Dumoulin richt zich weer eens vol op Giro d'Italia: 'Beste wat ik kan is klassementen rijden' Wielrennen
Wielrennen

Dumoulin richt zich weer eens vol op Giro d'Italia: 'Beste wat ik kan is klassementen rijden'

Dumoulin richt zich weer eens vol op Giro d'Italia: 'Beste wat ik kan is klassementen rijden'

Tom Dumoulin maakte op de ploegenpresentatie van Jumbo-Visma zijn programma voor 2022 bekend. De Nederlander heeft van de Giro d'Italia zijn hoofddoel gemaakt, maar kijkt ook uit naar het WK in Australië en de Italiaanse najaarsklassiekers. Maar bovenal wil hij doen waar naar eigen zeggen zijn grootste kwaliteiten liggen. 'Het allerbeste wat ik kan is klassementen rijden', zegt hij tijdens een online persmoment, met onder meer In de Leiderstrui.

Momenteel is Jumbo-Visma op trainingskamp in Alicante, waar de voorbereidingen voor het aankomende seizoen worden getroffen. Dumoulin is niet mee op het trainingskamp van de ploeg, nadat hij klachten heeft van zijn boosterprik en in contact is geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus. 'Het is de komende dagen afwachten of ik eerder op hoogtestage ga of dat ik nog een paar dagen naar Spanje kom', zo laat hij weten.

Desondanks is het plezier bij de Nederlander weer helemaal terug, nadat hij een jaar geleden nog de minst plezierige periode uit zijn wielerleven kende. Hij zat niet goed in zijn vel en besloot om tijdelijk te stoppen. Langzaam begon het daarna weer te kriebelen en maakte hij van de Olympische Spelen zijn hoofddoel. Daar wilde hij goed zijn in de tijdrit, waar hij met een zilveren medaille niet teleurstelde. Dit jaar wil hij zich weer focussen op een goed klassement in een grote ronde.

Dumoulin richt zich weer eens vol op Giro d'Italia: 'Beste wat ik kan is klassementen rijden'

'De Giro maakt warme gevoelens bij me los'

Tom Dumoulin

En dat wil hij tot uiting brengen in de Giro d'Italia, waar hij het kopmanschap deelt met de Noorse talent Tobias Foss. Zij worden in Italië onder anderen bijgestaan door de Nederlanders Sam Oomen, Jos van Emden, Pascal Eenkhoorn en Koen Bouwman. Daarnaast krijgen Dumoulin en Foss gezelschap van de Italiaan Edoardo Affini en de Australiër Chris Harper. De Giro d'Italia start vrijdag 9 mei in Hongarije, om drie weken later te eindigen met een zeventien kilometer lange tijdrit in Verona. Samen met de korte tijdrit op dag twee, lijkt het niet het ideale parcours voor Dumoulin.

'Dat is wel jammer ja. Ik had de keuze voor de Giro al min of meer gemaakt toen het parcours nog niet bekend was. Ik had graag wat meer tijdritkilometers gehad, maar het maakt de keuze niet anders. Het is alsnog de beste keuze.' Dumoulin is in ieder geval wel blij dat hij het kopmanschap in Italië kan delen met Foss. 'In het verleden heb ik het moeilijk gehad als het alleen maar om mij draaide. Op zich heb ik mij prima staande gehouden als het volle bak op mij ging, maar ik voel me prettiger bij een tweede man naast me waarmee ik dat kan delen. We zien vanzelf wie de betere dan de twee is. We hopen beiden op een goed niveau, waarin we samen finales kunnen rijden. Dan heb je echt wat aan elkaar.'

Dumoulin kiest in 2022 voor één grote ronde

Waarom kiest hij voor de Giro d'Italia en niet voor een andere grote ronde zoals de Tour de France? 'Ten eerste is de keuze van de Giro verstandiger. Ik heb twee hele lastige jaren gehad en om dan direct weer de gekte van de Tour te zoeken... Het is afvragen of dat verstandig is. Mijn gevoel vindt de Giro gewoon een heel bijzondere wedstrijd. Het maakt warme gevoelens bij mij los.' Desondanks wil hij ooit wel weer terugkeren in de Tour de France, waar hij in 2018 nog als tweede eindigde in het eindklassement. 'Wat mij betreft heb ik mijn laatste Tour nog niet gereden.'

De kans is groot dat hij in 2022 alleen de Giro als grote ronde rijdt en bijvoorbeeld de Vuelta aan zich voorbij laat gaan. 'Normaal gezien rijd ik alleen de Giro, maar ik wil nog geen deur dichtgooien. Je weet nooit hoe het loopt. Normaal is de Vuelta geen optie en dat wil ik ook niet. Er zijn nog genoeg andere doelen. Ik kijk enorm uit naar he WK in Australië en de najaarsklassiekers in Italië zijn ook altijd heel mooi. Daarnaast zijn er een paar mooie etappekoersen met de Ronde van Polen en de Benelux Tour. Er zijn voldoende kansen voor mij, ook in het najaar.'

Programma Tom Dumoulin 2022

20-02: UAE Tour
05-03: Strade Bianche
21-03: Ronde van Catalonië
10-04: Amstel Gold Race
06-05: Giro d'Italia

Lex Kersten (e-mail: l.kersten@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws