Gespot op Strava: We moeten het even hebben over de monsterlijke KOM van Tom Pidcock Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: We moeten het even hebben over de monsterlijke KOM van Tom Pidcock

Gespot op Strava: We moeten het even hebben over de monsterlijke KOM van Tom Pidcock

In het leven zijn er een boel zekerheden. Een mens ademt, het Nederlands elftal verliest door penalty's, oliebollen worden gemaakt in olie én wielrenners rijden in december en januari de ene na de andere KOM uit de boeken. Het is de reden voor een nieuwe episode van deze rubriek, want Tom Pidcock schoot op Mallorca heftig uit z'n slof.

Pidcock is op het Spaanse eiland om zich voor te bereiden op deel twee van het cross-seizoen, met de ultradrukke Kerstperiode en januari in het vooruitzicht. Daarna gaat de focus langzaam op het voorjaar op de weg, met het WK veldrijden in Hoogerheide vooralsnog niet op zijn programma. Het is misschien ook de reden waarom Pidcock nu al even de benen test en waarom 'ie na wekenlange afwezigheid plots weer iets op Strava postte. De jonge Brit van INEOS Grenadiers was duidelijk content met zijn prestatie.

Pidcock duikt kleine twee minuten onder oude toptijd

Laten we hem er maar eens bij pakken dan. We spreken over zondag 18 december. Pidcock reed met zijn INEOS-ploegmaats een rondje van 133,46 kilometer en dat op zich was niet zo noemenswaardig. Met in totaal 2.760 hoogtemeters ging de training aan 28,8 kilometer per uur. Pidcock werkte zichzelf lange tijd niet echt in het zweet, getuige een lage hartslag en vermogens tussen de 200 en 300 watt. Dat veranderde toen hij aankwam aan de voet van de Sa Calobra.

Deze klim op Mallorca is een lastige, met 9,4 kilometer aan 7,0 procent gemiddeld. Onderweg stukken van 10 procent maximaal, afgewisseld met stukken tussen de 4 en 8 procent. Een onregelmatig ding dus, ideaal om even de benen te testen. Pidcock ging er eens goed voor zitten en liet zijn ploeggenoten van INEOS overtuigend achter.

Op de top werd de stopwatch uit gedrukt en was Pidcock volgens Strava in 22 minuten en 46 seconden boven. Een hele dikke, vette KOM, daar de oude toptijd in Strava stond op 24 minuten en 36 seconden. Ene Ed Laverack heeft niet lang van z'n record kunnen genieten. Pidcock knalde aan 24,9 kilometer per uur omhoog, met een maximum van 38,4 per uur! In vermogen betekent dat 386 watt gemiddeld en 633 watt maximaal. Pidcock had gedurende de klim een gemiddelde hartslag van 172 slagen per minuut. We kennen zijn maximale hartslag niet, maar dat hij even flink doortrapte, mag duidelijk zijn.

De indrukwekkende nieuwe KOM van Tom Pidcock.
De indrukwekkende nieuwe KOM van Tom Pidcock.

Pidcocks KOM: 6,7 watt per kilogram voor bijna 23 minuten

De KOM is indrukwekkend, maar wat zeggen de vermogenscijfers nu precies over de inspanning die de Brit leverde? Nou, onze mond valt wel een beetje open. Dat Pidcock, net als veel andere klassiekerspecialisten, in staat is om hard een heuveltje op te knallen, wisten we wel. Dat hij bijna 23 minuten aan 386 watt kan klimmen, is voor velen waarschijnlijk wel nieuw. Dat houdt, met zijn door Procylingstats gegeven gewicht van 58 kilo, een gemiddelde van 6,7 watt per kilogram in!

De mensen die bekend zijn met watt per kilogram zullen de inspanning meteen op waarde schatten. De mensen die er iets minder mee bekend zijn: 6,7 watt per kilogram is topniveau, en dat in december. Tadej Pogacar, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard... Dat zijn de mannen die we in 2021 en 2022 dergelijke cijfers zagen overleggen. Ook Remco Evenepoel kan er ongetwijfeld over meepraten.

Pidcock heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij in de toekomst graag een klassementsrenner wil worden. Niet voor niets hield hij in zijn eerste Tour de France zo lang mogelijk vol om in de top tien mee te draaien. Hij werd uiteindelijk zestiende, mede ingegeven door de decompressie die hij had na zijn indrukwekkende ritzege op de Alpe d'Huez. Als de beklimming van Sa Calobra een kleine voorgift is op wat nog gaat volgen de komende jaren, dan gaan we ons daar alvast op verheugen.

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws