Tandem Ayuso-Pogacar in Tour de France 2024? 'Het idee is om volgend jaar te debuteren' Wielrennen
Wielrennen

Tandem Ayuso-Pogacar in Tour de France 2024? 'Het idee is om volgend jaar te debuteren'

Tandem Ayuso-Pogacar in Tour de France 2024? 'Het idee is om volgend jaar te debuteren'

Na twee jaar aan het kortste eind te hebben getrokken in de strijd met Jumbo-Visma om de Tourzege, lijkt UAE Team Emirates komend seizoen alles uit de kast te halen om wel te winnen. Zo liet toptalent Juan Ayuso voorafgaand aan het Madrid Criterium weten komend jaar zijn debuut te willen maken in de Ronde van Frankrijk.

'Ik ben net terug van Dubai met het team. Het idee is om volgend jaar mijn debuut te maken in de Tour en te zien hoe het gaat', zei Ayuso onder meer tegen Esciclismo. Normaal gesproken zal dat aan de zijde zijn van tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar. 'Hij is momenteel de nummer één en het is normaal dat hij als kopman naar de Tour gaat', aldus Ayuso. 'Maar zoals we in de Vuelta ook hebben gezien, is het het slimst om verschillende renners te hebben die er staan', ziet de jonge Spanjaard ook een rol voor zichzelf in de strijd om het klassement.

De voorbije twee edities moest Pogacar het afleggen tegen Jonas Vingegaard. Met een tweede klassementsrenner zou UAE de verhoudingen mogelijk weer in hun voordeel kunnen doen kantelen. Al speelde Adam Yates in de afgelopen Tour ook een soort de rol van tweede kopman. De Brit had ondanks zijn derde plaats in de eindstand niet het niveau om Vingegaard onder druk te zetten. Ayuso zal in de winter dus een flinke stap moeten zetten om als extra optie voor UAE in de Tour te fungeren.

Ayuso wil na Tour ook werk maken van Olympische Spelen en WK

2024 belooft een belangrijk en uitdagend jaar voor Ayuso te worden. Zo wil de Spanjaard na de Tour gelijk door naar de Olympische Spelen. Ook de WK-wegrit in het Zwitserse Zürich is een groot doel voor de uiterst talentvolle ronderenner. 'Natuurlijk zou ik het prachtig vinden om mee te doen aan de Spelen en het WK, wat me misschien zelfs nog beter moet liggen. Wat ik wil, is een goede vorm hebben richting de Spelen, zodat de bondscoach me mee kan nemen. Maar ik zou graag naar beide evenementen gaan en heb dat in gedachten.'

Het parcours van de Olympische Spelen in Parijs is niet zozeer gemaakt voor een renner als Ayuso. De wegrit heeft namelijk veel weg van een Vlaamse voorjaarsklassieker. Toch hebben verschillende ronderenners in het verleden laten zien ook goed te kunnen presteren in de voorjaarsklassiekers, zijn ploegmaat Pogacar is het ultieme voorbeeld. De WK-wegrit in Zürich valt goed te vergelijken met Luik-Bastenaken-Luik en ligt Ayuso alvast een stuk beter.

Ondanks dat de Spanjaard zich door verschillende redenen nog niet heeft kunnen laten zien in de klassiekers, staat hij er voor open ze komend jaar wel te rijden. 'In 2022 werd ik ziek tijdens de klassiekers en was ik niet in goede vorm. Dit jaar kon ik vanwege blessures niet gaan, maar het stond wel op de planning. Het is in 2024 is opnieuw de bedoeling om de Ardennen in te duiken', zegt hij tegen het Spaanse AS.

Tot slot geeft de jonge renner van UAE Team Emirates aan wat hij nog moet doen om op het niveau van Vingegaard, Pogacar en Rogilic terecht te komen. 'Ik moet nog wat meer ervaring opdoen. Mijn lichaam moet zich blijven ontwikkelen. Ieder jaar word ik beter en ik heb niet het gevoel dat ik stagneer in mijn ontwikkeling. Dus als ik zo door ga, kom ik uiteindelijk op hun niveau terecht.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws