step en Lotto Soudal de handen nog eens ineen voor een laatste achtervolging. Van een dikke minuut werd een halve minuut gemaakt, maar net op het moment dat Jakobsen en consorten de hoop terug hadden, was de organisatie aan het front terug. De laatste zestig kilometer werd aangevangen met een verschil van 45 seconden. Wat een strijd!

Toen we op 53 kilometer van het einde de finishlijn voor het eerst passeerden, leek de koers in de plooi te liggen. Vooraan hadden we van de zeventien nog dertien mannen over. Philipsen en Tim Merlier (Alpecin-Fenix), Rüdiger Selig (Lotto Soudal), Kristoff (Intermarché), Bennett, Jordi Meeus, Ryan Mullen en Danny van Poppel (BORA), Casper van Uden en Sam Welsford (DSM), Theuns (Trek), Dan McLay (Arkéa) en Kenneth Vanbilsen (Cofidis) mochten dromen. Groep twee gaf zich gewonnen.

Pokeren en aanvallen in de slotfase

Toen duidelijk was dat de dertien vooraan het mochten uitmaken, was het duidelijk dat velen van hen zich niet zouden schikken in een simpele gang naar de streep. DSM had geen echte sprinter aan boord en probeerde dus iets. Alpecin-Fenix en BORA-hansgrohe hadden met Philipsen en Bennett de verantwoordelijkheid om de boel bijeen te houden. BORA probeerde met Meeus en Mullen overigens er ook nog wel tussenuit te glippen, omdat sprinter Bennett op het elastiek hing. Vooral Kristoff reed een boel gaten dicht. Ook Merlier deed in dienst van Philipsen berewerk.

Pokeren en aanvallen in de slotfase, met de ene na de andere die probeerde weg te rijden. Er waren er echter genoeg die het wel wilden terughalen. Terwijl BORA met Bennett een mannetje door een leegloper verloor, was het Kristoff die er vandoor knalde. Hij was de man die de meeste gaatjes dicht reed en er was niemand die hem dat nu na deed. Toen het achter hem wel weer op gang werd gebracht, was Kristoff al uit het zicht verdwenen. Het bekende hollen en stilstaan, speelde de Noor alleen maar in de kaart.

Geen sprint voor Alpecin-Fenix en BORA-hansgrohe, maar een solo-renner die de handen in de lucht mocht steken. Na de zege van ploegmaat Biniam Girmay in Gent-Wevelgem, was het andermaal raak voor Intermarché-Wanty-Gobert. Achter Kristoff was het Van Poppel die de strijd om plek twee won, in een spurtje met Welshford.

Uitslag Scheldeprijs mannen 2022

Volg LIVE Scheldeprijs 2022 in ons liveblog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws