Spaanse krant komt met 'elementen' over López: klimmer kreeg menotropine voor Giro, maar dat leidde tot ontsteking Wielrennen
Wielrennen

Spaanse krant komt met 'elementen' over López: klimmer kreeg menotropine voor Giro, maar dat leidde tot ontsteking

Spaanse krant komt met 'elementen' over López: klimmer kreeg menotropine voor Giro, maar dat leidde tot ontsteking

Er zijn via het Spaanse dagblad ABC nieuwe details naar buiten gekomen over de vermeende relatie tussen Miguel Ángel López en dopingdokter Marcos Maynar. Het contract van López werd maandag door Astana Qazaqstan Team beëindigd, waarop de Colombiaan reageerde dat er geen nieuwe feiten boven tafel zijn gekomen.

Plots was daar maandagavond een kort persbericht van Astana Qazaqstan Team: 'We hebben nieuwe elementen ontdekt die wijzen op een band tussen Miguel Ángel López en dokter Marcos Maynar. De ploeg had dan ook geen andere oplossing dan het contract te beëindigen', klonk het, met de mededeling dat er verder geen commentaar gegeven zou worden.

López, hoofdrolspeler in het hele verhaal, reageerde enkele uren later met een verklaring. 'De renner wil hierbij de media informeren dat er geen achterliggende reden kan zijn voor deze beslissing, daar er geen nieuwe feiten naar buiten zijn gekomen die de beslissing van Astana rechtvaardigen. Al deze feiten kenden ze al voor november 2022. De renner ontkent alle aantijgingen die zijn naam en eer als professioneel wielrenner beschadigen en wil er nog eens aan herinneren dat hij nog nooit positief is getest voor welke vorm van drugs of doping. Daarbij is hij ook nog nooit onderzocht door welke autoriteit dan ook', stelde hij, met de mededeling dat hij de beslissing aan gaat vechten.

ABC meldt dat López groeihormoon menotropine toegediend kreeg

Om welke elementen/feiten het dan exact gaat, is voorlopig gissen. ABC stelt dat López voor de start van de Giro in Hongarije menotropine - een geneesmiddel dat wordt onttrokken uit urine van vrouwen in de menopauze, maar dat ook als groeihormoon toename van spiermassa en afvoer van vloeistoffen kan bevorderen - toegediend kreeg, wat uiteindelijk tot zijn opgave leidde op dag vier. Dit zou herleid kunnen worden uit documenten van de Guarda Civil die aantonen dat de menotropine door dr. Maynar vanuit de Universiteit van Extremadura naar Hongarije is gestuurd, waar het ontvangen werd door Vicente Belda García, Astana-masseur en zoon van Vincente Belda. Deze Belda's zijn belangrijke verdachten in de ILEX-operatie, zoals de dopingzaak rondom Maynar heet. Ze zijn opgeroepen om op 16 januari te getuigen.

Het onderzoek, wat in handen is van de rechtbank van Cáceres, wijst erop dat López de injectie met menotropine toegediend kreeg. Dit veroorzaakte echter een ontsteking in het been van de Colombiaan, waardoor hij genoodzaakt werd de ronde in de vierde etappe naar de Etna te verlaten. Renner en ploeg hebben altijd gecommuniceerd dat het destijds om een heupblessure ging.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws