Storer bezorgt Team DSM prachtige ritzege in serieuze bergetappe Vuelta a España Wielrennen
Wielrennen

Storer bezorgt Team DSM prachtige ritzege in serieuze bergetappe Vuelta a España

Storer bezorgt Team DSM prachtige ritzege in serieuze bergetappe Vuelta a España

Michael Storer heeft de zevende etappe in de Vuelta a España gewonnen. De 24-jarige Australiër bezorgde Team DSM - dat met vijf renners mee zat in een enorme kopgroep - een prachtige ritzege in de eerste echte bergetappe van deze ronde. Bij de favorieten, waar Alejandro Valverde wegviel na een nare crash, kwam Primoz Roglic niet in de problemen. Hij behield zelfs met acht seconden zijn rode trui.

De zevende etappe was de eerste echte bergrit van deze Vuelta en het was klimmen vanuit de start. Op de Puerto La Llacuna van eerste categorie ontplofte het peloton al meteen, met tientallen renners die aanvielen. Achteraan het pak stond de deur wagenwijd open, met Hugh Carthy van EF Education-NIPPO als meest opvallende slachtoffer. Hij werd vorig jaar nog derde in de Vuelta. Terwijl de Brit aan het lijden was, kwam er vooraan door het enorme tempo eigenlijk niemand echt weg.

Enorme kopgroep vormt zich na openingsklim

Na de top van de eerste klim - als eerste gerond door Jack Haig - volgde een snelle afdaling, waarin werkelijk overal renners reden. Er waren koplopers, het peloton reed op een lint en gelosten probeerden terug te keren. Eenmaal beneden schoof het allemaal in elkaar en was duidelijk dat er nog slechts zestig renners over waren in de groep-rode trui. Er volgden zo'n dertig heuvelachtige kilometers en in die fase reden met Diego Camargo (EF Education-NIPPO), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Geoffrey Bouchard (AG2R), Thymen Arensman, Storer en Chris Hamilton (allen Team DSM) uiteindelijk zes renners weg. Het bleek de juiste move.

In het peloton werd na veertig kilometer heel even ademgehaald, totdat UAE Team Emirates het tempo weer verhoogde. Matteo Trentin wilde met Jan Polanc naar voren en dat zorgde ervoor dat er een groep van 24 in de achtervolging ging. Jumbo-Visma controleerde het peloton met alle favorieten, de 24 sloten uiteindelijk op 97 kilometer van de finish aan bij de zes leiders. Heel even hadden we zo dertig vluchters, ware het niet dat Sam Oomen zich namens Jumbo-Visma liet afzakken naar het peloton om te controleren, samen met Robert Gesink.

Goed, 29 renners dus. Naast Camargo, Vanhoucke, Bouchard, Arensman, Storer en Hamilton mochten ook Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Stan Dewulf (AG2R), Jay Vine (Alpecin-Fenix), Alex Aranburu, Gorka Izagirre (beide Astana), Jack Haig (Bahrain), Felix Großschartner (BORA), Jonathan Lastra (Caja Rural), Fernando Barceló, Jesús Herrada (beide Cofidis), Lawson Craddock (EF), Pavel Sivakov (INEOS), Simone Petilli (Intermarché), Andreas Kron, Steff Cras (beide Lotto Soudal), Nelson Oliveira, Carlos Verona (beide Movistar), Andrey Zeits (BikeExchange), Romain Bardet, Martijn Tusveld (nog een twee van DSM), Kenny Elissonde (Trek) en dus Polanc en Trentin van UAE dromen van de dagzege.

Kopgroep knalt uit elkaar, Valverde geeft op na enorme crash

Terwijl Bardet, Polanc en Elissonde streden om de bergpunten op de tweede en derde klim van de dag, hielden UAE en DSM het tempo samen hoog in de kopgroep. Dat ging zo hard, dat Arensman, Bouchard en Lastra al snel moesten passen. Op de vierde klim van de dag - de Puerto El Collao van tweede categorie - ontplofte uiteindelijk de koers vooraan én bij de favorieten. DSM was in de kopgroep de aanstichter van meerdere aanvallen, waardoor de groep uiteindelijk uiteen viel. In het peloton zorgde Movistar voor chaos.

Eerst maar eens de klassementsrenners, want daar was het Valverde die dankzij José Joaquin Rojas een gaatje sloeg. Hij kreeg Richard Carapaz en Adam Yates van INEOS mee. Een interessante groep en dus moest Jumbo-Visma achtervolgen. Steven Kruijswijk gaf volle bak gas voor Roglic, tot het moment dat Valverde in een stukje afdaling plots rechtdoor vloog. De routinier had alle geluk van de wereld dat hij niet in het ravijn viel, maar de flinke schuiver zorgde wel voor een schouderblessure. Valverde probeerde het nog even, maar gaf daarna op. De andere favorieten drukten het tempo en daarmee was de pret plots voorbij.

In de kopgroep was het dus DSM dat het initiatief nam en Bardet had na vier beklimmingen virtueel de bergtrui in bezit. Toch was het niet die ploeg, maar Craddock die bij het ingaan van de laatste dertig kilometer een gaatje sloeg. De Amerikaan van EF kreeg al snel Sivakov en Storer mee en het trio pakte driekwart minuut voorsprong naar de eerste achtervolgers, waar Lotto Soudal volle bak doorreed. Het loonde, want bij de start van de slotklim - de Balcón de Alicante van 8,4 kilometer aan 6,2 procent - was Kron samen met Verona dichtbij Sivakov en Storer, die samen Craddock overboord hadden gegooid.

Strijd om ritzege, rode trui én klassement op slotklim

Op de slotklim, die naar de top eigenlijk steeds steiler werd, was het koers op alle fronten. Vooraan hadden we Sivakov, Storer, Kron en Verona bij elkaar, met een halve minuut erachter Großschartner, die voor de rode trui kon gaan als best geplaatste man in het klassement. Waar de voorste vier echter vol doortrokken voor de ritzege, daar viel de achtervolgende groep een beetje stil, in de wetenschap dat het niet voor hun was. Großschartner moest daarom het tempo bepalen voor rood. In het peloton was Movistar van de schrik van Valverde bekomen en werd het tempo de hoogte in gejaagd. Ook Astana-Premier Tech toonde zich sterk op de eerste kilometer van de laatste klim, maar het rookte de ploeg snel op. Kruijswijk onderhield veelal het tempo.

In de kopgroep was Verona de meest actieve en de tweede stoot van de 28-jarige Spanjaard bleek er te veel aan voor Kron. Op de meest steile stroken van de klim sloten Storer en Sivakov aan en ging Storer meteen in het offensief. Verona had zijn pijlen verschoten en Sivakov zat aan de limiet, waardoor Storer meter voor meter verder wegreed bij zijn medevluchters. De Australiër had op twee kilometer onder de top een veilige 25 seconden voorsprong, waardoor zijn ritzege niet meer in gevaar kwam. Verona en Sivakov reden voor de ereplaatsen.

De blik ging in de laatste kilometers vooral op de klassementsrenners, want ging daar nog iets gebeuren? Toen Kruijswijk zijn werk gedaan had, was het even status quo, maar Adam Yates viel uiteindelijk als eerste aan. Roglic, Enric Mas en Egan Bernal oogden ijzersterk in zijn wiel en ook Miguel Ángel López en Louis Meintjes konden mee. Mikel Landa, Richard Carapaz en Giulio Ciccone verloren aan de finish een halve minuut, Aleksandr Vlasov ietsje minder.

Uitslag etappe 7 Vuelta a España 2021

Lees etappe 7 in de Vuelta a España terug via onze liveblog

Kom je binnen via de app? Klik dan hier voor de laatste updates!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws