Loeisterke Almeida klopt Higuita en Quintana in koninginnenrit Catalonië, Poels vierde Wielrennen
Wielrennen

Loeisterke Almeida klopt Higuita en Quintana in koninginnenrit Catalonië, Poels vierde

Loeisterke Almeida klopt Higuita en Quintana in koninginnenrit Catalonië, Poels vierde

João Almeida heeft de vierde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Portugees van UAE Team Emirates was na een razendsnelle slotklim de sterkste in een sprintje van drie. Hij is tevens de nieuwe leider in het klassement.

Na andermaal een lijstje opgevers door ziekte - waaronder Simon Yates - begon het verder uitgedunde peloton aan de koninginnenrit van 166,7 kilometer. Het halve pak zag kansen voor de vlucht vandaag, waardoor er in het openingsuur verschroeiend hard gereden werd. Heel veel interessante namen waren bedrijvig, waaronder Neilson Powless (EF) en Louis Vervaeke (Quick Step). Een echte kloof slaan, was echter niet makkelijk.

Groep van zeven komt samen na harde battle

Pas na dik dertig kilometer harde koers werd er een interessante groep op poten gezet. Marc Soler (UAE), Jésus Herrada (Codis), Juan Pedro López (Trek) en Bruno Armirail (Groupama) waren de aanstichters. Zij leken nog wel gezelschap te krijgen van een handvol andere geïnteresseerden, maar uiteindelijk slaagde alleen het kwartet erin om vooruit te bleven. Terwijl Movistar de boel probeerde te controleren, bleef het aanvallen geblazen.

Hugh Carthy van EF was de volgende die aanviel en de oversteek wel wist te maken. Luke Plapp van INEOS slaagde niet in die opzet, waardoor we na vijftig kilometer een kopgroep hadden van vijf. Zij hadden na lang vechten een voorsprong van een dikke minuut bij elkaar op het peloton, waar AG2R Citroën Team de ploeg op kop had gezet voor klassementsleider Ben O'Connor. Het slotstuk van de heerlijke openingsfase was voor Mark Donovan (DSM) en Mikel Bizkarra (Euskaltel). Zij hingen er lange tijd tussenin, maar bereikten uiteindelijk toch de kopgroep.

Er kon héél even worden geademd, met in al het geweld al één col van eerste categorie achter de kiezen. De kopgroep van zeven breidde de voorsprong naar het peloton uit naar een kleine drie minuten en nog negentig kilometer voor de wielen. Het was wachten op de Port de la Creu de Perves, waar de kopgroep logischerwijs uit elkaar spatte. Het waren verrassend genoeg Soler die als eerste moest lossen. In het peloton reed AG2R een uitstekende koers en waren de overgebleven koplopers op de top al binnen anderhalve minuut gereden.

Meteen koers, Bennett naar Armirail op Boí Taüll

Na een korte afdaling volgde een vals platte aanloop naar de Boí Taüll, de 14,2 kilometer lange slotklim van de dag. Het was in deze fase dat veel van de vroege vluchters werden ingerekend door het pak, waar ook Lotto Soudal zich van voren liet zien. Twee mannen hadden duidelijk goede benen. Armirail en Donovan begonnen aan de Boí Taüll met een voorsprong van een dikke minuut. De lange (en soms steile) weg naar de sneeuw in het ski-oord Boí Taüll kon beginnen. Bring it on!

Terwijl Armirail op kop van de koers alleen doorging en Donovan achterliet, voerde in het peloton Arkéa-Samsic het tempo op voor kopman Quintana. De grote namen begonnen er snel aan, met O'Connor die zelf op een uitval van Arkéa reageerde. Sergio Higuita sprong er achteraan en ook Richard Carapaz en George Bennett waren scherp. De anderen vertrouwden op de kracht van het peloton en dat werkte. Steven Kruijswijk en consorten kwamen terug, met nog elf kilometer klimmen voor de boeg.

Bij UAE Team Emirates was duidelijk dat er aangevallen moest worden, met Bennett die meteen nog een keer ging. De Nieuw-Zeelander trok stevig door richting Armirail, die er nog altijd knap voor reed. De twee kwamen samen op negen kilometer van de top. Het peloton met favorieten zat echter dichtbij, met INEOS Grenadiers dat tempo aan het maken was. Hoe hard het tempo lag, bleek wel uit een aanval van Diego Camargo van EF. De klimmer gaf alles, maar werd eigenlijk meteen ingerekend door Jonathan Castroviejo, het voorste wagonnetje van de INEOS-trein. Aanvallen was zinloos, het was niet lastig genoeg om uit deze wurggreep te komen.

INEOS maakt indruk, maar wie wint?

INEOS maakte zodoende indruk, met na Castroviejo de jonge Oscár Rodriguez die het tempo mocht bepalen. Het zorgde ervoor dat Bennett als laatste man - hij had Armirail gelost - werd binnengehengeld. Nog 3,5 kilometer, in één sprint naar de top. Het ging te hard voor Iván Ramiro Sosa van Movistar, nadat Alejandro Valverde onderaan de klim al had moeten lossen. Ook Esteban Chaves (EF) kond niet langer mee. Er losten er nog meer toen João Almeida namens UAE een aanval waagde. Het was echter Carapaz die eroverheen knalde. Higuita was andermaal degen die mee ging.

Almeida nam met een overtal van UAE de leiding in de achtervolging, waardoor Carapaz en Higuita niet ver kwamen. Ze sloten aan en Almeida denderde er overheen. Alles knalde uit elkaar, Almeida hield alleen Higuita, Carapaz en Quintana bij zich. De vier mochten het uitmaken in de slotkilometer, met Higuita die er nog eens vandoor probeerde te muizen. Niet veel later deed Quintana hetzelfde.

Carapaz was door de vele aanvallen uitgeschakeld voor de ritzege, hij werd losgereden in de laatste 700 meter. Almeida, Higuita en Quintana reden met z'n drieën naar de streep, terwijl O'Connor in de achtergrond in alle macht probeerde zijn leiderstrui te verdedigen. In het sprintje van drie sprintte Almeide het snelste, voor Quintana en Higuita. O'Connor kwam binnen op twintig seconden, waardoor Almeida de nieuwe leider is.

Uitslag etappe 4 Ronde van Catalonië 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws