Dumoulin zwemt en kickbokst, maar blijft in de wielerwereld: 'Ik ben klaar om iets te doen, om te werken' Wielrennen
Wielrennen

Dumoulin zwemt en kickbokst, maar blijft in de wielerwereld: 'Ik ben klaar om iets te doen, om te werken'

Dumoulin zwemt en kickbokst, maar blijft in de wielerwereld: 'Ik ben klaar om iets te doen, om te werken'

Als het einde van het jaar nadert, weet je dat het in veel gevallen tijd is om terug te blikken. Zo ook bij Tom Dumoulin, die in augustus zijn fiets aan de wilgen hing en nu weer als een vrij man door het leven gaat. In de woensdageditie van L'Equipe doet de Limburger uitgebreid zijn verhaal.

De Nederlander geeft aan dat hij zich een stuk beter voelt dan enkele jaren geleden. 'Ik voel me bevrijd, ik hoef me niet meer overal zorgen over te maken', klinkt het, waarbij hij aangeeft ook te proeven van andere disciplines van sport. 'Ik heb veel meer tijd voor mijn vrienden, mijn familie, reizen en het uitproberen van nieuwe sporten zoals hardlopen, zwemmen, kickboksen, skiën. Ik moet toegeven dat ik geen tijd heb gehad om me te vervelen, ik heb geen dag op de bank tv zitten te kijken', spreekt de actieveling, die na zijn loopbaan ook al naar Nepal trok voor een mountainbiketocht en aan toerskiën deed.

Toch ziet hij wielrennen als 'één van de meest extreme sporten'. 'Het vereist totale toewijding. Als ik na het trainen nog energie over had om met vrienden een biertje te drinken, te studeren of wat dan ook te doen, dacht ik altijd: ik heb niet genoeg getraind, ik had nog wel een uur kunnen doen. Als professional draait alles om fietsen, de hele tijd. Elke beslissing die je neemt, elk ingrediënt dat je eet, elke keer dat je vrienden wilt zien: alles moet worden voorzien in de agenda.'

Dumoulin zwemt en kickbokst, maar blijft in de wielerwereld: 'Ik ben klaar om iets te doen, om te werken'

Dumoulin had wielerloopbaan 'voor geen goud willen missen' en is ook nog niet klaar met het werledje

'Maar het is ook heel bijzonder, ik had het voor geen goud willen missen, vechten met de besten. Ik voel me echt gelukkig, ik heb zoveel dingen geleerd voor de rest van mijn leven. Aan de andere kant: ik ben ook blij dat er nu een rustiger leven op me wacht', stelt de Nederlander, die zichzelf op een gegeven moment als 'een project van heel veel mensen' begon te zien. 'En dat vond ik echt niet leuk. Ik was degene die zich moest bewijzen op de fiets, maar veel mensen voelden zich betrokken bij mijn carrière. Ik had geen controle meer over mijn loopbaan en verloor langzamerhand het plezier.'

Dumoulin, die meermaals aangeeft zichzelf niet als held of speciaal persoon te zien, is desondanks wel klaar om weer de wielerwereld in te stappen. 'Als toeschouwer bij het WK in Australië voelde ik dat het nog steeds mijn wereld was. Aan aanbiedingen ontbreekt het niet, maar ik heb nog niets getekend. Mensen gaan mij ongetwijfeld in de wielerwereld zien. Ik ben klaar om iets te doen, om te werken, mijn steentje bij te dragen aan de samenleving', sluit hij met een knipoog af in L'Equipe. Dinsdag werd al bekend dat er een GP Tom Dumoulin komt, waaraan de Nederlander zelf ook zijn steentje zal bijdragen.

2 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws