Superman Mads Pedersen wint daags na Denemarken de BEMER Cyclassics na bizarre slotkilometer Wielrennen
Wielrennen

Superman Mads Pedersen wint daags na Denemarken de BEMER Cyclassics na bizarre slotkilometer

Superman Mads Pedersen wint daags na Denemarken de BEMER Cyclassics na bizarre slotkilometer

Mads Pedersen heeft zondag de BEMER Cyclassics in Hamburg op zijn naam geschreven. Na een boeiende finale claimde de Deen de zege door in de slotkilometer te demarreren om vervolgens de sprinters nipt voor te blijven. Danny van Poppel finishte als tweede. Zaterdag greep Pedersen nog de eindzege in de Ronde van Denemarken.

De WorldTour-koers in en rondom Hamburg, sinds vorig jaar onder de naam BEMER Cyclassics, mocht een mooi veld aan sprinters ontvangen. Namens de Lage Landen stonden Olav Kooij, Dylan Groenewegen, Tim Merlier en man-in-vorm Arnaud De Lie aan het vertrek. Overige favorieten waren thuisfavoriet Pascal Ackermann en Mads Pedersen, die doodleuk een dag na zijn fenomenale eindzege in de Ronde van Denemarken ook in Hamburg present tekende.

Het parcours was met een lange vlakke aanloop in het voordeel van de snelheidsduivels op de fiets. Wel lagen er in de finale wat obstakels, die de aanvallers kansen boden. Zo moesten de renners traditioneel de korte, maar steile Waseberg meerdere malen bedwingen. Het klimmetje in Hamburg is zevenhonderd meter lang en stijgt gemiddeld aan bijna tien procent. Na de laatste passage volgden vijftien snelle kilometers naar de finish.

Opmerkelijke duo-aanval Wellens-Laengen, vroege opgave Bennett

Vanuit het vertrek reden Lars van den Berg (Groupama-FDJ), Sergio Samitier (Movistar) en Julien Simon (TotalEnergies). Van den Berg zag het met zijn drieën echter niet zitten en liet zich al snel terugzakken naar het peloton. Het was onderdeel van een wat vreemde openingsfase. Zo trokken ploegmaats Tim Wellens en Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) samen ten aanval. Het verschil met de kopgroep was toen echter al zo'n zeven minuten. De twee zagen al snel in dat hun poging weinig zin had en werden weer opgeslokt door het peloton. Laengen kwam later in de koers nog ten val en hield daar onder andere een bebloed gezicht aan over.

Eén van de outsiders voor de overwinning - Sam Bennett - gaf er al vroeg de brui aan. De Ierse sprinter van BORA-hansgrohe had maagklachten en kon de koers niet voortzetten. Bennett kent een tegenvallend seizoen en zal dit jaar geen grote ronde rijden.

Boze Simon valt vooraan weg, Hermans versnelt op Waseberg

Vlak voor de eerste passage van de steile Waseberg viel Simon vooraan weg door materiaalpech. De gefrustreerde Fransman sloeg uit woede op zijn stuur. Samitier wachtte niet en ging zodoende solo verder. Zijn voorsprong was inmiddels stevig geslonken naar vier minuten.

Het peloton schoot in gang en decimeerde vlot het verschil naar Samitier. De Spaanse klimmer werd zodoende al op veertig kilometer van de finish ingelopen. Op de tweede passage van de Waseberg werd de finale geopend. Michael Gogl lanceerde Quinten Hermans, die hard doortrok. Onder meer Pedersen, Alberto Bettiol en Mick (of Tim) Van Dijke oogden sterk.

Het peloton brak in verschillende stukken, met een groep van ongeveer twintig renners aan de leiding. De verschillen waren echter klein. Uiteindelijk keerde een grote groep ook weer terug, maar de meeste renners hadden hun benen wel gevoeld. Ackermann keerde niet meer terug. De thuisfavoriet beschikte duidelijk niet over zijn beste benen.

UAE sloopt het peloton na lossen Ackermann

Buiten Ackermann waren de overige favorieten vrijwel allemaal voorin. Het tempo lag zeer hoog, mede door UAE Team Emirates, dat na het lossen van Ackermann over moest schakelen naar plan B. De ploeg aasde op een aanval op de laatste keer Waseberg.

Wellens haalde in aanloop naar het klimmetje alles uit de kast. Door de hoge snelheid brak het peloton en vijftien renners pakten een gaatje. Vervolgens trokken Alessandro Covi, Diego Ulissi snoeihard door namens UAE. Marc Hirschi zat niet in het wiel en moest een gaatje naar zijn ploegmaats dichtrijden.

Waar Covi was ontploft, bleven Hirschi en Ulissi vooraan over, met ook Corbin Strong én De Lie. De samenwerking was wegens de aanwezigheid van de rappe Strong en De Lie echter slecht. Ulissi sprong weg en de andere drie kregen de aansluiting van een groep van zo'n vijftien renners. Onder hen sprinters Ethan Vernon (Soudal-Quick Step) en Danny van Poppel (BORA-hansgrohe). Groenewegen en Kooij hadden de slag gemist en moesten in de laatste twaalf kilometer de zaak zien recht te zetten.

Wederom was de samenwerking vooraan ver te zoeken. Nils Politt en Brandon McNulty demarreerden. De twee sloegen een mooi gat en kregen gezelschap van Yves Lampaert. Intussen had het peloton de tweede groep weer bijgehaald.

Man-in-supervorm Pedersen haalt huzarenstukje uit

Het werd zo een typisch gevecht tussen de aanvallers en de sprintersploegen. Jumbo-Visma, Jayco en Lidl-Trek sloegen de handen ineen, wat funest bleek voor het leidende drietal. Ze hielden stand tot in de slotkilometer, waarna Pedersen - die uit het peloton demarreerde - er als eerste over heen denderde en wonderwel de rest van de sprinters erop legde. Van Poppel kwam op minieme afstand als tweede over de streep.

Pedersen pakte een dag eerder nog de eindzege in de Ronde van Denemarken na een verbluffende tijdrit. De renner verkeert in een supervorm waar maar geen einde aan lijkt te komen. In juli won Pedersen een etappe in de Ronde van Frankrijk, nadat hij in mei voor het eerst een rit won in de Giro d'Italia.

Uitslag Bemer Cyclassics 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws