Staf Jumbo-Visma werkt aan 'sterk merk': 'Willen ook in 2025 op heel hoog niveau zitten' Wielrennen
Wielrennen

Staf Jumbo-Visma werkt aan 'sterk merk': 'Willen ook in 2025 op heel hoog niveau zitten'

Staf Jumbo-Visma werkt aan 'sterk merk': 'Willen ook in 2025 op heel hoog niveau zitten'

Jumbo-Visma kende op dinsdag haar ploegpresentatie in het Spaanse Alicante. Daar werden de doelen voor aankomende seizoen en de komende jaren gepresenteerd en was de staf aanwezig om dit nader toe te lichten. Merijn Zeeman, Mathieu Heijboer en Richard Plugge vertelden over hoe succesvol het team op dit moment is, maar dat het nog veel beter wil worden.

Sportief directeur Zeeman vond 2021 een jaar met goede momenten, maar sprak niet van een geslaagd jaar. Het is daar waar de ambitie van de ploeg naar voren komt en dat het altijd beter en meer wil. 'We streven elke dag naar beter en benaderen het kritisch. We staan vooral stil bij onderdelen die niet goed gaan of beter kunnen. Er zijn verschillende trajecten of programma's waar we naar kijken, van renner tot renner. Er is niet één aspect wat we willen verbeteren.' De lange termijn is daarin belangrijk volgens Zeeman, maar er moet tevens jaarlijks gepresteerd worden.

Wat zijn volgens Zeeman dan de ambities voor aankomend seizoen? 'In de basis willen we beter worden, Monumenten winnen, de Tour de France en in de Giro d'Italia beter doen. De Tour is de grootste wedstrijd en dit team wil ooit de Tour winnen en we gaan alles doen om dat in 2022 te laten lukken, alleen is dat geen must. We willen de basis scheppen zodat het kan lukken. Maar we kijken ook naar 2023, 2024, 2025. We willen dat er een zo'n sterk merk ontstaat, dat je altijd het hoogste niveau kan nastreven. Niet alleen nu, maar ook over twee of vijf jaar willen we nog steeds op een heel hoog niveau zitten.'

Staf Jumbo-Visma werkt aan 'sterk merk': 'Willen ook in 2025 op heel hoog niveau zitten'

'Ik kon Dumoulin geen kopmanschap toezeggen in de Tour de France'

Merijn Zeeman

Naast de Tour de France, wil het team dus ook in de Giro beter voor de dag komen dan in 2021, toen Tobias Foss als beste eindigde op de negende plaats. De Noor deelt dit jaar het kopmanschap met Tom Dumoulin, waardoor de Nederlander niet start in de Tour de France. 'Ik kon hem geen kopmanschap toezeggen in de Tour de France, maar hij is wel super ambitieus. Hij kan het beste uit zichzelf halen als hij naar een doel kan toewerken, waarin hij ook weet dat hij alle kansen en ondersteuning krijgt. Dan past dat in de Giro heel goed samen. Hij heeft daar natuurlijk ook prachtige herinneringen', zo laat Zeeman weten bij de NOS.

Plugge ziet 'economische motor' draaien, Heijboer ziet 'aantrekkingskracht'

Algemeen directeur Plugge gaat door op de woorden die Zeeman zegt over dat Jumbo-Visma een sterk merk moet worden. Volgens Plugge maakt het team op commercieel vlak al enorme stappen. 'De aantrekkingskracht van de ploeg begint met gedisciplineerd en gepassioneerd talent, dat een hele grote groep renners en staf aanstuurt', zo doelt hij onder anderen op Zeeman en Heijboer. 'Dan ga je samen winnen en dan gaat de economische motor draaien. Steeds meer partners willen zich aan ons koppelen. Grote partijen willen zich aan ons verbinden en dan kom je in een vicieuze cirkel de positieve kant op. Wij worden sterker en groter, waardoor iedereen nog meer tevreden is. Er is een mooi toekomst in het vooruitzicht.'

Hoofd van het performanceteam, Heijboer, vertelt dat de druk altijd hoog is, maar dat ze dit zichzelf ook opleggen. Ze willen elk jaar beter en trekken daardoor ook renners aan als Rohan Dennis, die overkomt van INEOS Grenadiers. Heijboer is actief betrokken bij het verbeteren van de prestaties van onder andere Dennis. 'Onze ploeg is een aantrekkingskracht voor toptijdrijders. We hebben ooit eerder een gesprek met hem gehad en de dingen die we toen schetsen, zijn waarheid geworden.' Maar er is ook groot talent uit eigen team, nadat Jonas Vingegaard in 2021 doorbrak met een tweede plaats in de Tour de France. 'We wisten dat Jonas heel goed was, maar we hadden niet voorspeld dat hij podium kon rijden. Gelukkig kreeg hij door onvoorziene omstandigheden die kans', zo laat Heijboer weten dat niet alles te voorspellen of voor te bereiden is.

Ook gaat Heijboer in op het grote hoofddoel van aankomend jaar, het winnen van de Tour de France. 'Het is een divers parcours en er wordt veel gevraagd op verschillende vlakken. We hebben al een grondige analyse gemaakt om te kijken wat nodig is om zo succesvol mogelijk te zijn. Je moet niet alleen kunnen klimmen, maar er ook in de hectiek kunnen staan en tijdrijden. Alles wordt gevraagd en daar zijn we nu al hard mee bezig.' Daarin mag ook de gevreesde kasseienrit niet ontbreken. 'Die geeft extra dimensie aan de Tour en de eerste week. We bereiden ons nu al maximaal voor om er daar ook te staan', zo klinkt het ambitieus om in 2022 eindelijk de gele trui te bemachtigen.

Lex Kersten (e-mail: l.kersten@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws