Talentencoach Serge Pauwels uit bezorgdheid over data in de wielersport: 'Het haalt de charme weg' Wielrennen
Wielrennen

Talentencoach Serge Pauwels uit bezorgdheid over data in de wielersport: 'Het haalt de charme weg'

Talentencoach Serge Pauwels uit bezorgdheid over data in de wielersport: 'Het haalt de charme weg'

Het is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wielersport: data. Na elke koers en training worden de wattages en hartslagen van de renners geanalyseerd en worden er specifieke zones uitgeschreven voor een volgende rit. Deze wetenschappelijke manier van de sport bedrijven heeft ook een keerzijde, legt talentencoach Serge Pauwels uit.

'Data-analyse is niet weg te denken, want meten is weten. Maar het is een mes dat langs twee kanten kan snijden', legt de ex-coureur uit aan Sporza. 'Als je bijvoorbeeld de gewenste wattage per kilogram niet haalt, dan word je daar als wielrenner keihard mee geconfronteerd. Sommige renners zeggen na een wedstrijd dat ze supergoed gereden hebben omdat ze hun beste vermogen van twintig of zestig minuten hebben gehaald. Dat zegt niets over de uitslag of de koers zelf.'

Xandres Vervloesem reed de voorbije jaren bij Lotto-Soudal, nadat hij halverwege het jaar 2019 overkwam van de opleidingsploeg van DSM.
Xandres Vervloesem reed de voorbije jaren bij Lotto-Soudal, nadat hij halverwege het jaar 2019 overkwam van de opleidingsploeg van DSM.

Pauwels reageert hiermee op het nieuws van Lotto-Soudal-renner Xandres Vervloesem, die aangaf te stoppen door een overvloed aan data waarmee hij werd geconfronteerd. 'Een prestatie wordt altijd gereduceerd tot welk vermogen de renners geduwd hebben en dat is een trend die beangstigend is. Het haalt ook de charme van het wielrennen weg. Fietsen is om te winnen en dat gaat verloren', aldus Pauwels, tegenwoordig Development Coach bij Belgian Cycling.

Vergelijken met andere renners op Strava

Ook in de dagelijkse gesprekken merkt Pauwels op dat zijn renners meer en meer met data bezig zijn, en zich daaraan vastbinden. 'Als je aan een renner vraagt hoe hij zich voelt, dan gaan die vaak eerst op zijn of haar horloge kijken. 'Het gaat goed', antwoorden ze dan. 'Want mijn horloge heeft gezegd dat ik vannacht goed heb geslapen.' Maar in bepaalde gevallen zouden renners beter luisteren naar hun lichaam dan enkel maar afgaan op de data.'

Ook over het online platform Strava heeft Pauwels een mening: 'Ze gaan zich heel vaak vergelijken met andere renners en rensters. Dat zijn ook de gespreksonderwerpen aan tafel: 'Die renner heeft zoveel kilometer getraind, hij heeft daar zoveel vermogen getrapt en heeft op die klim deze tijd gereden', licht de Vlaming uit.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws